Nieuws

19 juli 2021

Meer dan Goud: Annemarie Verstappen

Woensdag 21 maart 19.00 NPO 1
Huldiging 200 vrij met v.l.n.r. Annelies Maas, Annemarie Verstappen en Birgit Meineke (DDR).

Deze week staat de Nederlandse televisie o.a. in het teken van vooruit blikken op de Olympische Spelen in Tokio. Dagelijks is er een programma op NPO 1, aanvang 19.00 uur over het wel en wee van topsporters uit een niet zo ver verleden.Centrale vraag is: “Wat heeft de topsport hen opgeleverd?” In de afleveringen komen o.a. voetballer Danny Blind, wielrenner Henny Kuiper en hockyster Maartje Paumen aan bod. A.s. woensdag 21 juli is dat zwemster Annemarie Janssen-Verstappen.

Wereldkampioene

Annemarie was als 16-jarige de eerste Nederlandse wereldkampioene. Daar ging een betrekkelijk korte geschiedenis aan vooraf. Bij een onbeduidend wedstrijdje in Breda kreeg Annemarie Verstappen van haar trainer Honk Veldman de opdracht om op de 200 meter vanaf het startsignaal voluit te gaan en heel snel te openen. Deze aanpak paste goed in de voorbereiding naar de WK 1982, die een paar maanden later zouden worden gehouden. De eerste twee banen gingen in 58 seconden en dat stond gelijk aan een soort zelfmoordpoging op weg naar de tweede honderd meter. De toen zestientienjarige zwemster kwam dan ook min of meer aanspoelen in 2:01.7 en andere trainers konden niet nalaten Veldman te wijzen op onverstandige coaching.

Trainer Honk Veldman geeft de laatste instructies en Annemarie Verstappen luistert.

Totale ineenstorting

In augustus herhaalde de Brabantse deze ‘tactiek’ bij de wereldkampioenschappen in Guyaquil, Ecuador 1982. Daar stond bondscoach Bert Sitters aan de bassinrand. Internationale volgers op de perstribune hielden hun hart vast en voorspelden een totale ineenstorting van de Nederlandse, die meer bekend stond als een gevaarlijke sprintster (zij had inmiddels zilver veroverd op 100 meter) dan een tactisch gelouterde 200 meterzwemster. De Oostduitse Birgit Meineke, tot dan toe de snelste in de wereld, zou ongetwijfeld toeslaan op de laatste meters, zo werd algemeen aangenomen door de ‘kenners’.

Sprakeloos

Verstappen gaf echter geen krimp en hoewel haar voorsprong slonk tikte zij aan in een tijd onder de twee minuten (1.59.53) en mocht zich volstrekt onverwacht de werelkampioene noemen! Dat zij daar optimaal presteerde kwam mede door de gezelligheid met de ploeg een een hotel, waar de Nederlanders zich thuis voelden.

De cover van Zwemkroniek uit 1982.

Na de wereldtitel was zij volgens de flash-interviews direct na de wedstrijd ‘flabbergasted’ ofwel sprakeloos. De MAVO-scholiere was inderdaad geen prater en waarschijnlijk ook totaal verrast dat zij met goud gekroond was. De WK in de Zuid-Amerikaanse havenstad maakten van Annemarie Verstappen uit het Brabantse Kruisstraat, een klein dorp in de gemeente Rosmalen, een bekende Nederlander. Dankzij de wereldtitel werd zij verkozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Diep in haar hart vond ze alle toestanden rond het topsportbestaan niet echt een pretje. Echt onbevangen genieten van een toernooi was er niet meer bij. Altijd werden topprestaties verlangd. Twee jaar na de de schitterende triomfen in Guayaquil verwachtte de buitenwereld minstens Olympisch goud in Los Angeles 1984.

Estafette

Als 20-jarige had zij er na haar tweede WK in 1986, waar Ruud Beele haar als bondscoach begeleidde, schoon genoeg van en zette een punt achter haar zwemloopbaan. Wel maaktre zij op uitnodiging van de Australisch coach Bill Sweetenham een reis naar Down Under, waar zij enkele 50 meterafstanden zwom.
Zij keerde nog wel korte tijd als trainster terug en zwom met dochter Stephanie in een 4x50 vrij estafette bij een NK Sprint. In 2013 deed jongste dochter Frederike mee met de EYOF in Utrecht en twee jaar later met de Europese Spelen (EJK) in Bakoe. Zoon Vincent is nog beroepsvoetballer en hij speelde in het Nederlands elftal.

Annemarie Janssen-Verstappen in het kort

  • Verenigingen: De Treffers Rosmalen, BZV Den Bosch, die Heijgrave Vlijmen, Dommelbaarzen Vught
  • Trainer: Honk Veldman
  • Specialiteit: 100 en 200m vrije slag, 100m vlinderslag
  • Nederlandse titels: 37
  • Internationale toernooien: EK lb 3, WK lb 2, OS 1
  • Wereldrecord: 1 (50 vrij)
  • Europese records: 2
  • Nederlandse records: 29

Beste prestaties

  • Sportvrouw van het Jaar 1982
  • Wereldkampioene 200m vrije slag 1982
  • Olympisch brons 100 en 200m vrije slag 1984
  • Olympisch zilver 4x100m vrije slag 1984
  • Vier estafettemedailles bij wereldkampioenschappen
  • Vijf estafettemedailles bij Europese kampioenschappen
  • Europees recordhoudster 50 m.vrije slag in 1983
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport