Nieuws

29 maart 2024

Spektakel, rockmuziek en dansen bij International Talent Trophy

De felbegeerde Crown van de ITT.

In het derde decennium van deze eeuw is er voortdurend sprake van verschillende wedstrijdvormen ook op de lange baan. Een voorbeeld daarvan is de International Talent Trophy (ITT). De ITT werd in 2019 voor het eerst door PSV zwemmen georganiseerd in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion van Eindhoven. Na aflastingen in 2020 en 2021 vanwege corona en ITT’s in 2022 en 2023 vond in het weekend van 22, 23 en 24 maart de vierde editie plaats.

De bedoeling van de ITT is simpel: jeugdleden van PSV laten kennismaken  met wedstrijden met een internationaal karakter. De bijna 400 deelnemers kwamen van ruim 30 clubs uit België, Duitsland, Spanje, Bosnië-Herzegovina en natuurlijk Nederland. 

Programma

Het programma omvatte korte en lange nummers, want de organiserende vereniging paste wederom het format van de voorgaande jaren toe. Naar Amerikaans voorbeeld stond het teamverband centraal, maar uiteraard ging het ook om de individuele prestatie. Zo was het opnieuw een wedstrijd van internationale allure. En dat zie je niet vaak voor jongere zwemmers. Daarbij was er een hoofdrol weggelegd voor een DJ met een magnifiek gevoel voor bijpassende rockmuziek.

Vele persoonlijke records waren niet veilig. Daarnaast waren er talrijke wedstrijdrecords voor verschillende leeftijdsgroepen. Bij de meisjes junioren 1-2, 3-4 en Jeugd 1+2 en bij de jongens junioren 1-2, 3-4 en jeugd 1-2. In totaal kon de omroeper bijna 40 keer (!) uit zijn bol gaan. Al die prestaties speelden een belangrijke rol in het verenigingsklassement.

Crown Race en Mystery estafette 

De apotheose van de ITT waren de Crown Race en de Mystery estafette. 

Crown Race

Op basis van het hele toernooi en de FINA-punten waren de beste tien zwemmers per leeftijdscategorie geselecteerd. Elke leeftijdscategorie kreeg een eigen baan in de Crown Race. Met drie leeftijdscategorieën en meisjes/jongens werd vervolgens in zes banen de 50 meter vrije slag gezwommen. In totaal waren het tien series.

De  nummer tien van elke verschillende leeftijdscategorie zwom in de eerste serie, de nummer negen zwom in de tweede serie, etc. Als de nummer tien klaar was ging deze op een speciale stoel ofwel de troon zitten, kreeg een koningsmantel om en een kroon op. Als daarna de nummer negen sneller was dan moest de nummer tien plaats maken en werd nummer negen gekroond. Was dat niet het geval, dan bleef de nummer tien zitten met kroon en mantel, enzovoorts…

Na alle series werd allersnelste zwemmer de koning (per leeftijdscategorie) en deze mocht met kroon en met mantel in parade naar de prijsuitreiking. De zwemmers en toeschouwers vonden dit altijd een erg leuk onderdeel van de wedstrijd. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld ook de wereldbeker skiën. 

Mystery Medley

De Mystery Medley is een 8 x 50 meter wisselslag estafette. Dit gebeurt echter niet in de traditionele volgorde: rug, school, vlinder en vrij. Bij de Mystery Medley was per baan vastgelegd welke volgorde de wisselslag gezwommen werd. De volgorde verschilde dus per baan. De teams moesten ingeschreven worden met een vaste volgorde aan zwemmers (er mocht niet meer gewisseld worden). Vlak vóor de estafette werd per team een lootje getrokken met het baannummer. Daarmee werd bepaald in welke baan gezwommen moest worden en dus ook in welke volgorde van de wisselslag. Deze opzet betekende dat deelnemers een totaal andere slag moesten zwemmen dan hun specialisme was. Voor de toeschouwers een enorm spektakel omdat gedurende de estafette moeilijk is te voorspellen was wie er zou gaan winnen. De Mystery Medley was onderdeel van de team-finales.

Voor uitslagen en informatie: https://livetiming.psvzwemmen.nl/ITT2024/

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport