Nieuws

01 november 2023

TeamNL met twintig zwemmers naar EK kortebaan

5-10 december Otopeni, Roemenië
Kenzo Simons, een van de deelnemers aan het EK kortebaan in Otopeni.

De KNZB heeft de namen van zeven vrouwen en dertien mannen bekendgemaakt die van 5 tot en met 10 december aanstaande gaan deelnemen aan de Europese kampioenschappen kortebaan in het Roemeense Otopeni.

Maximale aantal 

Het is het maximale aantal van twintig dat ingeschreven wordt. Alleen Olympische afstanden kwamen in aanmerking voor het zwemmen van de kwalificatie-eisen. Starts op 50 rug, 50 school, 50 vlinder en 100 wissel zijn alleen mogelijk voor zwemmers, die al aanwezig zijn bij het evenement.

Team NL reist af met een mix van olympische medaillekandidaten, andere erkende topzwemmers en talenten die in Roemenië internationale ervaring op kunnen doen. Bij die talenten hoort een vijftal schoolslagzwemmers, dat voldeed aan de Post- EK limiet.

Samenstelling

Er is op basis van de eerder dit jaar gezwommen kwalificatietijden en/of potentie voor de toekomst gekozen voor de volgende zwemmers:

Vrouwen 

Tes Schouten, Kira Toussaint, Valerie van Roon, Silke Holkenborg, Tessa Giele, Lotte Hosper en Anna van Droffelaar.

Mannen:

Arno Kamminga, Caspar Corbeau, Thom de Boer, Kenzo Simons, Jesse Puts, Thomas Jansen, Sean Niewold, Brandon van den Berg, Bram Zwetsloot, Lucas Peters, Koen de Groot, Luca Janssen en Ivo Kroes.

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit: Kees Robbertsen (hoofdcoach), Geert Janssen (coach), Mark Faber (coach), Jan Herber (fysiotherapeut), Kees van Geel (fysiotherapeut), Rogier Steins (arts) en Sjors Lommerts (teammanager).

Rotterdam Qualification Meet

Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Kim Busch en andere topzwemmers van het HPC (High Performance Center) Eindhoven slaan het EK over omdat hun coach Patrick Pearson kiest voor een ander programma in december ter voorbereiding op het WK langebaan in Doha (11 19 februari). Zij  doen net als vrijwel alle EK gangers wél mee aan de Rotterdam Qualification Meet (RQM), van 30 november tot en met 3 december in het Rie Mastenbroek zwembad van Zwemcentrum Rotterdam.

Tijdens de RQM kunnen er limieten worden gezwommen voor het WK in Doha en de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs. De voltallige TeamNL paralympische zwemploeg gaat in Rotterdam eveneens op limietenjacht.

Tweevoudig Olympisch kampioen Adam Peaty

Ook hebben zich inmiddels verschillende prominente buitenlandse topzwemmers aangemeld voor de RQM om daar een poging te doen een of meerdere limieten voor de Spelen te zwemmen. Zo is onder meer de Brit Adam Peaty, wereldrecordhouder en Olympisch kampioen op de 100 meter schoolslag, in Rotterdam van de partij.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport