Nieuws

05 juli 2024

Plotseling overleden Peter van den Biggelaar laat leegte achter

Astrid Verver (links), moeder Mia Verver en de jonge trainer Peter van den Biggelaar (privé foto).

Woensdag 3 juli overleed Peter van den Biggelaar op 76-jarige leeftijd. Plotseling. ’s Morgens in alle vroegte. De reacties van de talloze zwem- en waterpolovrienden waren eensluidend. “We gaan hem enorm missen, zwemmend en waterpoloënd Nederland heeft een icoon verloren”, reageerde een vriend op Facebook.

Titus Mennen, veelgeprezen jeugdtrainer zwemmen reageerde geëmotioneerd: “Wat verschrikkelijk! Gecondoleerd. Peter was mijn grote leermeester bij PSV. Ik ben hem eeuwig dankbaar. Dat hij zacht mag rusten. Veel sterkte voor allen die van hem houden!” 

Vooral waterpololiefhebber in hart en nieren

Voor waterpololiefhebbers, speciaal bij de speelsters, was Peter een bekende Nederlander. Zijn hart lag bij dat spel. Jos van Kuijeren herinnert zich de winst bij de EK in Straatsburg in 1987. "Met de Russische mannen werden de Oranje vrouwen opgeroepen voor een gezamenlijk groepsfoto na de huldiging. Een charmante geste van de Russen, maar vooral ook een teken van vertrouwen respect voor de kwaliteit van de dames.  Daaraan voorafgaand was er tijdens de WK voor mannen in Guayaquil 1982 al eens een demonstratietoernooi voor vrouwen geweest. Met vooral Ecuadoriaanse mannen op de tribune. Destijds was Rob Heemskerk de KNZB-coach. Na die tijd kwam er een periode met Van den Biggelaar, zeker toen het Nederlands zevental in een buitenwijk van het Australische Perth de eerste officiële wereldtitel greep in 1991. Een onvergetelijk toernooi voor Van den Biggelaar en diens assistent Kees van Hardeveld, dat destijds op mij als vooral zwemvolger grote indruk maakte."

Betaalde clubtrainer

Wat bij velen minder bekend is is dat Peter van den Biggelaar de eerste betaalde clubtrainer was in Nederland, toen hij bij PSV Ada Swinkels-den Haan opvolgde aan de badrand. Zijn eerste troeven in de begin jaren '70 waren François van Kruijsdijk (de eerste Olympiër) en Astrid Verver, Nederlands kampioene en recordhoudster op lange afstanden en goed voor zilver bij de 800 vrij bij de EJK in Rotterdam’71 en de EK ‘Barcelona’70. Astrid van den Hoogenband-Verver: “Dat was een fantastische periode. Peter was een zeer geliefd trainer bij selectieleden, ouders en bestuur. Niet alleen aan de badrand. Hij introduceerde ook een jaarplanning en een persoonlijke aanpak."

Peter had zijn opleiding net zoals Ton van den Eerden bij het CIOS in Sittard. De herinnering van deze Limburger spreekt voor zich: “Mijn PSV-trainer, die me stimuleerde om - net als hij - naar het CIOS te gaan. Vervolgens verloren we elkaar niet meer uit het oog. We waardeerden elkaars opleidingswerk. Bescheiden Peter heeft enorm veel voor de zwem- en waterpolosport betekend. Dat hij zacht mag rusten. Sterkte voor zijn familie en diens liefste maatje Wil.”

EJK 1975

Toen in 1975 de Europese Jeugdkampioenschappen in het Zwitserse Genève plaatsvonden mocht Peter van den Biggelaar de groep begeleiden. Opboksen tegen de sterke Oost-Duitse zwemsters was haast onmogelijk, maar na de trainingsstage in Drachten bewees Van den Biggelaar dat hij namens bondscoach Bert Sitters een topselectie had klaargestoomd met veel finalisten, van wie de meesten hun beste seizoenprestaties neerzetten. De 13-jarige Ineke Ran (DJK) uit Badhoevedorp versloeg tot veler verrassing de DDR-zwemster Marina Jank (een kop groter) op de 100 meter vrije slag, terwijl zij en Berber Kamstra (4 x 100 vrij), Maritzka van der Linden (100 school), Diane Edelijn (100 rug) en bij de mannen Kees Vervoorn (100 vlinder) een jaar later van Olympisch niveau waren in Montreal 1976.  

Ook zijn opvolger bij PSV, Titus Mennen, reageerde met verslagenheid toen hij het bericht van Ton van den Eerden tot zich liet doordringen: “Wat verschrikkelijk!” En naar zijn leermeester “Gecondoleerd Ton met dit grote verlies. Na jou was Peter mijn grote leermeester bij PSV. Ik ben hem eeuwig dankbaar. Dat hij zacht mag rusten. Veel sterkte voor allen die van hem houden."

Lid van Verdienste

De KNZB plaatste een fraai In Memoriam: https://www.knzb.nl/nieuws/in-memoriam-peter-van-den-biggelaar. Ondertekend door Aschwin Lankwarden, algemeen directeur KNZB en opgesteld mede namens bestuur, directie en medewerkers van de KNZB.

 Een kort citaat daaruit dat de waardering voor de overledene fraai samenvat: “Maar wat Peter ook deed en voor wie, het gebeurde altíjd vanuit een diepgewortelde passie voor de sport. Het is simpelweg te veel om op te noemen wat hij allemaal als trainer, coach, opleider/docent, zwembadmanager en andere functies heeft gedaan voor de Nederlandse waterpolo- en zwemsport. Bij Njord Veldhoven, PSV Eindhoven en vooral voor de KNZB, in Zeist en daarbuiten. In 2015 werd hij door de KNZB benoemd tot Lid van Verdienste.

Ja, Peter was misschien wel een beetje te goed en soms ook wel iets te lief voor deze wereld. En gek genoeg om vaak voor niets zijn kennis en tijd beschikbaar te stellen. Maar er was werkelijk niemand die hem daarvoor voor ‘gek’ versleet. Waarom? Omdat we – eerlijk is eerlijk – allemaal stiekem toch ook wel een beetje gek en trots op Peter waren."

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport