Nieuws

18 oktober 2023

Jesse Puts hervindt na moeilijk jaar topvorm met EK- limiet

Jesse Puts

Het Albion Open in het Rie Mastenbroek wedstrijdbad van het SportcentrumRotterdam was voor Jesse Puts een toernooi, waar hij met veel plezier op terugkijkt en met name op de 50 meter vrije slag. In de finale daarvan tikte hij aan in 21.25 seconden. Daarmee voldeed Puts aan de limiet van de EK korte baan, half december van dit jaar in het Roemeense Otopeni.

Puts reageerde enthousiast na afloop: “Ik ben heel blij dat ik de kwalificatietijd heb gezwommen. Normaal is dat voor mij niet zo bijzonder, dat het me gelukt is. Maar na een periode waarin ik mentaal en fysiek uitgeput was en er heel wat dingen veranderd zijn in mijn leven en de training is dit juist nu toch heel speciaal. Het voelt heel goed om ‘terug’ te zijn en donkere tijden achter me heb gelaten. Ik werk nu dag na dag en stap voor stap om sneller te zijn dan ooit.”

Puts verraste zeven jaar geleden de mondiale top in het Canadese Windsor met de wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Hij klopte als outsider de grote favoriet Vladimir Morozov na een supersnelle start met 0,04 seconden (21.10 om 21.14). Het PR van Puts staat sinds de EK in Kazan 2021 op 20.99.
In de rangorde voor NL-deelname aan het EK in december in Otopeni staat Puts met 21.25 nu derde achter NR-houder Thom de Boer (21.02 bij de Fast Water Meet van juli) en Kenzo Simons (21.24 bij de WK Melbourne in december 2022). Er mogen vier zwemmers per onderdeel worden ingeschreven op een nummer.  

In Rotterdam zorgde ook de 19-jarige Ismay Lichtendonk (Dedemsvaart AC) met 2.10.22 voor een knappe tijd op de 200 meter rugslag. Achter Lotte Hosper (2.07.57 bij de Meeting International de Saint-Dizier in Frankrijk) is zij dit najaar de nummer twee van Nederland. Op de 100 meter naderde zij met 1.00.06 de minuutgrens. Twee weken geleden zwom zij in Dedemsvaart al 59.79.

Uitslagen: https://live.swimrankings.net/39353/

Internationale Schwimmfestival in Aken

Bij het Internationale Schwimmfestival in het Duitse Aken was er veel belangstelling vanuit Nederland. ZPC Amersfoort won het medailleklassement. De aantrekkelijke wedstrijd was goed voor de portemonnee, zeker omdat er vijftien Nederlandse overwinningen waren in goede tijden.

Wytse Broekstra uit het Friese Wijnaldum maakte als juniorenzwemmer zijn debuut in Aken en deed dat niet onverdienstelijk.  Op de 100 meter schoolslag haalde de zwemmer van De Vikings uit Harlingen zelfs de finale in een ruime verbetering van het Nederlands Record voor 15 jarigen. Met 1.03,13 ging er precies een seconde van de vorige toptijd af. Die was al acht jaar met 1.04.13 in handen van de Groninger Juri Dijkstra (31 oktober 2015 ONK Tilburg).

Sven Klink van Swol 1894 verbaasde afgelopen weekend vriend en vijand door zijn persoonlijke record op de 200 meter vlinderslag flink te verbeteren met maar liefst veertien seconden: 2.02.58. Niet alleen komt de magische twee minuten grens daarmee rap dichterbij. Deze tijd was ook goed voor het zilver. Op de  800 meter vrije slag kwam Klink tot een derde plaats. Met 8.13.83 ging er ruim vier seconden van de oorspronkelijke inschrijftijd af.

Uitslagen: https://asv06.de/ergebnisdienst/isf23

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport