background image
 
*

Oud-zwemmer Ron Kroon overleden

Door: Sander Bergsma   |   Bron: Teletekst/Swimjos   |   13/07/2001
Oud-zwemmer Ron Kroon overleden
In zijn woonplaats Huizen is donderdag 12 juli op 58-jarige leeftijd oud-zwemmer Ronnie Kroon overleden. Kroon nam op zijn favoriete nummer, de 100 meter vrije slag, in 1960 (Rome) en 1964 (Tokyo) deel aan de Olympische Spelenl, waarbij de oorspronkelijke Amsterdammer beide keren de halve finales bereikte. Zijn ster begon te stralen in 1960 toen hij als zeventienjarige de gevestigde orde versloeg en geïnspireerd door Jan en Uut Armbrust de snelste sprinter van Nederland werd. In Rome was hij samen met Jan Jiskoot, Wieger Mensonides en Gerrit Korteweg finalist op de 4x100 meter wisselslag estafette.
De viervoudige nationaal kampioen op de 100 vrij beleefde zijn absolute top in 1962 toen hij in Leipzig EK-brons veroverde op de sprint. Hij was slotzwemmer van de wisselslag-équipe, die daar brons veroverde. In enkele jaren tijd bracht de ZAR-zwemmer in zijn actieve periode het Nederlands record via 56.7 (1960) naar 54.9 (1964).
Kroon werkte na zijn zwemcarrière allereerst als sportfotograaf bij Anefo, waarna hij sinds de jaren zeventig bij de AVRO actief was als regisseur van diverse televisieprogramma's zoals AVRO's Sportpanorama.
Rubriek: Nieuws

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.