Nieuws

04 januari 2024

Orca’s Christmas Swim en Friendship Meet Maastricht voltreffers

De winnaars van de prestatieprijzen bij de Christmas Swim: Domingo Kuipers en Kinge Zandringa. Foto: Orca.

Hoewel de laatste week van het jaar door zwemmers en hun trainers gezien wordt als een vakantieperiode, zijn er altijd zwemmers en organisatoren te vinden die kiezen voor een aansprekend evenement. Orca’s Christmas Swim in Leeuwarden en de Friendship Meet in Maastricht zijn uitgegroeid tot een traditie. Bovendien werd er iets buiten Nederland nog een NR voor de allerjongsten (9 jaar) gevestigd in het Vlaamse Mol.

Christmas Swim

Zwembad ’t Kalverdijkje stond twee dagen helemaal in het teken van de zevende editie van de Orca’s Christmas Swim, een initiatief van Henri Koek. De ‘foute’ kerstspullen in combinatie met lekkere muziek en een zwemmerslounge voor de nodige ontspanning zorgden voor een goede sfeer en aansprekende resultaten. Er waren voor klassementen bovendien geldprijzen, variërend van 50 tot 150 Euro, te verdienen.

De overall beste prestaties op FINA punten van het toernooi werden gevestigd door twee oud-Orca zwemmers. Domingo Kuipers, tegenwoordig zwemmend voor DZ&PC in Drachten, legde beslag op de prestatieprijs door zijn winst op de 100 en 200 meter rugslag, 50 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag, de afstand waarop hij een toernooirecord (2.00,91) vestigde.

Kinge Zandringa, afkomstig uit Sint Annaparochie en woonachtig in Amsterdam, won de 100 meter wisselslag en was driemaal de snelste op de drie vlinderslagnummers (50, 100 en 200 meter). De Dolfijn zwemster vestigde met 59,06 een toernooirecord op de 100 meter. Kinge en haar zus Marre Zandringa (Orca) hadden beiden een succesvol toernooi. Vorig jaar hielpen zij mee als vrijwilliger, nu startten zijn beide op o.a. de 50 meter vrije slag. Beide dames maakten in het verleden wel eens deel uit van de Nederlandse ploeg.
Samen meedoen met het toernooi en ook nog samen in de finale van de 50 meter vrije slag staan, was een hele belevenis voor beide zwemsters. Marre genoot van de aanwezigheid van haar zusje in Leeuwarden. "We hebben deze week lekker getraind samen en Kinge heeft me allemaal super goede tips gegeven”, zei ze.
Wytse Broekstra, De Vikings Harlingen, doet het dit seizoen heel goed op de school- en wisselslag. Hij aasde nu op een Nederlands record bij de Christmas Swim. Met zijn tijd van 57,57 op de 100 meter wisselslag bleef hij slechts 0,05 verwijderd van het record voor 15-jarigen, dat nu op naam staat van leeftijdsgenoot Giovanni Phillipson. De winst op de 50, 100 en 200 meter rugslag bij de dames was voor Ismay Lichtendonk van Dedemsvaart AC.  

NR masters in Maastricht

In Maastricht organiseerde MZ&PC voor de 36e keer de Speedo Friendship Meet, een driedaags evenement voor zwemmers van alle leeftijden. De ochtendsessie duurde ongeveer 4½ uur, de finalesessie inclusief estafettes en prijsuitreikingen (medailles) nam zo'n 3 uur in beslag.
De masters behoorden vorig jaar voor het eerst tot de deelnemers, maar dit jaar waren er meer, vooral bij de dames. Extra was het uitdelen van badmutsen middels een "Tombola" oftewel random.

De records waren er bij de Masters. Marie Smits (1938) had twee keer succes. Bij het record op de 100 meter vlinderslag werd zij gesteund door alle aanwezigen in het bad, die haar op de laatste baan aanmoedigden. Dat werd besloten met een lang en daverend applaus. Harold Matla, die met de hele familie deelnam, vond het weer een leuk en gezellig evenement met veel goede tijden en PR's (ook voor zijn kinderen).

NR 9 jaar Riff van der Zwaan

Op 30 december werd er door een zwemmer van ZVL-1886 een NR 9 jarigen gezwommen op de 200 meter vrije slag. Riff van der Zwaan (2014) van ZVL-1886 Center kwam bij wedstrijden in het Vlaamse Mol (provincie Antwerpen) tot 2.35,75 en verbeterde daarmee het record van Erno Smits (de Dolfijn). Deze Amsterdammer (geboren in 1969) kwam 45 jaar geleden op 15 juli 1978 in Amersfoort tot 2.36,50.

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport