Nieuws

14 augustus 2023

Elf medailles bij EK onder 23 in Dublin

Tessa Giele, Europees kampioene 50m rug

Dublin beleefde afgelopen weekend een driedaags zwemtoernooi ofwel het EK onder 23 jaar. Een Open kampioenschap, waar ook niet Europese deelnemers ingeschreven konden worden. Enerzijds waren er medailles in de Open klasse (Europa, USA, Zuid-Afrika en Zimbabwe), anderzijds voor winnaars uit de 38 Europese landen.

Medailles

Nederland sprak een aardig woordje mee en daarom keek begeleidend coach Kees Robbertsen met een goed gevoel terug op het evenement. “Het was behoorlijk intensief met drie dagen series, finales en dus geen halve finales en estafettes. Dat was eigenlijk weer nieuw. Ook de ‘skins’ (afvalraces
) op de 50 meter vrije slag waren een noviteit. In het Europese totaal was er elf keer een medaille, onderverdeeld in twee keer goud,  zes keer zilver en drie keer brons. Dat waren evenveel medailles als Duitsland en Polen. Ierland behaalde het meeste goud (vijf) en Groot-Brittannië de meeste medailles (dertien)

Prijswinnaars

Tessa Giele was op de openingsdag de snelste op de 50m rugslag van alle deelnemers. Na een minder florissant verlopen seizoen was dat een uitstekende prestatie. Kai van Westering zag op de 200m rugslag zijn zilveren prijs in de open klasse beloond met een pr én EK-goud.
Andere prijswinnaars waren Lotte Hosper (2x EK-zilver op de respectieve 100 en 200 rug), Koen de Groot (2x EK zilver 50 en 100 school), Sean Niewold (2x EK brons Skins 50 vrij en 100 vrij), Luca Janssen (EK brons 100 school en EK zilver op 200 school).

De Nederlandse afvaardiging begon een maand geleden aan de ‘teambuilding’ bij wedstrijden in Zwitserland. Daarna werd er afwisselend getraind in Amsterdam (Sloterparkbad), soms enkele dagen of een hele week. Af en toe werd door sommigen ook in de thuissituatie getraind.

Eerste dag belangrijk

Succes in de eerste finales werd op deze manier een uitstekende basis voor prestaties op de andere dagen en uiteindelijk eindigde Nederland met elf medailles op de zevende plaats in het bijbehorende klassement. Kai van Westering werd op de 200 rugslag in 1.57,86 Europees kampioen. De tijd van de in de Nederlandse ploeg debuterende  twintiger betekende een limiet (1:58.07) voor de wereldkampioenschappen in februari 2024 in Doha. Begin juni van dit jaar zwom Van Westering (in mei opgemerkt door bondscoach Mark Faber bij wedstrijden in Frankrijk) nog 1.59,13 bij de NK. Toen al was dit de tweede tijd ooit door een Nederlander gezwommen. Met 1.57,86 benaderde hij in de Ierse hoofdstad het Nederlands record (1.56,85) dat Nick Driebergen in 2009 op het WK in Rome vestigde. ,,Ik ben heel blij met de race en had een beetje verwacht dat ik snel zou gaan. Maar deze tijd was super en het ging zoveel beter dan in de series. Misschien kwam het omdat ik m’n snor had afgeschoren’’, blikte Van Westering met een glimlach op zijn gezicht terug. Dat hij voor het WK in aanmerking komt, maakte hem ‘super-exited’. Van Westering heeft als thuisbasis Frankrijk, maar studeert in de Verenigde Staten aan de universiteit van Indiana (midden-westen)

Schoolslagsucces

Voor Koen de Groot was er zilver op de 50 schoolslag in een tijd van 27,03 seconden. Hij verbeterde daarmee zijn persoonlijk record (27,16) dat hij begin april bij de Eindhoven Qualification Meet vestigde. Op de eeuwige ranglijst staat hij nu derde achter Kamminga (26.80 in 2021) en Ties Elzerman (27.02 in 2018). Op de 100 meter had de Limburger van geboorte lange tijd uitzicht op goud, maar de vingers van de Pool Jan Kalusowski (1:00.30) waren 0,07 seconde eerder bij de aantikplaat.   

Schoolslagsucces was er ook voor Luca Janssen, die zichzelf aangenaam verraste met zilver op de 200 meter in 2.10.79 (pr) en derde Nederlander op de eeuwige ranglijst achter Kamminga en Corbeau. Ik had het totaal niet verwacht. Ik kwam hier naar toe met een tijd van 2.12,8. Om dan meteen een 2.10,7 of 8 te zwemmen is bizar. Dit zilver is echt onwerkelijk’’, zei de bij Mosa Regio opgeleide zwemmer van het OC Eindhoven tegen de communicatie medewerker van KNZB, Marcel Tabbers.

Uitslagen: https://results.microplustimingservices.com/U23DUBLIN/index_web.php

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport