Nieuws

13 juni 2024

De meeste NL-toppers actief bij de NK langebaan

Renzo Tjon A Joe is van origine een zwemmer uit Surinamer; dit jaar lukte zijn poging om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. Hij debuteert in Parijs.

Zwembad De Amerena in Amersfoort is van donderdag 13 tot en met zondag 16 juni het strijdtoneel van de Nederlandse Kampioenschappen langebaan. De meeste topzwemmers die zich al voor één of meerdere afstanden voor de Olympische of Paralympische Spelen hebben gekwalificeerd, komen in Amersfoort aan de start voor de medailles en gaan nu wedstrijdritme opdoen op weg naar Parijs.

Enkele zwemmers doen in Amersfoort nog een ultieme poging om binnen de limiet voor de Olympische Spelen te zwemmen op een individuele afstand. Mochten ze daar niet in slagen, dan is er voor een enkeling een week later nog een aller-allerlaatste kans bij de bekende Sette Colli-wedstrijden in het Stadio del Nuoto te Rome. Daar vonden in 1960 eerder Olympische Spelen plaats.

Voor het programma van de NK langebaan en de startlijsten per onderdeel volg je: https://livetiming.knzb.nl/NKlb2024

De wedstrijden zijn ook via een livestream te volgen: https://livetiming.knzb.nl/NKlb2024/

Zeker van Parijs

De KNZB mag voor elke individuele afstand maximaal twee sporters bij NOC*NSF voordragen voor uitzending naar de Olympische Spelen van Parijs. De volgende sporters zijn sinds de EQM in april zeker van Parijs, op voorwaarde dat hun voordracht door NOC*NSF wordt gehonoreerd. De voorlopige ploeg telt 9 debutanten, 5 zwemmers met één en 2 zwemmers met twee OS-deelnames.

Vrouwen

50 vrij: Marrit Steenbergen (2) en Valerie van Roon (debuut)

100 en 200 vrij: Marrit Steenbergen

100 rug: Maaike de Waard (1) en Kira Toussaint (2)

100 school en 200 school : Tes Schouten (1)

100 vlinder: Tessa Giele (debuut)

200 wissel: Marrit Steenbergen.

Mannen

50 vrij: Kenzo Simons (debuut) en Renzo Tjon A Joe (debuut)

200 rug: Kai van Westering (debuut)

100 school: Arno Kamminga (1) en Caspar Corbeau (1)

200 school: Caspar Corbeau en Arno Kamminga

100 vlinder: Nyls Korstanje (1)

Estafettes

4 x 100 vrij vrouwen: Marrit Steenbergen, Kim Busch (1), Sam van Nunen (debuut) en Tessa Giele.

4 x 200 vrij  vrouwen: Marrit Steenbergen, Janna van Kooten (debuut), Imani de Jong (debuut) en Silke Holkenborg (debuut).

4 x 100 wissel vrouwen: Maaike de Waard, Tes Schouten, Tessa Giele, Marrit Steenbergen

4 x 100 wissel mannen: Kai van Westering, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg (1)
4 x 100 wissel mixed: Maaike de Waard, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen

Voor alle ‘open’ individuele plaatsen (1 of 2 per afstand) kunnen sporters zich nog kwalificeren tot en met 23 juni. Zij moeten dan op een vooraf daarvoor aangemelde wedstrijd aan één of meerdere limieten voldoen. Na 23 juni worden ook de eventuele extra reserves voor de estafettenummers voorgedragen.
De NK worden normaal gesproken op een 50 meterbaan georganiseerd. In 1928 (OS Amsterdam), 1945 (einde oorlogsjaar) en 2020 en 2021 (Corona) werden de NK niet gehouden. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw golden de kampioenschappen op de korte baan als DE kampioenschappen. Bij de titelstrijd in de zomer (1980, 1982, 1984 en 1985) ontbraken de deelnemers, die afgevaardigd waren naar internationale toernooien als OS (2), WK en EK.    

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport