Nieuws

03 juli 2024

Klassementsprijzen NK Sprint voor Tessa Giele en Michael Smink

Klassementswinnaars Michael Smink en Tessa Giele.

Tijdens het weekend van 29 en 30 juni stond het tot 25 meter gehalveerde deel van het Rie Mastenbroekbad in Zwemcentrum Rotterdam in het teken van de NK Sprint. Bij de 24-ste editie van dit toernooi, dat ooit begon in 1993, was de belangstelling massaal. Tessa Giele zette haar succesvolle NK van begin juni voort met opnieuw de meeste titels en de winst in het algemeen klassement. Negen kampioenschapsrecords werden bijgesteld. Deelnemers waren senioren, jeugd en junioren en paralympische zwemmers.

Het NK Sprint was na de NJK in Eindhoven opnieuw een feestelijk toernooi voor junior Giovanni Phillipson met o.a. een tijd van 56,69 op de 100 meter vrije slag een nieuw Nederlands Record Junioren op de 100 meter wisselslag. Tijdens de finales in de middag verbrak hij zijn eigen record met meer dan een seconde. Nu tikte hij aan met een tijd van 55,47. Deze situatie doet een beetje denken aan het NJK vorige week. Toen vestigde Phillipson tijdens de ochtendsessie een nieuw Nederlands Record Junioren op de 100 meter rugslag, die hij vervolgens tijdens de estafettes in de middagsessie verbrak. Ook zwom Phillipson in de ochtendsessie van zondag met een tijd van 25,75 een Nederlands Record Junioren op de 50 meter rugslag. En opnieuw werd het record tijdens de finale met een tijd van 25,73 weer scherper bijgesteld.

Naast de records van Phillipson vielen er ook nieuwe Nederlandse records op de 50 meter vlinderslag en 50 meter rugslag te noteren. Op de 50 meter vlinderslag tikte Kaan Sudak aan met een tijd van 24,26 seconden. Bij de meisjes imponeerde Malin Roozeboom op de 50 meter rugslag met een tijd van 29,50. Het record was van Maaike de Waard, die nu klaar is voor haar tweede Olympische Spelen.

Sprintklassement

Ook deze keer was het algemeen sprintklassement de inzet van voor veelzwemmers, die dankzij hun veelzijdigheid de allround titel konden veroveren. Het was geen verrassing dat Tessa Giele deze extra titel bij de vrouwen greep. Haar trainster bij Feijenoord Albion is een voorstandster van veel wedstrijden zwemmen, waardoor je weet dat je ergens voor traint. Giele was de beste op vier van de vijf afstanden en liet alleen de prijs op de 50 vrij schieten. Giele eindigde op 3417 punten, de nummers twee en drie waren Ismay Lichtendonk (3381) en Nikita van den Ouden (3199). Bij de mannen was de klassementstitel voor Michael Smink. Hij stond twee keer individueel op het podium: brons op 50 vlinder en zilver op 100 wissel; persoonlijke winst was geen voorwaarde om het klassement te winnen.

Mannen verdeelden het goud

Bij de mannen werd het goud ‘broederlijk’ gedeeld: Joep Hoogerwerf 50 rug, Jason van den Berg 50 school, Sean Niewold 50 school, Thom de Boer 50 vrij en Ensger Kotterink 100 wissel. Terugkijkend op het sprinttoernooi kan geconcludeerd worden, dat de zwemmers en hun fans het naar hu zin hadden. Niet alle verenigingen waren overigens aanwezig. “Het seizoen heeft lang genoeg geduurd", vonden de pupillen van PSV-coach Nick Jansen. En daar is natuurlijk iets voor te zeggen.

Meer cijfers en feiten vind je op: https://livetiming.knzb.nl/NKsprint2024/

 

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport