Nieuws

11 maart 2024

Landstitel in eredivisie voor Team PSV

Kampioen PSV met de kampioensschaal en coach Nick Jansen.

De zwemploeg van PSV was favoriet voor de finaledag van de eredivisiecompetitie. Om het team op eigen terrein, het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, extra kracht te geven, kwamen ook Olympische kandidaten als Kim Busch, Maaike de Waard, Stan Pijnenburg en wereldkampioene Marrit Steenbergen in actie. "Je beleeft zo veel plezier aan zo’n competitiewedstrijd”, was de mening van de toppers. Na twee jaar Blue Marlins (nu tweede) was het nu weer de beurt aan PSV, gevolgd door ZPC Amersfoort en vijftienvoudig winnaar De Dolfijn.

In het regionale deel van het Algemeen Dagblad liet coach Jansen mede namens de hele trainersgroep weten dat juist de teamgeest en het clubgevoel van PSV doorslaggevend waren. “Het is leuk dat er zoveel verschillende leeftijden in een team zitten. Alle resultaten tellen mee, je moet het echt als club doen. Het voelt dan ook echt als een teamprestatie.” Dat PSV een team is, was in het eigen Pieter van den Hoogenband Stadion te merken. “Ik heb tegen de zwemmers gezegd: ‘geniet ervan, maak plezier en moedig elkaar aan, met de kunst van de simpelheid kan je best veel bereiken”, concludeerde de kampioenenmaker nuchter. PSV is een écht team. Voor hem waren nummers als 400 meter vrije slag en de wisselslag bij de junioren best belangrijk.

Daarom verscheen de complete ploeg voor de start van de wedstrijden op het platform om daar te beginnen met de gezamenlijke yell in een grote kring. Op de “Een, twee, drie” van coach Jansen volgde zo luid mogelijk het kort, maar krachtige “Hoeh”.

Ander verhaal

Normaal is dat voor de 24-jarige Steenbergen (nog niet zo lang geleden het boegbeeld van haar oorspronkelijke club DZ&PC) wel een ander verhaal. "Bij een internationale wedstrijd is iedereen toch wat meer op zichzelf. Tijdens de eredivisie ben je echt een team en moedigt iedereen elkaar aan. In dat team zitten zwemmers en zwemsters van verschillende leeftijden. Jeugd, junioren en senioren komen samen om alles eruit te halen wat er in zit.”

Bij AD-verslaggever Ramon Petit ging het niet alleen om de trainer of om de wereldkampioen bij deze finale. Hij knoopte ook een gesprekje aan met de jonge PSV-miniore, de 12-jarige Anna Lepoutre. Zij heeft met een wereldkampioene een rolmodel waar ze tegen opkijkt. "Het is heel leuk om met Marrit in het team te zitten. Ik leer er ontzettend veel van”, zegt het talent terwijl ze naast Steenbergen zit. Voor de ervaren Steenbergen zit het belangrijkste leerpunt vooral in het plezier hebben. “Ik denk dat het goed is dat de jeugd gewoon ziet dat zwemmen heel leuk is en dat wij er ook veel voldoening uithalen. Ik hoop dat Anna en de anderen dat later ook hebben.”

Dat Steenbergen aan de start van de competitiefinale verscheen in een olympisch jaar is in 2024 niet vreemd. "Een wedstrijd als deze zwemmen kan gewoon met het oog op de Olympische Spelen. We hadden dit weekend vrij en dan is het superleuk dat we de ruimte krijgen om hieraan mee te doen.”
Wie op de tribunes had gerekend op een bijzonder toptijd of een wereldrecord, kwam bedrogen uit. “Je wilt natuurlijk zo hard mogelijk zwemmen, maar je weet dat een heel snelle tijd er niet inzit. Dat komt simpelweg omdat je je niet écht voorbereidt op deze wedstrijd.”

De Eindhovenaren pakten de zevende landstitel onder leiding van de jonge trainer Nick Jansen. De 25-jarige ambitieuze hoofdcoach is enorm trots op zijn team. "Het is een titel waar we hard voor hebben gewerkt. We hebben hier jarenlang naartoe geleefd.” Met Titus Mennen leefde dat gevoel destijds ook. In de tijd van Jacco Verhaeren stond het fenomeen competitie op het tweede plan en was het meer een last dan een lust. In die periode werd besloten om niet meer mee te doen met dit clubgebeuren.

DZ&PC en HZ&PC Heerenveen

Na de ‘grote vier’ bezette DZ&PC dit keer de vijfde plaats, gevolgd door VZC. De Veenendaalse formatie valt ook dit jaar op, omdat deze vereniging niet zwemt in de buurt van HPC’s en OC’s. Richard Koehoorn was ongelooflijk trots op ‘zijn’ HZ&PC Heerenveen dat nooit eerder zo hoog in de competitie eindigde. Ooit was die eer voorbehouden aan een formatie uit het begin van deze eeuw, die toen door toenmalig KNZB-sponsor Speedo tot meest veelbelovende vereniging van het jaar werd verkozen.  

De standen van dit competitiejaar zijn te vinden op: https://ranglijsten.knzb.nl/ranglijsten/eindstanden

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport