Nieuws

01 mei 2024

ONMK Masters Eindhoven voor jong en oud

Luuk van Rooij is één van de vele honderden ONMK-deelnemers.

Van donderdag 2 mei tot en met zondag 5 mei 2024 vinden de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen lange baan plaats in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Deze kampioenschappen worden georganiseerd door zwemvereniging PSV Masters in samenwerking met de Taakgroep Masters Zwemmen.

Doorzettingsvermogen van Luuk van Rooij

Een maand of vijf geleden nam de jeugdige Luuk van Rooij deel aan het ONK kortebaan in Den Haag. In de categorie senioren 1-2 (18-19 jaar) slaagde hij er in Nederlands kampioen te worden op 200 meter vrije slag; daarnaast veroverde hij brons op de 200 meter wisselslag en de 200 meter rugslag.

Wat velen niet weten is dat het begin van het seizoen (september) zoals hij zelf schreef op Linked in ‘rommelig’ verliep. Nauwelijks twee maanden na de start van het zwemseizoen besloot zijn trainer, met wie hij een plan de campagne had opgesteld voor de komende twee jaar, om er plotseling mee te stoppen. “Ik stond ik er ineens alleen voor. Mijn droom viel in duigen.” Even had de Eindhovense zwemmer het gevoel om er de brui aan te geven. “Diep van binnen wist ik dat stoppen geen optie was. Ik moest en zou doorgaan. Ik heb de knop om weten te zetten en ben nog harder gaan trainen. Trainingen werden opgevangen door verschillende trainers binnen de club en mijn doelen werden besproken. Mijn doorzettingsvermogen in deze periode is beloond met resultaten die boven mijn verwachtingen zijn uitgestegen en daar ben ik het meest trots op. Helaas was er weinig tijd om te genieten van het succes van dit NK. Op maandagochtend zat ik weer achter mijn laptop voor verschillende meetings. Er volgde een drukke week met vier deadlines.”

Zwemmen en trainen vult nog steeds een groot deel van zijn wekelijkse bezigheden en de komende dagen start Van Rooij in de jongste categorie van de Masters in zijn thuisbad, het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven. En daar is plaats voor meer dan duizend echte zwemliefhebbers.

Massale deelname

1118 Masters vanuit ruim 181 verenigingen uit binnen- en buitenland worden bij de ONMK verwacht. In vier dagen tijd zijn er ruim 4200 starts  en verschijnen meer dan 450 estafetteploegen op het startblok. Het motto van de Masters ‘fitness, friendship and understanding’ is kenmerkend voor de ONMK’s: er wordt op sportieve wijze gestreden om als beste zwemmer in zijn of haar leeftijdscategorie gekroond te kunnen worden. Daarbij zullen naar verwachting vele Nederlandse, maar ook Europese en Wereld Mastersrecords gevestigd worden. Het programma en andere informatie is te vinden op https://mastersprint.nl/onmk2024lb

Andere toernooien

Het ONMK is de eerste van een lange rij toernooien in mei en juni:

  • 25 en 26 mei: Provinciale zomerkampioenschappen
  • 1 en 2 juni: Provinciale zomerkampioenschappen
  • 13-16 juni: NK langebaan, Amersfoort
  • 15 juni: Opening openwaterzwemseizoen, Bodegraven
  • 21-23 juni: NJK langebaan, Eindhoven
  • 29-30 juni: NK sprint, Rotterdam
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport