Nieuws

10 mei 2021 • Jos van Kuijeren

Voorbeschouwing EK Openwater

Na twee edities in het Balatonmeer verhuizen de openwaterzwemmers van Europa deze maand mei naar een nieuwe locatie in Hongarije. De zeven wedstrijdonderdelen zullen plaatsvinden in het Lupameer, in de noordelijke agglomeratie van Boedapest, op ongeveer 15 minuten per auto van de Duna Arena. Nederland wordt vertegenwoordigd door Sharon van Rouwendaal, Ferry Weertman (beiden voor de vierde keer) en debutant Lars Bottelier.

Drinkwatermeer

Het is een bijzonder meer waarvan het water een oude mijn vult, afkomstig van een bron die de helft van de Hongaarse hoofdstad van drinkwater voorziet. Dit zorgt voor twee buitengewone omstandigheden: het meer is zeer diep, en – vanwege de bron – is het water uiterst schoon (99,2% drinkwater). Na een jaar met slechts enkele openwaterwedstrijden, zullen daarom in Boedapest talrijke zwemmers die het openwater als passie hebben, verschijnen. In totaal hebben zwemmers uit 23 LEN-federaties zich aangemeld.

Livetiming and results

Livestream

23 deelnemende landen EK Open water zwemmen

België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Italië, Kosovo, Macedonië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Oekraïne en Zwitserland.

De titelstrijd van 2018 in Schotland – met Nederland bovenaan de ranglijst – heeft laten zien dat zich telkens nieuwe landen manifesteren. Hoewel Italië (met in totaal 67 medailles sinds het begin van de kampioenschappen in 1989), Duitsland (60) en Rusland (39) nog steeds de historische totalen aanvoeren, hebben naties als Nederland (4-1-1 medailles tijdens de 2018-editie in Glasgow, met een totaal van 26 medailles nu), Frankrijk (0-1-3, totaal van 24) en Hongarije (2-1-0, totaal van 14) zich sterk verbeterd of behoren met tussenpozen tot de toonaangevende landen van het openwaterzwemmen. De kanttekening daarbij is, dat Nederland het nog steeds moet hebben van Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman, nu veelbelovende talenten als Pepijn Smits (enkele weken geleden) en Esmee Vermeulen (na de voor haar teleurstellend verlopen 10 km bij de WK in Gwangju) hun studie en maatschappelijke en sociale leven laten prevaleren.

In de zeven races die tijdens de eerste week worden gehouden ontbreekt slechts één winnares van de laatste editie in Glasgow/Loch Lomond: De Italiaanse Arianna Bridi (Italië/25 km) moet de kampioenschappen overslaan vanwege een ontsteking van het hartspierweefsel. Terwijl de Europese kampioenen van 2018 Ferry Weertman (Nederland/10 km) en Sharon van Rouwendaal (Nederland/5+10 km) hun titels zullen proberen te verdedigen, zal de Hongaar Kristof Rasovszky (Hongarije/5+25 km) zich concentreren op de 5/10 km en niet deelnemen aan de 25 km.

Weertman, Wellbrock, Rasovszky, Paltrinieri,

De concurrentiestrijd bij de mannen op de 10 km vormt het te verwachten hoogtepunt van het kampioenschap. Dit nummer geldt vooral als testcase voor Tokio. Huidig Olympisch en Europees kampioen Ferry Weertman moet de strijd aangaan met o.a. de lokale held Rasovszky, de runner-up op de 10 km van 2018, met Gregorio Paltrinieri uit Italië, die nog steeds wacht op zijn eerste OWS-medaille in een individueel evenement na het winnen van WK-zilver met het team in 2019, en – natuurlijk ook – metregerend 10 km wereldkampioen Florian Wellbrock uit Duitsland, die alleen zal deelnemen aan de openwaterevenementen in Boedapest (Hij won de 1500 m vrije slag in Glasgow 2018).

Concurrenten liggen op de loer

Olympisch kampioene van 2016 Sharon van Rouwendaal (Nederland) is op basis van haar status de nummer één voor goud, vooral op de 5 en 10 km. Maar de Europees kampioene van 2018 zal ongetwijfeld worden opgejaagd door een groep kanshebbers – bijvoorbeeld het Duitse tweetal met runner-up (2018) Leonie Beck en Finnia Wunram (beiden 5 en 10 km). Andere kanshebbers zijn Valeriia Ermakova uit Rusland, Anna Olasz uit Hongarije, Lara Grangeon en Oceane Cassignol uit Frankrijk of de Italianen Rachele Bruni en Giulia Gabbrielleschi.

Overigens is het water in Lupameer nog niet op de gewenste temperatuur om wedstrijden te mogen zwemmen. Coach Thijs Hagelstein: “Ik verwacht wel dat ze uiteindelijk doorgaan hoor, maar officieel weten we het pas een uur van tevoren.” Een wetsuit dragen zal wel noodzakelijk zijn.

Programma EK open water:

Woensdag 12 mei 11.00 uur 5 km dames (Van Rouwendaal)
Donderdag 13 mei 10.00 uur 10 km dames (Van Rouwendaal)
Donderdag 13 mei 14.00 uur 10 km heren (Weertman en Bottelier)
Zondag 16 mei 09.30 uur 25 km heren (Bottelier)

Livetiming and results

Livestream

Deel dit artikel