Nieuws

14 februari 2024

Tes Schouten verrast op WK met zilver op de 100 meter schoolslag

Tes Schouten (links) met haar zilveren medaille op de 100 meter schoolslag bij de WK in Doha. In het midden winnares Qianting Tang en rechts Siobhan Haughey (brons). Fotocredit: Getty Images.

De zilveren medaille van Tes Schouten op de 100 meter schoolslag tijdens de derde dag van het WK langebaan was niet helemaal verwacht, omdat ook zij niet in supervorm is en omdat zij gezien de serietijden van drie anderen niet tot de uitgesproken favorieten behoorde. In Doha tikte de 23-jarige zwemster uit Bodegraven echter na een zeer sterke tweede baan als tweede aan in 1.05,82.

De Chinese Qianting Tang, die vanaf het begin leidde, was zoals verwacht de snelste (1.05,27). Siobhan Haughey leek in de laatste 25 meter het meeste uitzicht te hebben op zilver. De  zwemster uit Hong Kong, die eigenlijk bekend staat als topper op de 200 en 400 meter wisselslag en de 200 meter vrije slag, finishte in 1.05,92 en behaalde zo brons.

Schouten had zich eerder dit toernooi met een tijd van 1.06,30 als vierde van het veld geplaatst voor de finale. Op het moment dat het moest, benaderde ze met haar 1.05,82 haar topvorm en haar Nederlands record van 1.05,71 (tussentijd 31.23). Dat record vestigde zij tijdens het EQM van bijna tien maanden geleden in Eindhoven. Zij opende de race vandaag met 31,43 en kwam nagenoeg even snel (34,46) terug als in Eindhoven. Halverwege keerde zij als zesde. Tang, Haugey, Teterevkova, McSharry en Yangh Chang (ook China) waren op dat moment echter beduidend sneller.

Sterke tweede 50 meter

"Ik had van tevoren niet verwacht dat ik een medaille zou halen, dus ik stond daar heel relaxed", zei Schouten na afloop. "En als ik kijk naar het veld, wist ik dat mijn tweede 50 meter beter zou zijn dan de rest, dus ik wist: ook al lig ik achter, gewoon doorgaan." In die tweede 50 meter maakte Schouten met haar zeer sterke beenslag een grote inhaalslag.

Het is de tweede Nederlandse medaille ooit op dit onderdeel: Wijda Mazereeuw was in 1975 de eerste vrouw die een medaille pakte. Dat was destijds ook zilver en ook een verrassing. De toen 22-jarige zwembadmedewerkster groeide destijds uit tot de beste Nederlandse in het verre Colombia. Op zowel de 100 als de 200 meter schoolslag moest de Enkhuizense, getraind door Hans van der Veen, alleen in de Oost-Duitse Hannelore Anke (van haar werd later bekend dat zij gedrogeerd was) haar meerdere erkennen. Met twee zilveren medailles wees Wijda de bijna voltallige wereldelite terug in fraaie Nederlandse recordtijden van 1.14,18 en 2.37,50.

Bijna vijftig jaar later was dus de beurt aan Schouten. Vorig jaar won ze op de 200 meter schoolslag op de WK in Fukuoka al brons. Nu dus een treetje hoger op de 100 meter.
Opvallend detail daarbij is het feit, dat zij met de andere schoolslagzwemmers van trainer Mark Faber in januari keihard en zwaar getraind heeft in het Zuid-Afrikaanse Stellenbos. Ploeggenoot Kamminga had daar wel hinder van ondervonden toen het er op aankwam in de finale 100 meter schoolslag

Geen finale Steenbergen 200 meter vrije slag

Iets eerder in de finalesessie sloot Marrit Steenbergen  de eerste halve finale 200 meter vrije slag af met een tijd van 1.57,30. Dat leek voldoende zijn om gekwalificeerd te zijn voor de laatste acht. De werkelijkheid wees uit dat zij genoegen moest nemen met een teleurstellende negende tijd. "Toch wel heel jammer. De tijd viel tegen. Ik hoopte met de vierde tijd in mijn serie nog net op een finale. Maar negende is net shit." Ook Janna Van Kooten (zestiende in 2.00,44) keek niet vrolijk na afloop.

Steenbergens exit was een onaangename verrassing, nadat zij vorig jaar in Fukuoka als vijfde was geëindigd op deze afstand en omdat dit jaar bij het WK enkele topzwemsters afwezig zijn. In de voorronde merkte ze echter al dat het niet geweldig liep. "Ik zoek naar mijn ritme op de 200 meter. Ik zwem op lengte en op de 200 moet je iets meer op ritme zwemmen. Ik ben zoekende naar de frequenties en manier van zwemmen. Trainingen gingen goed, dus ik baal ervan dat het er hier niet uitkwam."

Toussaint en De Waard blijven achter

Na de series en halve finale 100 meter rugslag met tijden boven de minuut waren er voor Maaike de Waard en Kira Toussaint nauwelijks kansen op het behalen van een prijs. Het tweetal bleef opnieuw boven de 60 seconden. Nooit eerder won Nederland een WK-medaille op dit onderdeel. Ook nu waren medailles ver weg. Het goud ging naar de Amerikaanse Claire Curzan (58,29), het zilver naar de Australische Iona Andersen (59,12) en brons naar de Canadese Ingrid Wilm (59,18). Voor Curzan is het de eerste wereldtitel uit haar carrière.

De 1.00,64 viel een beetje tegen, vond De Waard. "Ik hoopte richting de 59 te gaan, richting mijn PR. Helaas zat het er niet in." Waar het aan ligt, vond ze moeilijk te zeggen, zo kort na de race. "Het gaatje naar de top is nu nog wel groot. Ik hoopte dat het wat kleiner zou worden. Het geloof om dat te dichten was er al voor deze wedstrijd, en het geloof blijft, alleen is het net jammer dat het er nu niet uitkomt." Kira Toussaint was heel verdrietig na de slecht verlopen finale. Achteraf bleek dat ze moeilijke dagen had gehad op weg naar deze finale. "Mijn oma is een paar dagen geleden overleden en ik wilde het heel graag goed doen, voor haar. Ik denk dat ik mezelf iets te veel druk heb opgelegd daardoor. Daar baal ik van", zei Toussaint na afloop in tranen.

Geen 50 meter-schoolslagfinale Corbeau

Caspar Corbeau wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 50 meter schoolslag. De in de Verenigde Staten geboren Nederlander tikte in zijn halve finale als zesde aan (27,18) en dat was niet genoeg voor een finaleplaats.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport