Nieuws

26 januari 2024

Wereldkampioenschappen lange baan in Doha voorproefje van Olympisch Parijs

Van 11 t/m 18 februari wordt in Doha de 21-ste editie van de wereldkampioenschappen zwemmen gehouden. Wat betreft de lange baan is het de eerste keer. Tien jaar geleden, in 2014, was er al plaats voor het WK korte baan in de hoofdstad van Qatar. Toen won Femke Heemskerk er de 100 meter vrije slag door Sarah Sjöström en Ranomi Kromowidjojo te verslaan. Ditmaal is het WK in Doha vooral een voorproefje van de Spelen in Parijs.

Samenstelling ploeg

De vrouwenploeg in het bad telt tien zwemsters: Kim Busch, Silke Holkenborg, Imani de Jong, Yara van Kalmthout,  Janna van Kooten, Marrit Steenbergen, Tes Schouten, Kira Toussaint, Maaike de Waard en Milou van Wijk. De mannenploeg in het bad is met zijn zevenen: Thom de Boer, Caspar Corbeau, Thomas Jansen, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Kai van Westering. Bij het openwaterzwemmen doet Sharon van Rouwendaal mee. 

Begeleiding bad: Kees Robbertsen (coach), Patrick Pearson (coach), Mark Faber (coach), Jan Herber (fysiotherapeut), Patrick Martens (fysiotherapeut), Conny van Bentum (arts), Carlo van der Heijden (raceanalist) en Sjors Lommerts (teammanager). Begeleiding openwaterzwemmen: Thijs Hagelstein (coach) en Rienk Koeneman (fysiotherapeut).

Programma

Het programma vermeldt individuele nummers en acht estafettes. Nederland doet met de vrouwen mee op drie estafettes (4 x 100 en 4 x 200 vrij en de 4 x 100 wissel). De mannen zijn alleen actief op de wisselslag estafette. Daarnaast zijn de Gemengde (Mixed) estafettes met mannen en vrouwen op de 4 x 100 vrij en 4 x 100 vrij vaste onderdelen (sinds 2015).

De WK is hier te volgen. 

Vorige en volgende WK’s

Bij het laatste WK – afgelopen zomer in het Japanse Fukuoka – wist de zwemploeg drie individuele medailles te winnen. Er was met twee andere zwemmers gedeeld zilver voor Arno Kamminga (100 school) en zilver voor Tes Schouten (200 school). Daarnaast was er brons voor Marrit Steenbergen (100 vrij).

Normaal wordt een WK zwemmen één keer in de twee jaar georganiseerd in de oneven jaren. Door het verplaatsen van de Olympische Spelen van Tokio naar 2021, werd het in dat jaar geplande WK in Fukuoka naar 2023 verplaatst en het WK in Doha van 2023 naar februari 2024.

In eerste instantie wilde de Wereldzwembond (World Aquatics) het uitgestelde WK van 2021 organiseren in 2022, maar Fukuoka zag dat toen niet zitten. Daarop stelde de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor de organisatie over te nemen en zo werd er ook in de zomer van 2023 alsnog een WK gehouden. Naast de individuele medailles voor Kamminga, Schouten en Steenbergen pakte TeamNL een fraaie bronzen medaille op de 4 x 100 meter wisselslag mixed estafette (met Kamminga, Kira Toussaint, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen). 

Zoals het er nu uitziet zullen de wereldkampioenschappen vanaf 2025 (Singapore) weer om de twee jaar in de oneven jaren georganiseerd worden. In 2027 is Boedapest opnieuw gastheer van het WK.

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport