Nieuws

19 november 2023

Voormalig bondscoach en CIOS docent Rob Kerkhoven (86) overleden

Rob Kerkhoven met vier wereldrecordzwemsters op de 4x110 yards wisselslag estafette in Blackpool 1967. V.l.n.r. Nel Bos, Cobie Buter, Ada Kok en Klenie Bimolt. Foto: Swimjos Archief.

Oud-bondscoach van de Nederlandse zwemploeg, Rob Kerkhoven (1964-1968), is op 86-jarige leeftijd overleden. Kerkhoven, na zijn carrière ook lange tijd zwemcommentator bij Studio Sport, stond ook aan de wieg van de FBK-games in Hengelo.

Kerkhoven was in 1962 assistent-bondscoach van de Australiër Forbes Carlisle. Als CIOS-docent maakte hij de vermaarde toptrainer wegwijs in de Nederlandse zwemwereld. In 1964 werd hij als opvolger van de Australiër Forbes Carlisle benoemd tot bondscoach. In 1968 behaalde Ada Kok goud op de 200 meter vlinderslag bij de Olympische Spelen in Mexico.

Kerkhoven had veel uitstekende plannen en ideeën maar hij hanteerde als bondscoach een streng regime en dat had een averechts effect bij de Nederlandse zwemploeg.
Zijn technische leiding werd niet gewaardeerd en daarom meldde  hij al voor de Olympische Spelen van Mexico, dat hij al na afloop van het toernooi zou stoppen. Al zijn ambitieuze plannen van dat jaar leden schipbreuk door gebrek aan vertrouwen bij diverse instanties.

Het plan van Kerkhoven was om een zwaar winterseizoen, met daarin voor de voorlopige ploeg een trainings- en wedstrijdtrip door Europa (inclusief hoogtestage in de Pyreneeën) van zes weken, af te sluiten met een zeslandenwedstrijd in Stockholm. Daar zouden de eerste Mexico- kandidaten aangewezen worden.

Het NOC ging daar niet mee akkoord en dus moesten de NK in Utrecht (einde juli 1968) de beslissing brengen. Het rommelde toen al bij een deel van de Nederlandse clubtrainers, die openlijk wantrouwen ten opzichte van de bondscoach en diens functioneren ventileerden. Het idee van vroege selectie was echter zo gek nog niet en zou vele tientallen jaren later navolging vinden.

De bondscoach gaf achteraf toe dat hij misschien wat minder streng had moeten zijn. "Ik heb denk ik te weinig ideeën gehad over hoe het op de zwemmers overkwam. Als ik het over zou moeten doen, zou ik op bepaalde momenten anders gehandeld hebben."

Commentator bij de NOS

Na zijn periode als bondscoach werd de Hengeloër zwemcommentator bij de NOS. Dat deed hij tot het begin van de jaren ‘80.

De veelzijdige Kerkhoven stond ook aan de basis van de FBK-games in Hengelo. Kerkhoven boog zich over het verpauperen van Stadion Veldwijk en uiteindelijk volgden in 1981 de eerste Fanny Blankers-Koen Games.

 

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport