Nieuws

27 oktober 2023

Michael Smink boekt veel progressie op de vlinderslag

Podium NK Amersfoort 2023 senioren 1 en 2 met van links naar rechts Tim Korstanje, Michael Smink en Simon Claasen.Kees-Jan van Overbeeke.

Toevoer van jonge zwemtalenten is elk seizoen weer een apart hoofdstuk. Nederland scoort niet meer bij elk EJK of EYOF met in het oog lopende verrichtingen. Daarom is het interessant voor een blad als Zwemkroniek of het digitale medium zwemkroniek.com om ook andere evenementen te volgen. Zoals het Internationale Schwimm Festival in Aken, dat onlangs zijn 53e editie beleefde en waar Michael Smink van Blue Marlins zich opvallend manifesteerde.

Uitschieter

Blue Marlins uit Den Haag/Rotterdam was in Aken net als ZPC Amersfoort goed vertegenwoordigd. Opvallende uitschieter in het team van Blue Marlins was Michael Smink, een 19-jarige zwemmer die in het internationale gezelschap voor de tweede maal op rij de 100 meter vlinderslag won. Opvallend, omdat er niet zoveel Nederlandse mannen datzelfde eerder hebben gepresteerd. Opvallend ook omdat de Rotterdamse student nooit een topper was bij de junioren of de jongste jeugd. Deze keer zegevierde hij in een dik PR van 52.44 en daarmee staat hij op de korte baan als tiende genoteerd in de eeuwige ranglijst in Nederland. En dat is best een illuster rijtje:

Top 10 100 meter vlinderslag korte baan (15 oktober 2023)

49.49

Nyls Korstanje, Aqua-Novio'94 (2022 Speedo Fast Water Meet Amsterdam)

49.86

Joeri Verlinden, Eiffel Swimmers PSV (2009 EK Istanbul)

51.00

Thomas Verhoeven, Feijenoord Albion (2022 SG Rijnhaeghe)

51.07

Mathys Goosen, de Dolfijn/NTC Amsterdam (2017 SWC Eindhoven)

51.19

Maarten Brzoskowski, PSV (2019 ONK Tilburg)

51.39

Mike Marissen, DZ&PC/NTC Drachten (2013 World Cup Berlijn)

51.77

Joris Keizer, PSV/Philips (2001 EK Antwerpen)

51.86

Robin van Aggele, AZ&PC (2008 ISF Aken)

52.07

Ewoud Tamminga, AZ&PC (2009 Time-trial Alkmaar)

52.44

Michael Smink, Blue Marlins (2023 ISF Aken)

Geen onbekende

Voor de insiders onder de zwemvolgers is Smink geen onbekende. Hij duelleerde in zijn junioren- en jeugdtijd bij de NJK en NK o.a. met leeftijdsgenoot Tim Korstanje (Aqua-Novio’94), die inmiddels zijn zwemmershart verpand heeft aan een Amerikaans Universiteitsteam. Wat betreft de korte baan voelt de jongere broer van de Nederlandse recordhouder op de 100 meter vlinderslag Nyls Korstanje zich heel erg thuis op de wedstrijden in banen van 25 yards (21.44 meter).
Op de 50 meter baan trok Korstanje in Nederland ook de laatste jaren vaak aan het langste eind bij NK junioren, maar in juni van dit jaar waren de rollen in Amersfoort omgedraaid en ging het NK-goud bij de jongens 18/19 jaar (senioren 1 en 2) naar Michael Smink.

Het allereerste begin

Dat Michael in het zwembad belandde was geen verrassing. Zijn eerste kennismaking met het diplomazwemmen verliep zeer vlot en ook bij het Reddend zwemmen bleek de zoon van een zwemonderwijzeres een snelle leerling te zijn. Zijn moeder stimuleerde hem daarom om bij een zwemclub te gaan. Een van zijn eerste trainers was Herman van den Berg bij Aquarijn in Nieuwegein. Op de Nederlandse ranglijsten (korte baan) duikt zijn naam in 2016 voor het eerste op wanneer hij 1.14.83 zwemt op de 100 meter vlinderslag. Op dat moment is hij nog 12 jaar, omdat hij eind december zijn verjaardag viert en dat is voor het zwemmen in jaargangen absoluut een nadeel.
Langzaam maar zeker kruipt hij richting toppers bij de jongens van 13 jaar bij de NJK in Eindhoven (lange baan), waar hij zevende werd op de 100 meter vlinderslag en een tijd zwom van 1.06.87. De winnaar bij de jongste junioren, Tim Korstanje, noteerde toen al 59.86.

Een interview bij het ISF in Aken hoorde er ook bij, maar dat ging Michael goed af: “We hebben het gesprek in het Engels gedaan. Dat ging best wel goed. Ook kan ik wel een beetje Duits spreken, maar Engels gaat me toch het beste af.” Foto: Facebook privé.

Positieve gevolgen

De volgende stap was de overgang naar The Hague Swimming en voor de ontwikkeling van de jonge zwemmer heeft dat zeer positieve gevolgen gehad. Daar werd hij de getraind door Robin van Aggele, die naast schoolslag ook uitstekend overweg kon met de vlinderslag. Bij de NJK in Eindhoven 2017 stond hij voor het eerst op het podium na zijn favoriete afstand. Hij werd in 1.00.25 tweede achter Tim Korstanje (59.11).

Zwemcentrum Rotterdam

Intussen is The Hague Swimming omgedoopt in Blue Marlins en traint de student Bouwkunde bij Harm Rozenga. Dat is meestentijds in het Zwemcentrum van Rotterdam, waar hij toch minstens 16 uur per week bezig is met zwemmen, land- en krachttraining. Na de wedstrijden in Bremen enkele weken geleden vertrok hij de zondagnacht erna met zijn ploeggenoten naar Lloret de Mar vlakbij Barcelona aan de Costa Brava. Terug in Nederland start hij op 28 en 29 oktober bij de Martinez Cup van De Dolfijn in Amsterdam. Omdat hij veel tijd in zijn sport steekt, wil hij ook zijn ambities uitspreken. Hij durft te denken aan het EK onder 23 jaar en toernooien waar speciale kwalificatietijden zijn voor jongeren zoals de post-EJK-limieten. De EK korte baan in Otopenie, Roemenië (december) lijken nog te hoog gegrepen. Gezien de progressie van het laatste jaar is de vereiste 51.62 wel een mooi doel. Je weet maar nooit tenslotte.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport