Nieuws

24 april 2021 • Jos van Kuijeren • Bron: KNZB

Open waterzwemmer Pepijn Smits stopt met topsport en kiest voor advocatuur

Open water zwemmer Pepijn Smits, opgegroeid in het Brabantse Oirschot, heeft niet meer de motivatie om zich volwaardig bezig te houden met zijn bestaan als topzwemmer. Dat liet hij vrijdag 23 april via de website van de KNZB weten. De 24-jarige water Brabander richt zich nu op zijn maatschappelijke carrière in de advocatuur.

Na zijn 26e klassering in zijn laatste wedstrijd op topniveau - de FINA World Cup in Doha (13 maart jl.) – kan Pepijn Smits met een goed gevoel afscheid nemen van zijn zwemloopbaan. In totaal behaalde hij 21 individuele Nederlandse titels op verschillende afstanden in het zwembad en open water. Hij kan tevens terug kijken op prachtige ervaringen bij vele internationale wedstrijden in Europa en daarbuiten. Hij debuteerde na zijn EJK deelname in Zagreb 2015 op het hoogste niveau bij de Europese kampioenschappen open water in Hoorn 2016, waar hij de 5 en 10 kilometer zwom en de Team event. Zijn laatste grote kampioenschap was bij de WK in 2019 in Yeosu (Zuid-Korea) onder de rook van Gwangju.

Tussendoor behoorde Smits ook tot de deelnemers 8 World-Cup wedstrijden met als beste resultaat een derde plaats bij een race in Lac Mégantic (Canada) (2016).

Sportief hoogtepunt was de Europese titel op de team-relay in 2018 in Glasgow in het Loch Lomond. Dat hoogtepunt werd o.a. op zwemkroniek.com beschreven.

"De Nederlandse openwaterzwemmers veroverden in het Loch Lomond goud op het Team Event, de gemengde estafette over 4x1250m vrije slag. Nederland koos voor de tactiek van eerst twee vrouwen en dan de mannen. Na het aandeel van Esmee Vermeulen en Sharon van Rouwendaal lag Nederland halverwege nog zevende, maar Pepijn Smits zette de inhaalrace voor Nederland voortvarend in, dichtte het gat met Frankrijk en gaf in een fraai duel met de Duitser Soeren Meister geen duimbreed toe om Weertman een goede uitgangspositie te beïnvloeden.

Hij gaf als tweede over slotzwemmer en kersvers Europees kampioen Ferry Weertman. Die raakte verwikkeld in een spannend gevecht met de Duitser Florian Wellbrock (zilver op de 1500 meter in het zwembad). Net als op de 10 kilometer werd het een bloedstollende laatste vijftig meter, maar Weertman toonde zich wederom de sterkste en sloeg de hand 0,6s eerder tegen de finishwand dan de Duitser. Het brons was voor Frankrijk.
Het goud op de gemengde estafette betekende dus de vierde Europese titel voor de Nederlandse openwaterzwemmers in Glasgow.

Erelijst Pepijn Smits

  • Europees kampioen Team relay bij de EK 2018 in Glasgow.
  • 6e plaats op de 5km tijdens de EK 2018 in Glasgow.
  • 7e plaats op de 4x 1250m team relay op de WK 2019 in Yeosu (Zuid-Korea)
  • 3e plaats op een 10km World-Cup race in 2016 in het Canadese Lac Mégantic
  • Meervoudig medaillewinnaar (1x goud) bij de LEN cup wedstrijden.
  • 21 individuele Nederlandse titels zwembad en open water

In zijn lange zwemloopbaan is Pepijn Smits getraind door o.a. Caroline Smits, Bibi Gulikers, Rob Kennis en Thijs Hagelstein.

Deel dit artikel