Nieuws

31 mei 2021

Jong en vol energie, Hans Stoffers hoofdtrainer bij Z&PC Triton Putten

Hans Stoffers geeft aanwijzingen.Privefoto.

Dit verhaal gaat over Hans Stoffers, 25 jaar oud en sinds zijn 21e hoofdtrainer bij Z&PC Triton Putten. Behoorlijk jong, maar zijn antwoord is kraakhelder: “Ik heb in het begin veel moeten horen over mijn leeftijd van ouders, staff en mensen om mij heen, “Jij hoofdtrainer?”. Ze geloofden niet dat zo’n jonge jongen het in zich had om de zwem afdeling te leiden.”

Hans: “Mijn zwemcarrière begon ik bij Triton Putten. Na een korte periode ben ik overgestapt naar DWK in Barneveld. Onder leiding van Jeroen Dellebeke heb ik de fijne kneepjes mogen leren en hard en veel kunnen trainen. Maar misschien nog wel belangrijker, ik heb mogen proeven wat topsport is en inhoudt. Topsport maakt je als mens anders en uiteindelijk sterker. Topsport geeft je discipline, een doel en je moet jezelf blijven ontwikkelen. Je krijgt een sterke strijdlust, want je wilt naar die top. Niet alleen tijdens de sport, maar dit neem je overal in je leven mee.

De jaren dat ik het heb mogen proeven maak mij nog steeds trots en vol energie als ik er aan denk. Zwemmen een individuele sport? Ja, je zwemt grotendeels voor jezelf maar, het team waar je mee traint en samen naar wedstrijden gaat, dat is je familie en dat is meer dan een teamsport. We gingen samen op trainingskampen naar het buitenland. We zwommen internationale wedstrijden. Die ervaringen zijn fantastisch, maar de mensen waarmee je ze deelt, maken het nog veel mooier.

Helaas heb ik ook met de keerzijde van sporten op hoger niveau te maken gekregen. Ik kreeg de ziekte van Pfeiffer. Hierdoor raakte ik overtraind. Ik was zo gedreven en wilde doorgaan. Hierdoor gaf ik mezelf niet de rust die ik nodig had en vroeg ik veel te veel van mijn lichaam. Met als resultaat dat ik mijn borstspier inscheurde. Ik kon in een klap helemaal niks meer. Ruim een jaar kon ik niet meer zwemmen zoals ik zo graag wilde. Ik moest herstellen en daarna heel langzaam weer opbouwen. “

Hoe ben je dan hoofdtrainer geworden?

“Met pijn in mijn hart, moest ik stoppen bij DWK. Toch wist ik met nieuwe moed opnieuw te beginnen bij Triton. Hier ging ik niet meer trainen voor de top. Het plezier kwam terug en daarbij de energie. Ik ging niet alleen trainen maar ook training geven. Het training geven bracht een nieuwe missie met zich mee voor mij. Ik wil de zwemmers mijn enthousiasme en ervaringen overbrengen. Tegelijkertijd wil ik ze behoeden voor de fouten die ik gemaakt heb. Ik hoop elke zwemmer een ontwikkeling te laten doormaken, ook als mens. Dankzij de hoofdtrainster Iris van Aurich leerde ik wat het nou in hield om een trainer te zijn. Ik haalde mijn trainersdiploma’s en ontwikkelde mezelf verder.

Trainer/zwemmer met zijn Tritonselectie.Privefoto.

Om privéredenen stopte Iris bij Triton. De vereniging heeft mij toen gevraagd als hoofdtrainer. Het was wel een flink dilemma voor mij. Aan de ene kant een nieuwe stap en veel uitdagingen, aan de andere kant had ik het plezier herontdekt en deed ik weer mee met wedstrijden zwemmen en met succes.

In overleg met de vereniging heb ik er een combinatie van gemaakt, soms erg lastig, maar ik hou van uitdagingen en haal uit beide veel plezier.

Triton Putten is een vereniging die zich snel en goed ontwikkelt. We hebben een ambitieuze groep trainers. Mijn focus ligt in het ontwikkelen van de trainers en het ondersteunen van hen.

We hebben een mooi aantal zwemmers van jong tot oud. Een goede doorstroom van het sterrenplan zorgt voor aanwas aan de onderkant en doorstroming. We hebben een gedreven groep A-selectie zwemmers die zich klaar stomen voor het GBK, GK en voor sommige al het NK. En natuurlijk hebben we een leuke en gezellige groep masters die genieten van de trainingen en juiste uitleg.

Ik omschrijf Triton altijd als een familie en ik doe ontzettend mijn best om iedereen dat gevoel te geven, of je nou lekker komt zwemmen en het gezellig hebt of toch stiekem denkt om naar de top te kruipen. Ik heb ontzettend veel waardering voor iedereen die vóór of achter de schermen werkt bij Triton. Want uiteindelijk doen we het samen!”

Tot slot, mijn visie op het zwemmen in NL

“Ik ben het heel vaak eens met de KNZB en hun gedachtegang, maar als ik nu toch mijn verhaal mag doen, uit ik ook graag mijn bezorgdheid over de zwemsport. Veel trainen en plezier hebben in datgene wat je graag doet is goed, maar zonder doel kan je niet trainen. Het wedstrijdbeleid is verouderd en saai! Zwemmers willen niet meer middagen of dagen in het zwembad zitten voor 2 a 3 keer zwemmen. We moeten als zwemwereld er toch eens serieus naar gaan kijken hoe we dit aan gaan pakken. Als zwemmers de wedstrijden niet leuk meer vinden, stoppen ze met wedstrijden zwemmen. Hierdoor missen ze een doel in de trainingen, waardoor ze dit minder leuk gaan vinden. Als het plezier er niet meer is, stoppen ze ermee. Natuurlijk is er een groep zwemmers, dat recreatief zwemt. Deze halen het plezier al uit de trainingen. De wedstrijdtalentjes echter, lopen we hierdoor steeds vaker mis.

Maak van een wedstrijd een show, bijvoorbeeld met de ISL Swim League als voorbeeld. Houd het kort en uitdagend, maak meer emotie los en enthousiasme. Door eens in de zoveel tijd een grote wedstrijd voor jong en oud te organiseren in plaats van onderscheid te maken tussen minioren, junioren etc., creëren we een gevoel van saamhorigheid en spektakel. Laten we gezien corona nu eens doorpakken om straks met een doel te gaan sporten en nog meer plezier te beleven in de mooiste sport die er is, want dat is het!”

Ondanks tegenslag als zwemmer toch doorgaan als trainer.Privefoto.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport