Nieuws

09 mei 2024 • Jos van Kuijeren

Lars Bottelier zet punt achter open waterloopbaan

Als één hoofdstuk eindigt, begint een ander
Open water zwemmer Lars Bottelier zet er een punt achter.

Een half jaar geleden kreeg Open waterzwemmer Lars Bottelier te maken met een lastige situatie. De coach waar hij bij trainde in Duitsland, Sebastiaan Gress, werd ontslagen in Würzburg en daardoor kreeg het seizoen van de in IJmuiden geboren Noord-Hollander een ander vervolg dan voorzien. Het zou sowieso zijn laatste seizoen worden als topsporter.

“In een alles of niets poging nam ik het besluit om naar Maleisië te vertrekken om een laatste gooi te doen naar een olympisch startbewijs op de 10 kilometer in Parijs.

Hoewel ik met open armen ontvangen werd in Maleisië kreeg ik het niet meer voor elkaar om alles te geven, waardoor ik de motivatie en het plezier in de sport uit het oog verloor. En sport bedrijven op 99%, dat is geen topsport. Dus na een paar maanden proberen, hakte ik toch vrij snel al de knoop door: ik zou stoppen met professioneel zwemmen.

Nu zegt hij: “Dit klinkt misschien wel als het ultieme doemscenario, maar dat is het helemaal niet. Nu, een paar maanden later, kan ik er met een frisse blik op terugkijken en inzien dat ik de afgelopen jarenalles heb gegeven. En hoeveel mij dit heeft gebracht als sporter en als persoon. Reden genoeg om terug te blikken en te eindigen met een aantal positieve woorden. Allereerst wil ik mijn supporters en volgers graag meenemen naar mijn favoriete momenten waar ik de mooiste herinneringen aan heb”.

Wat veel indruk op mij heeft gemaakt was mijn internationale debuut tijdens de Europese Kampioenschappen in 2021. Dat kan ik eigenlijk niet beschrijven.

Laten zien dat het onmogelijke toch mogelijk is door 25 km in een zwembad te zwemmen. En een jaar later dat nog eens over te doen met de beste steun die je maar kan wensen.

Vijf uur lang knallen in het bloedhete Lake Lupa in Hongarije en dat beloond zien worden met een zesde plaats bij wereldkampioenschappen op de 25 kilometer in 2022.

In het bijzijn van de mensen die mij het dierbaarst zijn - tijdens een perfect uitgevoerde wedstrijd - naar het hoogste podium mogen stappen aan de andere kant van de wereld. South32 Rottnest Channel Swim, een race van Cottesloe Beach (West-Australia) in de buurt van Perth en Rottnest Island.

Het meest heb ik genoten van een wedstrijd en de sfeer daar, was misschien wel tijdens de Faros Marathon in Kroatië. Ik heb vier keer mee mogen doen aan deze unieke wedstrijd en elk jaar was het feest.

Tijdens één van de klassiekers uit het open water circuit, Capri Napoli, heb ik vriend en vijand verrast door misschien wel mijn grootste comeback tijdens een race ooit te maken en daarmee op het podium te eindigen.”

Vroeg afgeschreven en ongeschikt om de top te halen

Dat waren de wedstrijden. Terugblikkend hoopt Lars Bottelier een inspiratiebron te zijn geweest voor andere zwemmers. Al vroeg tijdens zijn jeugd was hij ‘afgeschreven’. De top zou hij nooit halen. Bottelier heeft het tegendeel bewezen door te laten zien dat als je ergens in gelooft, je ervoor moet gaan. Soms zijn moeilijke keuzes de beste. Hard werken wordt altijd beloond.”

Om af te sluiten wil Lars Bottelier zijn partners en sponsoren bedanken en de mensen die voor hem klaar hebben gestaan door dik en dun. Lars: Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest. Bovenal ook mijn familie en mijn vrouw Andrea voor hun onvoorwaardelijke support tijdens mijn zwemcarrière.”

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport