Nieuws

06 oktober 2023

Coaches en zwemmers blij met het begin van de zwemcompetitie

De PSV-zwemselectie begon het competitieseizoen met een knaller. Fotocredit: PSV.

Voor de Nederlandse verenigingen, de zwemmers en hun coaches was het afgelopen weekend de datum waar het seizoen 23/24 pas echt begon. De verenigingszwemcompetitie. Je kon het merken aan korte berichten op Instagram en Facebook dat het doel van de training werkelijkheid werd.

In dit verhaal gaat het vooral om de wedstrijden in de Eredivisie, een afdeling met achttien selecties, waarvan onderstaand de stand na het programma van de eerste ronde.

 

Eredivisie

 

1

PSV

6719,72

2

Blue Marlins

6795,04

3

De Dolfijn

6855,97

4

ZPC Amersfoort

6904,14

5

DZ&PC

7034,46

6

WVZ

7073,14

7

VZC

7094,69

8

De Dinkel

7224,44

9

Hellas-Glana

7230,66

10

HZ&PC Heerenveen

7240,34

11

Aqua-Novio'94

7279,5

12

ZV 44

7310,28

13

Dedemsvaart AC

7350,97

14

ZPC Hoogeveen

7426,56

15

DWK

7436,38

16

SG Team Nrd H

7452,14

17

Deltasteur

7473,34

18

De Columbiaan

7548,37


Openen met een knaller

PSV wilde direct in de eerste thuiswedstrijd laten zien dat het de ploeg ernst was om Blue Marlins in het eigen zwemstadion te laten zien dat de titel niet langer naar Den Haag zal gaan, maar in Eindhoven thuis hoort. Daarover zei hoofdtrainer Nick Jansen het volgende: “We wilden met een ‘knaller’ openen. En dat is gelukt. We hebben een goede ronde neergezet in zowel de eredivisie (PSV 1) als de eerste divisie (PSV 2).”

Teamgeest speelde een belangrijke rol, want met twee ploegen kan er flink aangemoedigd worden.  PSV begon met een forse beginscore en deed dat met een voorsprong van maar liefst 1 minuut en 15,32 seconden op titelverdediger Blue Marlins en 2 minuten 16,25 seconden op voormalig kampioen De Dolfijn.

Pittige nummers

Lars Wouters, TD van de Hagenaars was trots. “We kijken terug op een ronde met pittige nummers op het programma.” Hij noemde met name de prachtige resultaten van Efe Ongoren, Emile Fouzai en Borys Budman, maar constateerde ook dat zijn junioren in deze ronde niet meekonden met PSV. “We zijn tevreden met de huidige tweede plek, maar het mag ook duidelijk zijn dat we de komende rondes het verschil kleiner gaan maken”, liet Wouters weten. “Ik wil PSV wel feliciteren. Ze hebben een sterker team op de been weten te brengen dan vorig jaar. Op sommige programmanummers was het niveau ongekend hoog.”

De Dolfijn gegroeid

Onder leiding van hoofdcoach Job van Duijnhoven wilde De Dolfijn het beter doen dan de vierde plaats van vorige seizoen. Met 6855,97 punten slaagde die missie, gezien de derde plaats. “We zijn deze competitieronde vol enthousiasme en motivatie begonnen. We lieten zien als allround ploeg gegroeid te zijn, waarbij zeker de jongste leeftijden steeds meer hun stempel drukken op de resultaten. Met deze derde plaats zijn we nog niet waar we willen zijn. We laten wel zien dat we als gehele ploeg enorm aan het groeien zijn.”

Uitdagend programma

In de rangorde eindigde ZPC Amersfoort met 6904,14 punten dit keer als vierde met een achterstand van 3 minuten 4,42 seconden, maar voor trainer Tom Rikhof is een greep naar de derde plaats in de volgende wedstrijden absoluut nog mogelijk. Hij toonde zich zeer tevreden met het uitdagende programma. “Op deze manier kan de volle sterkte en breedte getest worden.” Na een omvangrijk trainingsblok bleek dat de senioren het best lastig hadden. De reactie van de toptrainer was er een vol vertrouwen naar de toekomst: “Ik denk dat we prima bovenin mee kunnen draaien om te gaan voor een podiumplaats. Het is goed om te zien dat de topploegen de competitie allemaal serieus nemen. Het kan een mooie strijd worden dit jaar. Ik denk zeker dankzij de wijzigingen die de KNZB heeft doorgevoerd.”

Sterke geboortejaren

Niet alleen de vier topploegen van het voorbije seizoen deden van zich spreken. Het gold zeker ook voor DZ&PC. Desgevraagd vond  Erik Nijholt als trainer dat het zware programma juist op het lijf van zijn team geschreven leek en goed paste bij de aanwezigheid van enkele sterke geboortejaren in zijn selectie. “Het was een combinatie van beide stellingen. We hebben absoluut weer een fantastische ronde gedraaid.  Het programma was gewoon prima, maar de breedte van de selectie doet het hem ook. We kwamen met 49 zwemmers aan de start.”

Ook bij WVZ heerste voldoening na de zesde positie. Hoofdcoach Karin van Straaten was kort en duidelijk in haar antwoord: “Ja, de ploeg heeft het goed gedaan. We hebben een gat bij de jongste categorie jongens, waardoor we daar vervangende tijden hebben, maar in de overige groepen is goed gepresteerd. De ploeg was vrijwel compleet.”

Mooie prestaties bij VZC

Harry Delno van VZC, dat na de eerste ronde zesde staat: “De verwachting was om binnen de top 10 te eindigen Ik was heel content. Vooral de junioren jongens/meisjes 3/4 hebben mooie prestaties geleverd. 2 jongens jun 3/4 dienden bij jeugd 1/2 te zwemmen. VZC mist jongens jeugd 1/2. Bas Mostert spande de kroon en zwom op de 400 meter vrij 13 seconden van zijn tijd. Volgens mij was hij met zijn tijd van 4.13 deze ronde de snelste of de een na snelste Junioren 3/4. Fijn was dat Silke Holkenborg bij de senioren mee deed. Vorig seizoen deed zij geen enkele competitiewedstrijd mee. Ondanks afscheid van puntenzwemmers Sander & Vincent Crooijmans en Bridget Vermeer.”

Nieuweling

Van de nieuwelingen in de hoogste afdeling deed HZ&PC uit Heerenveen direct van zich spreken. Achter De Dinkel (7224,44)  en Hellas-Glana  (7230,66) werden de Friezen uit de schaatshoofstad van Nederland tiende (7240,34).
Voor oefenmeester Richard Koehoorn was het een weekend met veel mooie dingen om op terug te kijken. “Top 10 is prima. Wij zijn na een heerlijke wat langere zomerrust weer begonnen. Anderen in het land hebben gekozen voor korte rust. Hierdoor zijn sommige prestaties vertekend en moet je mijn zwemmers vooral in de tweede helft van ‘t seizoen zien.” Uitschieter was Laura van Etten met drie keer een 1.03 op de 100 meter rugcrawl (estafette en persoonlijk).
Het feit dat de voormalige jeugdtopper Daan Zwertbroek (geboortejaar 1999) beschikbaar was, betekende ook nu een welkome aanvulling in het Friese team. Koehoorn: “Met andere woorden het ziet er goed uit als we naar het verdere verloop en de stand van de competitie kijken.”

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport