Nieuws

21 mei 2021 • Jos van Kuijeren

100m rugslag finale ongeldig

Kira Toussaint na haar 100m rugslag. Zilver! Maar nu later blijkt dat de finale ongeldig is en overnieuw moet worden gezwommen.orangepictures.nl

Kira Toussaint zwom naar zilver op de 100m rugslag, maar haar race was niet vlekkeloos. Haar reactie (0,59) was minstens 0,1s langzamer dan normaal. Ze hoorde het startsignaal niet goed en raakte daarbij uit haar doen en dat kostte snelheid en bovendien kreeg zij het gevoel dat zij moest werken om de race echt goed te zwemmen.

Bij het keerpunt (28.34) lag de Schotse Kathleen Dawson met 27.99 ruim aan de leiding. Dat zij tweede was, daar kon Kira nog wel mee leven. Maar Maaike de Waard was behoorlijk teleurgesteld met haar 1.00.33. De Zweedse Hansson zag een tijd van 62 seconden en snapte niet wat er gebeurd was.

Na verloop van tijd werd de race toch na klachten van enkele zwemsters onder wie Kira Toussaint dat de race ongeldig werd verklaard en vanavond opnieuw wordt gezwommen.

Korstanje 5e in vlindersprintfinale

Nyls Korstanje haalde alles uit de kast om zijn finale 50m vlinderslag met een prijs te beëindigen. Dat lukte net niet, want het verschil met de nummer drie was slechts 0,06s. Zo klein zijn de verschillen. Winnaar was niet wereldrecordhouder Govorov, want hij werd geklopt door de Hongaar Szabo in 23 seconden precies. De titelverdediger moest 0,01 toegeven op de thuisfavoriet. Zhilkin uit Rusland werd derde in 23.08. Na hem kwamen Cserniak (23.09) en Korstanje (23.140).

Kamminga naar finale 50m schoolslag

De halve finale 50m schoolslag werd gekenmerkt door de minieme verschillen. In de eerste reeks eindigde Arno Kamminga als vierde in 27.13 en toen was het afwachten hoe de tweede reeks zou verlopen. Alleen winnaar Peaty (26.38) en Shymanovich (26.47) waren sneller en dat betekende dat hij als zesde naar de finale van morgenavond gaat. De Katwijker heeft nu al zeven races gezwommen in 4 dagen.

Spanning verwacht op de 100m vrije slag bij de dames

De finale op de 100m vrije slag is morgenavond nog geen gelopen race. Marie Wattel won de eerste reeks van de halve finale in 53.34 en was daarmee de allersnelste, Femke Heemskerk versloeg in de andere reeks in 53.49 Ranomi Kromowidjojo, die 53.59 nodig had. Ook de Tsjechische winnares van de 200 meter Seemanova ging goed mee met 53.68. De finale entree was 54.12.

Update

Het overzwemmen van de finale 100m rugslag is voor Kira Toussaint op een teleurstelling uitgedraaid. In de reprise duikelde zij van 2 naar 4. Weg zilveren medaille.