Nieuws

13 februari 2024

Vijfde plaatsen hoogst haalbare voor Kamminga en Steenbergen

Het podium van de sterk bezette 100 meter schoolslag: Nicolò Martinenghi (zilver), Nic Fink (goud) en Adam Peaty (brons). Fotocredit: Getty Images.

De tweede dag op de WK langebaanzwemmen in Doha verliep voor Nederland anders dan waarop gehoopt werd. Geen medailles, hoewel er kansen leken te zijn op de 100 meter schoolslag en wie weet voor Marrit Steenbergen op de 200 meter wisselslag. Het kan niet elke dag kermis zijn en dan zijn vijfde plaatsen geen reden tot vreugdeuitbarstingen.

Zeker voor Kamminga was de vijfde plek op de 100 meter schoolslag een tegenvaller, omdat de tijd op het scorebord (59,22) langzamer was dan zijn 58,87 in de halve finale. Caspar Corbeau, de tweede Nederlander in de finale, legde met 5937 beslag op een gedeelde zevende plek. De twee Nederlanders waren daarmee ruim een halv,e seconde trager dan de Amerikaanse winnaar Nic Fink (58,57). De Britse achtvoudig wereldkampioen Adam Peaty (59,10) eindigde als derde. Ook de wereldrecordhouder en Olympisch kampioen was minder snel dan in de halve finale (58,60). Tussen hen in zwom de Italiaanse Nicolò Martinenghi in 58,84 naar zilver.

Tegenvaller voor Kamminga, maar niet onlogisch

Op de voorgaande twee WK’s was Kamminga steeds de nummer twee. In juli 2023 in Fukuoka deelde hij die zilveren plek met Nic Fink en Nicolò Martinenghi. In Qatar kwam Kamminga niet in de buurt van zijn bijna drie jaar oude persoonlijk record, dat op 57,80 staat.

Toch was dat niet onlogisch, want met het oog op de Olympische Spelen van komende zomer heeft Kamminga enkele zware trainingsweken ïn Zuid-Afrika achter de rug. Het zou een logische verklaring kunnen zijn voor de minder opvallende tijden. “Natuurlijk hoop je dat alles goed valt. Maar ik heb de afgelopen weken zo moeten afzien dat het hier heel lastig is om nu op je top te zijn. Dat is een doelbewuste keuze geweest, maar nu wel even heel zuur”.  Dus kwam de vijfde plek hard aan. “Ik ga hier vannacht niet goed van slapen. Maar het is de enige juiste keuze geweest om hard te trainen richting zomer."

Caspar Corbeau was na zijn dertiende plaats in 2022 en zijn finaleplaats op de 200 meter bij de WK in Fukuoka de nummer zeven op de 100 meter. De schoolslag is in Doha net als de voorgaande edities uitermate sterk bezet.

Een dag nadat ze met de Nederlandse estafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag goud pakte, slaagde Marrit Steenbergen er op de 200 meter wisselslag niet in opnieuw voor een stunt te zorgen. Zij werd in de finale vijfde in 2.10.24. 

Finaleplaatsen

De tweede dag leverde bij de dames nog drie finaleplaatsen op. Tes Schouten ging op de 100 meter schoolslag als vierde naar de finale. Op de 100 meter rugslag plaatsten zowel Kira Toussaint als Maaike de Waard zich voor de finale. Kira als zesde in 1.00,37 en Maaike als achtste in 1.00,68. Op de 100 meter rugslag kwam Kai van Westering met een negende plaats in 53,80 net tekort voor een finaleplaats.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport