Nieuws

15 februari 2024

Dramatische diskwalificatie op de Mixed Estafette 4 x 100 wissel

Coach Kees Robbertsen erkende na afloop dat Toussaint de regels had overtreden.

De vijfde dag van de WK in Doha betekende voor Kira Toussaint een dag met gemengde gevoelens. Aan het eind plaatste ze zich als achtste voor de finale van de 50 meter rugslag. Aan het begin was ze verantwoordelijk voor diskwalificatie van de Mixed Estafette 4 x 100 na een technische fout op de afsluitende 100 vrij.

Voordat Toussaint het bad in dook, hadden Maaike de Waard (rug), Caspar Corbeau (school) en Nyls Korstanje (vlinder) de overige onderdelen afgewerkt. Het punt waarop het bij Toussaint misging was het keerpunt van de 100 vrij, waarbij ze volgens de hoofdscheidsrechter een technische fout maakte. Coach Kees Robbertsen: “Kira heeft op haar rug afgezet bij het keerpunt en heeft daarna de onderwaterfase met de rugslag voortgezet. Dat mag niet op de wisselslag persoonlijk en ook niet in de estafette.”
Paul van den Heuvel (KNZB) lichtte het op de Facebook-pagina van Zwemkroniekredacteur Jos van Kuijeren nog verder toe: “Probleem is dat de vrije slag in de wisselslagestafette in de regels geen echte vrije slag is. Het mag niet een van de voorgaande slagen zijn, dus geen rugslag. Dezelfde kicks die in de vrije slag en in de vrijeslagestafette wel zijn toegestaan, mogen daardoor in de wisselslagestafette bij de slotzwemmer niet. Het is een terechte diskwalificatie, maar mijns inziens een idiote regel. Vrije slag moet gewoon vrije slag zijn. Ook in de wisselslag. Of we moeten definiëren dat het borstcrawl moet zijn en geen vrije slag. Tot dusverre durft niemand het aan om die regel te veranderen.”

Reacties

Daar waar TV-commentator Jeroen Grueter het had over een knullige diskwalificatie, overheerste in de overige reacties, dat de regel in Nederland bij veel officials, zwemmers én trainers bekend is. Zo stelde Patty Pellis (Hieronymus) op Facebook: “Dit weet iedereen die aan de badrand staat; en zwemmers leren het al van jongs af aan. Slordig, of een vergissing van Kira doordat ze eigenlijk altijd rug zwemt, maar het is wel een bekende fout.” HZ&PC Heerenveen trainer Richard Koehoorn was kort maar krachtig in zijn opmerking: “Dit is algemeen bekend bij trainers in Nederland.”

Volgens Astrid van Hest van Aqua-Novio’94 is de kwestie van het rugslagkeerpunt tijdens een andere slag  van de Amerikaanse specialist Ryan Lochte ooit aanleiding geweest de nieuwe regel te bedenken. Hij werd nooit gediskwalificeerd, maar het was wel onderwerp van discussie bij de FINA (World Aquatics). Dat was tien jaar geleden.

Medaillekandidaat

De diskwalificatie was extra zuur, omdat Nederland behoorde tot de medaillekandidaten op deze zeer populaire estafettevorm. In de voorronde deden maar liefst 33 teams mee. Uiteindelijk ging in de finale het goud naar de VS (3.40,22). Zilver was er voor Australië (3.43,12) en brons voor Groot-Brittannië (3.45,09).

In 2019 werd de Nederlandse ploeg gediskwalificeerd in de series, in 2022 was er brons  (3.41,54) voor Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen. Vorige zomer eindigden Maaike de Waard, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen in de finale als vierde in 3.41,84.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport