Nieuws

23 december 2023

NK meisjes senioren 1 en 2: hard werken wordt beloond

Het podium van de 100 meter schoolslag. V.l.n.r. Djanilla Brink, Mare Schallenberg en Bridget Vermeer. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

In de Categorie Senioren 1 en 2 dames bij het NK Kortebaan behoorden zeven zwemsters met één of meer gouden medailles tot de smaakmakers. Mare Schallenberg van de Algemene Capelse Zwemvereniging stond met 3x goud, 2x zilver en 3x brons in totaal 8 keer op het podium.

Het recent behaalde succes van Mare Schallenberg op het NK senioren 1 en 2 mag zeker spectaculair worden genoemd. Vooral ook omdat zij nog maar relatief kort (een jaar) aan wedstrijdzwemmen doet na haar afscheid van het synchroonzwemmen. Dat was geen gemakkelijk besluit.  “Ik deed het erg graag. Maar ik merkte op een gegeven moment, dat ik wedstrijdzwemmen steeds leuker begon te vinden. Ik heb beide sporten nog een tijdje geprobeerd te combineren, maar dat was niet ideaal”, zei zij toen tegen een verslaggever van de lokale media.

Het hield haar meer en meer bezig, nadat zij één keer per week meetrainde bij het naburige De Lansing en er tijdens de clubkampioenschappen prima tijden op de klok kwamen. Bij zwemtrainer Martijn van de Berge voelde zij zich thuis. Bovendien ging zij ook trainen bij het KNZB-opleidingscentrum in Den Haag, waar Harm Rozenga de scepter zwaait. Bijzonder was dat zij ook werd opgenomen in de zwemploeg van zestien zwemmers voor de EJK in Belgrado (begin juli). Hoewel dat niet verliep zoals de zwemdebutante zich dat had voorgesteld, bleef ze toch op de ingeslagen weg doorzwemmen.

Kampioene van de lange adem

Een uitblinker was ook Marte Hieke van der Kamp, HZ&PC. De Friezin was duidelijk de beste op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag en behaalde zilver op de 200 meter vlinderslag. Geen wonder dat trainer Richard Koehoorn trots was op de lange afstander, die afgelopen jaar overkwam van Orca Leeuwarden. Koehoorn begroette in zijn selectie nog een medaillewinnares, die aantoont dat er hard gewerkt wordt. Hedwig Bolt zwom naar zilver op de 800 vrij en brons op de 400 wissel.

Veelzijdigheid

Topper op het nummer van de veelzijdigheid, de 400 meter wisselslag, was algemeen kampioene Merel Schravendijk van Blue Marlins. Op deze afstand ging het zilver naar Djanilla Brink van De Dolfijn. Zinke Delcommune komt weliswaar uit België, maar zij is lid van PSV en mag daarom ook uitkomen bij Nederlandse kampioenschappen en dus ook in een leeftijdscategorie. Zij behaalde goud op de 200 school, 50 rug en 200 wissel.

Er waren ook tweevoudige kampioenen zoals Sara Korthuis met goud op de 200 meter vrije slag en de 50 meter vlinderslag; Evy Roozeboom, DAW met winst op de 100 en 200 meter vlinderslag en tenslotte Megan Jonkman, de nummer één op 50 en 100 meter vrije slag. Favoriete Yke Groener hield de naam van De Dinkel hoog door beslag te leggen op het goud van de 200 meter rugslag (2.11,08).

Uitslagen en feiten: https://livetiming.knzb.nl/nkkb2023/Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport