Nieuws

11 december 2023

Tessa Giele brengt met verrassend goud het aantal gouden medailles voor TeamNL op zes

Tessa Giele en de Griekse Anna Ntountounaki deelden het goud op de 50 meter vlinderslag.

Tessa Giele heeft op de slotdag van het EK kortebaan in het Roemeense Otopeni voor een daverende verrassing gezorgd op de 50 meter vlinderslag. De 21-jarige zwemster, als achtste geplaatst voor de finale, won het goud in een dik persoonlijk record van 25,10. Met die tijd deelde ze de eerste plaats met de Griekse Anna Ntountounaki. Maar ook het verschil met de nummer drie, Sara Junevik uit Zweden (25,16) was miniem.

Reactie

Gevraagd naar haar reactie straalde ze van oor tot oor: “Dit voelt natuurlijk supergoed, want ik had dit niet zien aankomen. In de serie ging het heel goed (tweede tijd in 25,45) en in de halve finale niet zo. Daarom wilde ik zwemmen zoals in de series en liefst nog iets sneller. Toen ik had aangetikt zag ik het lampje brandde onder het startblok. Dat zit wel goed dacht, dat betekent een medaille. Toen ik me omdraaide zag ik op het scorebord een één staan. Dezelfde tijd als het Griekse meisje.”

Op de korte baan had Giele, die in augustus 2020 op de lange baan van het zwembad in Hengelo voor het eerst meedeed met een wedstrijd van de Nederlandse top, wel al meegedaan. Tijdens de EK onder de 23 jaar won zij de 50 meter rugslag.

Historie 50 vlinder vrouwen

Op de 50 meter vlinderslag had Nederland sinds het eerste EK korte baan werd gehouden een bijzondere naam opgebouwd met twee keer winst voor Inge de Bruijn en eenmaal voor Angela Postma. Later was er goud voor Hinkelien Schreuder en Inge Dekker; dat kwartet werd in 2010 aangevuld met Ranomi Kromowidjo. In totaal was de oogst 6x goud, 5x zilver, 3x brons en een totaal van 29 finaleplaatsen.

De kersverse Europese kampioene maakte met 25,30 op de vlinderslag tevens deel uit van TeamNL, dat op de 4 x 50 wisselslag mixed een geslaagde greep deed naar het brons. Kira Toussaint (rugslag 26,17), Caspar Corbeau (schoolslag 25,83) en Kenzo Simons (vrije slag 20,56) waren de andere drie Nederlandse estafettezwemmers die samen 1.37,86 klokten. Het goud was voor Italië (1.36,58) en het zilver voor Frankrijk (1.37.14).

In totaal won TeamNL wedstrijdzwemmen op het EK kortebaan elf medailles: zes keer goud en vijf keer brons. Daarmee eindigde Nederland als vierde in het medailleklassement. Italië was het meest imponerende zwemland. Kira Toussaint blonk uit met twee maal goud op de 50 en 100 meter rugslag en met estafettebrons.  

Overige uitslagen finales met Nederlandse deelname

  • Finale 50 meter schoolslag mannen: 4. Koen de Groot (26,28) 5. Caspar Corbeau (26,41).
  • Finale 400 meter wisselslag mannen: 6. Thomas Jansen 4.08,32.

Wereldrecord hoogtepunt laatste finalesessie

Hoogtepunt van de laatste finalesessie was de prestatie van Daniel Wiffen. Na zijn winst op de 400 en 1500 meter vrije slag zwom de Ier 7.20,46 op de 800 meter vrije slag en dat betekende de verbetering van het wereldrecord dat met 7.23,42 al vijftien jaar (!) in het bezit was van de Australiër Gran Hackett.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport