Nieuws

16 juli 2021

Andere Tijden Sport met Ada Kok

Zondag 18 juli, 22.00 uur, NPO 1
Mexico 1968 in beeld, een compilatie van Jan Soek

Zwemster Ada Kok kan in 1968 in Mexico niet anders dan Olympisch goud winnen op de vlinderslag. Ze is al jaren onbetwist de beste op deze zwemslag. Op de tribune kijken de hoogwaardigheidsbekleders met de bloemen al in de hand naar de 100 meter finale.

Maar verlamd door de druk en de haar opgelegde strenge regels in het zwemteam haalt ze niet eens een medaille, ze wordt vierde. Ze staat huilend onder de douche. Er is niemand om haar te troosten. De beste vlinderslagzwemster van haar generatie heeft nog één kans op goud, de 200 meter, een nieuw nummer bij de vrouwen. Ze besluit zich van niemand meer wat aan te trekken en het vanaf dan op háár manier te doen.

(Regie: Kees Jongkind, Research: Wiep Idzenga, Presentatie: Tom Egbers).

Ada Kok is met Fanny Blankers-Koen een van de populairste sportvrouwen van Nederland. Zeven jaar lang was ze het baken van het Nederlandse vrouwenzwemmen en bracht de levenslustige Amsterdamse haar supporters in vervoering door het zwemmen van wereldrecords en de manier waarop zij op grote kampioenschappen tot aansprekende prestaties kwam. Pas toen Ada bij de Europese kampioenschappen in Utrecht 1966 op de startblokken stond, stroomde het publiek toe en zij stelde haar fans daar niet teleur. Zij behoorde tot de upper-ten in de sport, was een graag geziene gast bij grootse gebeurtenissen zoals het huwelijk van Prinses Beatrix en was de jongste in jaren, die ooit tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd.

Zondag 18 juli, 22.00 uur, NPO 1

Met minder dan een handslag verschil bezorgde zij in 1968 Oranje het eerste Olympische goud sinds Nel van Vliet twintig jaar eerder in Londen. Die triomf in Mexico, behaald op karakter en tijdens een toernooi, waarvoor zij zich vier jaar te pletter had getraind, leek haar onsterfelijk te maken. Maar na de klinkende kus van Prinses Irene en het Wilhelmus was er een hele tijd niets. Een Olympische titel betekende in die tijd slechts eeuwige roem en opende niet direct de deur naar naar rijkdom. Voordat zij als pr-vrouw bij het badpakkenmerk Speedo weer in de wereld van de publiciteit terecht kwam moest zij zich voor meer dan honderd procent inzetten en keihard werken om haar doel te bereiken. Haar bruisende vitaliteit deed de rest en Nederland sloot haar blijvend in de armen als prominente landgenoot.

Twee bondscoaches (Forbes Carlile en Rob Kerkhoven) in het zwemleven van Ada Kok

Ada Kok, het is haast niet voor te stellen dat ze als bedeesd meisje haar opwachting maakte bij de HDZ in Amsterdam, genoot van alle opwinding en de aandacht en wist velen voor zich te winnen. Maar naast al het plezier en de lol leerde zij keihard de keerzijde van het leven kennen toen zij halverwege de jaren tachtig getroffen werd door een ernstige bloedziekte. De sportvrouw uit één stuk, solide als geen ander, moest het opnieuw van haar vechtlust hebben om tegen de stroom in deze tegenslag te overwinnen.

Bloedtransfusies, paardenkuren en corticosteroiden, een sportvrouw van haar postuur kon wat hebben. En ze won. Maar deze gouden medaille was meer waard dan al het andere eremetaal.

Beste prestaties

  • Olympisch kampioene 1968 200 meter vlinderslag
  • Zilveren medaille OS 1964 100 m.vlinderslag en 4x100 m.wisselslag estafette
  • Europees kampioene 100 m.vlinderslag 1962 Leipzig en Utrecht 1966
  • Europees kampioene 4x100 m.wisselslag estafette 1966 Utrecht
  • EK-zilver 4x100 wissel 1962 en 400 vrij 1966
  • Ada Kok vestigde negen keer een wereldrecord (tussen 1963 en 1967) en negen keer (tussen 1962 en 1967) een Europees record op haar favoriete specialiteit, de vlinderslag.
  • Daarnaast waren er nog eens 20 Nederlandse records en 17 nationale titels (7x 100 vlinder, 2x 200 vlinder). Zij was in Nederland ook specialiste op de 400 (4 titels) en 1500 meter vrije slag (3 titels).

 

Deel dit artikel