background image
 
*

Joke Vuijk-de Korte Lid in de orde van Oranje Nassau

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: Jos Bosman   |   01/05/2003
Joke Vuijk-de Korte Lid in de orde van Oranje Nassau
Temidden van velen, die rond Koninginnedag geridderd zijn, vernam de ZK-redactie dat ook Joke Vuijk-de Korte uit Rotterdam koninklijk is onderscheiden. De Rotterdamse is voor schrijver dezes geen onbekende. In de jaren vijftig behoorde zij tot de wereldtop op de 100 meter rugslag. Bij de OS van 1952 eindigde zij als vierde en twee jaar later behaalde zij een zilveren medaille bij de EK in Turijn en was toen ook lid van de zilveren estafetteploeg. Zij werd enkele jaren getraind door de befaamde Ma Braun. Ook in 1956 wist zij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Melbourne. Dat ging voor de Nederlandse ploeg niet door omdat het NOC-bestuur een daad wou stellen in verband met de politieke situatie in Oost-Europa.
Joke de Korte besloot toen haar loopbaan te beŽindigen, maar dat betekende niet dat zij voor de zwemwereld verloren was. In 1959 trad zij toe tot het officialcorps en na 1980 was zij meerdere malen jurylid bij de NK.
Bestuurlijk was en bleef de ex-zwemster ook actief. Zij maakte van 1960 tot 1964 deel uit van het bestuur van de Kring Rotterdam en Omstreken (ZRO), waarna zij lange tijd zitting had in de zwemcommissie in de kring. Vanaf 1978 is zij secretaris van de kring-officialcommissie en heeft daarbij bergen werk verricht.
Afgelopen NK was zij de gast van de KNZB in Amsterdam, maar toen was zij nog onwetend over de onderscheiding als Lid in de orde van Oranje Nassau!

Nog meer actieve mensen uit de ZRO mogen zich na 30 april Lid in de orde van Oranje Nassau noemen. in het Rotterdamse zijn nog meer koninklijke onderscheidingen. Bij de familie Joke en Jaap Tak was het dubbel feest. Hij als trainer van De Devel in Zwijndrecht en zij als o.a TC-secretaris kregen de versierselen behorend bij het Lidmaatschap van de orde van Oranje Nassau. Eenzelfde onderscheiding viel ten deel aan Janny Visser-Spek, die een grote rol speelde bij het weer op poten zetten van de zwemploeg van De Wiekslag uit Alblasserdam.

Rubriek: Nieuws

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.