Nieuws

15 juni 2023

Gerard Oude Nijeweme en De Dinkel een begrip

Gerard Oude Nijeweme. Foto: swimjos archief.

Hij heeft sportcomplex Dorper Esch in Denekamp gesmeed en gevormd tot wat het nu is. Vele talenten van De Dinkel bereikten onder zijn bezielende leiding de nationale en internationale top. De zwemsport was als een kind voor Gerard Oude Nijeweme, die afgelopen zondag 11 juni op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats overleed.

Badmeester en zwemtrainer

‘De Dinkel’, ‘Gerard (of Gerhard) Oude Nijeweme’. Deze namen zijn in Denekamp voor altijd met elkaar verbonden. En noem in een willekeurig wedstrijdbad in Nederland zijn naam en de kans is groot dat de fanatieke zwemmers hem kennen als de man achter de successen van De Dinkel. Oude Nijeweme leek talenten ogenschijnlijk zonder moeite naar de top te brengen. Training en teamgeest vormden de basis voor die successen.

Hoe het begon

Oude Nijeweme betekende veel voor ‘zwemmend Denekamp’. Dat begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij stond in 1953 aan de wieg van het buitenbad in het Twentse dorp, het eerste in de omgeving. Hij begon daar als badmeester bij Dorper Esch, waar hij lange tijd bedrijfsleider én hoofdtrainer van De Dinkel was. De zwemclub die hij zelf oprichtte. Die combinatie was in deze landelijke omgeving heel normaal. Dat was een tijd dat in het westen van Nederland en vooral de Randstad juist het leren zwemmen en wedstrijd zwemmen tegen elkaar werd afgezet. Bij turnen was dat nooit een probleem en voetballen kon je alleen maar leren in een club.

Clubtrainer

Gerard Oude Nijeweme groeide in Nederland uit tot een echte clubtrainer, die in de zwemcompetitie (ontstaan in 1965/1966) al snel bij de dames mee ging doen in de top-tien. De clubgeest werd de basis voor succes in 1973 bij de toen nieuw ingestelde estafettekampioenschappen voor de jeugd (adspiranten). Destijds volgde ik als assistent-redacteur van de Zwemkroniek juist de competitie bij jeugd en senioren met intense aandacht. Toen was er nog lang geen sprake van internet en verzamelde ik de resultaten via de telefoon. Op deze manier leerde ik tal van clubtraine.rs en verenigingsmensen kennen.   

Bovendien bezocht ik in de regio ook evenementen of verenigingen. In 1982 bijvoorbeeld was de Zwemkroniekredactie met vier personen (fotograaf Wim Hendriks, synchroon medewerkster Lucia Hogen, een schoonspringtrainer en de ZK-redacteur in hoogsteigen persoon) gast in Denekamp bij de opening van het overdekte gedeelte van de Dorper Esch. Bij die gelegenheid doken we ook in het water voor een gezellige estafette 4 x 25 meter ‘vrije’ slag. In de jaren tachtig was de Zwemkroniek op weg naar 10.000 abonnees.   

Sportieve successen

Uit het kleine nog niet overdekte badje uit de beginjaren, van 8 bij 20 meter, kwamen al Nederlandse kampioenen voort. Zo noemde Kirsten Vlieghuis, die twee olympische bronzen medailles wist binnen te veroveren, Oude Nijeweme als een grote motivator. "Ze maakte voor een wedstrijd altijd even oogcontact met me, dat had ze nodig", liet Oude Nijeweme in het verleden eens weten. Hij begreep toen ook al dat de overgang naar een toptrainer en naar een sterke club haar tot een zwemster van wereldformaat maakten. Later gold dat ook voor Joris Keizer (1997), getraind door Ben Lammerink, net als Vlieghuis (1990 en 1991) Europees jeugdkampioen. Vlieghuis behaalde meerdere keren goud naast zilver en brons. Dit tweetal en dochter Kitty Oude Nijeweme (1986) zwommen tevens bij Europese kampioenschappen. De mooiste clubprestatie voor de Dinkel was namens Nederland de deelname aan de EEG-kampioenschappen in Eindhoven. Daar deden de twaalf beste nationale clubs uit de Europese Unie (de tegenwoordige naam) aan mee. Dochter Inge bekwaamde zich tot een gewaardeerd trainster in Nederland.
Net als Peter van den Biggelaar in 1975 werd Oude Nijeweme samen met Martin Swinkels uit Uden door Bondscoach Bert Sitters uitgekozen om de EJK-ploeg te begeleiden in Oslo 1976. Dat was een eerbetoon aan Nederlandse clubtrainers. Daar zag hij zijn streekgenote Agnes Jansen (ZPA) brons winnen op de 800 vrij, ook uniek voor Twente. 

Bronzen prijzen Kirsten Vlieghuis

En dat Vlieghuis olympische successen behaalde, kwam mede door het doorzettingsvermogen van Oude Nijeweme. De toen nog jonge zwemster wilde stoppen in Borne, waar ze op dat moment actief was, maar werd door Oude Nijeweme overgehaald om naar Denekamp te komen. Met resultaat.

Spekkoper

Na zijn pensioen hield Oude Nijeweme zich vooral op de achtergrond, om ‘zijn opvolgers niet voor de voeten te lopen’. Toch voelde hij in 2012 de noodzaak om naar buiten te treden, toen er enige onzekerheid bestond rondom het voortbestaan van het zwembad in Denekamp. Toen al pleitte Oude Nijeweme voor het energieneutraal maken van het bad, want ‘dan ben je spekkoper’.

Algemene bron: Tubantia

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport