Nieuws

17 juli 2023

Ondankbare vierde plaats op 10 km voor Sharon van Rouwendaal bij WK Fukuoka

Coolingdown van Sharon van Rouwendaal in de badkuip na de 10 km op het WK in Fukuoka. Foto: Twitter.

Sharon van Rouwendaal is er net niet in geslaagd zich direct te kwalificeren voor de Olympische 10 kilometer volgend jaar in Parijs. Aan het slot van de 10 kilometerrace bij de WK Fukuoka scheelde het slechts één tiende van een seconde waar het ging om de derde of vierde plaats.

De titelverdedigster zag haar rivale Leonie Beck winnen na een beslissende démarrage. De eindtijd was 2 uur 2 minuten en 34 seconden. De Duitse werd op de vorige WK van 2022 in Boedapest nog tweede achter Van Rouwendaal. Toen was het verschil een halve seconde in het voordeel van de Nederlandse.

Golvend water

In de zes ronden die de zwemsters moesten afleggen in het niet zo koude golvende water bij Momichi Beach lag Van Rouwendaal constant aan de kop van het veld. Ze controleerde de race zonder al te veel energie te verspillen. Met name de Australische Maddy Gough bepaalde het tempo. In de laatste 1600 meter nam haar landgenote Chelsea Gubecka, vorig jaar op het WK nog dertiende, de leiding over.

Er ontstond in de laatste ronde een kopgroep met de Australische Gubecka, Van Rouwendaal, Europees kampioene Beck, Olympisch kampioene Ana Marcela Cunha uit Brazilië, en de Amerikaanse Katie Grimes.

Andere lijn

Beck koos in de eindfase voor een iets andere lijn. Die keuze bleek goud waard. Gubecka zag haar inspanningen beloond door niet al te veel terrein te verliezen. Zij tikte op 4,1 seconden als tweede aan. Cunha lag met Van Rouwendaal en Grimes op een lijn, waarbij de Amerikaanse net iets beter uitkwam bij het finishbord dat moest worden aangetikt.

Van Rouwendaal had zelf genoten van de wedstrijd, zoals zij meldde  op Twitter. Van het resultaat had zij zich meer voorgesteld. “Het is balen. Zeker omdat de race perfect verliep. Alles wat ik in m’n hoofd had gebeurde ook. Ik had het onder controle. Ik hoopte dat we weg zouden zwemmen. Dat lukte ook. Op het einde wilde ik heel graag volgen om energie te sparen. Die Australische ging heel hard. Toen zag ik dat Beck en Cunha erbij lagen. Dat zou dus een mooie finish worden. Toen wist ik niet dat Grimes er ook nog bij lag. Daarna focuste ik om erbij te blijven en kwam ik erachter dat we met z’n drieën op de derde plek lagen. Ik ben ernaast blijven liggen en maakte in die laatste vijf meter net die versnelling. Helaas ging het aantikken niet zoals ik wilde en werd ik vierde.”

Van rugslag naar 10 kilometer

Grimes won uiteindelijk de sprint van Van Rouwendaal, die volgde op 0,1 seconde. In februari 2024, wanneer in Doha het volgende WK op het programma staat, krijgt ze een nieuwe kans. Daar moet ze bij de eerste twaalf eindigen om voor de vierde keer naar de Spelen te mogen. Bij haar debuut in Londen 2012 deed ze alleen mee in het zwembad. Destijds was zij gekwalificeerd op de 200 meter rugslag, waarop zij met 2:07.78 Nederlands recordhouder is sinds 30 jul 2011 in Shanghai (CHN). Drie jaar later schakelde zij over op het Open water zwemmen na het winnen van de Europese titel op de 10 km in Berlijn 2014.

Bron: Marcel Tabbers, KNZB.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport