Nieuws

09 juni 2021

Samenstelling Zwemploeg Olympische Spelen Tokyo

Op de foto v.l.n.r. Ranomi Kromowidjojo, Jesse Puts, Stan Pijnenburg en Femke Heemskerk. Vier van de vijftien langebaanzwemmers die ook naar de Olympische Spelen in Tokio gaan.OrangePictures.nl

De olympische zwemdelegatie voor Tokio is definitief. De open water-zwemmers Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman hadden zich al eerder gekwalificeerd. Met de voordracht van 15 ‘namen’ bij NOCNSF staat nu ook de zwemploeg voor het zwemtoernooi vast.

Op basis van de gezwommen limiettijden bij het WK in Gwangju (zomer 2019), de Swim Cup in Amsterdam (eind 2019), de Rotterdam Qualification Meet (december 2020) en de Eindhoven Qualification Meet (april 2021) zijn de volgende sporters zeker van individuele deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2021 in het wedstrijdbad:

De Europese kampioenschappen in Boedapest boden Nederlandse zwemmers de laatste kans zich individueel of in estafetteverband te kwalificeren voor de Olympische Spelen van dit jaar in Tokyo. Die laatste kans is benut door Nyls Korstanje op de 100m vlinderslag en de estafettemannen op de 4x100m vrije slag. Thom de Boer, Jesse Puts (beide 50m vrije slag) en Nyls Korstanje hadden al een ticket verdiend, maar Stan Pijnenburg was juist afhankelijk van deze estafette. Dat hij blij was met het bericht was natuurlijk begrijpelijk “We zijn als vierde ‘Wildcard’ toegevoegd, dus je zou als 16e kunnen zeggen haha! Het betekent dat er alleen maar plekken te winnen zijn straks in juli 😉💪

“Wij waren met onze tijd wel sneller dan 5 landen die hun tijden zwommen op de WK twee jaar geleden, dus we zullen dicht bij elkaar komen te liggen vermoed ik!”

Vrouwen
Ranomi Kromowidjojo
(50 en 100m vrije slag), Femke Heemskerk (50 en 100m vrije slag), Kira Toussaint(100m rugslag *), Maaike de Waard (100m rugslag), Tes Schouten (100m schoolslag) en Sharon van Rouwendaal (200m rugslag).

(*) Kira Toussaint heeft ook de limiet op de 200m rugslag gezwommen, maar zij zal op dit nummer in Tokio niet in actie komen. Zij wil zich focussen op de 100m rugslag en de estafettes.

Mannen
Arno Kamminga
(100 en 200m schoolslag), Jesse Puts (50m vrije slag), Arjan Knipping (400m wisselslag), Thom de Boer (50m vrije slag) en Nyls Korstanje (100m vlinderslag).

Extra deelnemers/reserves voor de estafettes (*):

Kim Busch en Marrit Steenbergen (4 x 100m vrije slag estafette), Stan Pijnenburg (4 x 100m vrije slag estafette) en Caspar Corbeau (reserve 100m schoolslag op de mixed estafette).

(*) Nederland heeft op basis van de FINA-ranglijst startbewijzen voor de Spelen verdiend op de 4 x 100m vrije slag vrouwen en mannen, de 4 x 100m wisselslag vrouwen en de 4 x 100m wisselslag mixed. De opstelling voor de estafettes zal op de wedstrijddag zelf worden bepaald aan de hand van het wedstrijdprogramma, vorm van de dag en andere factoren. De specifiek voor de Spelen voorgedragen estafettezwemmers kunnen eventueel ook nog op individuele onderdelen in actie komen, met als voorwaarde dat er per nummer maximaal twee deelnemers per land mogen starten.

Deel dit artikel