Nieuws

12 mei 2021 • Jos van Kuijeren

Sharon van Rouwendaal prolongeert Europese titel 5 kilometer

orangepictures.nl

Op de eerste dag van het EK open water zwemmen in het Lupa meer nabij Boedapest heeft Sharon van Rouwendaal haar Europese titel op de 5 kilometer (58 minuten en 45,2 seconden) geprolongeerd. In het koude water (17,5 oC) nam de 27-jarige zwemster al snel de leiding om die vervolgens niet meer af te staan.

“Ik vind het zelf niet zo lekker om voorop te zwemmen. Je weet niet of je het volhoudt en je weet niet of anderen je voorbij willen”, was de eerste reactie van de opgetogen winnares.” Anderen maakten geen aanstalten om haar te bedreigen, dus bleef zij op kop. “Ik voel me natuurlijk heel erg goed, want ik heb anderhalf jaar niet geracet. Daarom was het voor de start wel even stressen vanochtend, want ik wilde het extra goed doen. Ik ben dit seizoen ook van coach gewisseld (Van Philippe Lucas in Montpellier naar Bernd Berkhahn in Magdeburg, JVK) en dus wilde ik laten zien dat het een goede keus was geweest. Het was even wennen, maar het blijkt nu wel, dat ik nog steeds heel hard kan zwemmen en ook op het eind kon ik versnellen. Dus ik ben heel blij en tevreden.”

De open water specialiste kon na de vroege leiding het hoge tempo in de rest van de race volhouden. In de laatste 500 meter schudde ze Giulia Gabbrielleschi, de Italiaanse die haar nog enigszins bij kon bijbenen, van zich af en tikte met een voorsprong van 4,1 seconden als eerste aan. “Bij de laatste boei voelde ik dat het ging lukken. Ik zei tegen mezelf ‘je hebt alles goed gedaan tot nu toe, dus blijven focussen en snelheid opbouwen naar de finish.”

Na het zilver (Hoorn) en goud (Loch Lomond) was dit haar derde medaille op de 5 kilometer. Donderdag is de 10 kilometer.

Deel dit artikel