Nieuws

05 juni 2023

Massale NK deelname in Amersfoort met ook enkele WK-gangers

Kim Busch. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Vrijwel alle topzwemmers van TeamNL, die komende zomer deelnemen aan het WK in Fukuoka, Japan, gaan een of meerdere keren van start bij het Nederlands kampioenschap langebaan in Amersfoort. Dit NK – van 8 tot en met 11 juni in zwembad Amerena – is voor de Nederlandse zwemmers tevens de laatste mogelijkheid om zich nog te kwalificeren voor de titelstrijd in Japan. Enkele dagen na het NK maakt bondscoach Mark Faber de WK-ploeg bekend.

Dat laatste heeft Bram Dekker, bondscoach van TeamNL Para-zwemmen, al eerder gedaan. De kwalificatieperiode voor het WK Para-zwemmen in Manchester (31 juli-6 augustus) werd afgesloten bij de Eindhoven Qualification Meet (EQM) in april. Sindsdien weten Lisa Kruger, Liesette Bruinsma, Florianne Bultje, Chantalle Zijderveld, Rogier Dorsman, Bas Takken en Thomas van Wanrooij dat ze naar Manchester gaan. Zij komen ook allemaal in actie op het NK in de Amerena, tevens al jarenlang de thuisbasis van TeamNL Para-zwemmen. De Para-zwemmers vliegen zaterdag 15 juli voor een trainingskamp naar het Turkse Belek en op donderdag 27 juli door naar Manchester.

Op weg naar Fukuoka

Dat ook de topzwemmers van de HPC’s uit Amsterdam en Eindhoven vrijwel allemaal acte de présence geven in Amersfoort is alleen maar goed voor de status van het kampioenschap. Het gebeurde in het verleden namelijk wel eens dat het NK op dezelfde data viel als interessante wedstrijden in het buitenland. “Voor dit jaar en ook op weg naar de Olympische Spelen van Parijs hebben we er bewust voor gekozen om het NK als een belangrijke wedstrijdprikkel op te nemen in onze jaarplanning. Onze zwemmers kunnen op deze manier hun race-strategie voor het WK testen. Daarnaast kan een enkeling nog een laatste poging doen om zich te kwalificeren voor Fukuoka of anders wel zijn of haar visitekaartje afgeven voor de estafettes”, onderstreept bondscoach Mark Faber het belang van de nationale titelstrijd en de aanwezigheid van de meeste TeamNL-zwemmers.

Zo zijn onder meer de internationale schoolslag-toppers Arno Kamminga (tweevoudig zilveren medaillewinnaar bij de Spelen in Tokio) en Tes Schouten (grote progressie in dit serizoen) in Amersfoort van de partij, maar ook Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Kenzo Simons en Kim Busch. Dit zestal is inmiddels ook al onder een of meer Olympische limieten voor Parijs gedoken. Na het NK in Amersfoort doet TeamNL ook nog mee aan de bekende Sette Colli-wedstrijden in Rome (23-25 juni) voordat de definitieve afvaardiging op zondag 2 juli vertrekt voor een trainingskamp in het Hongaarse Hódmezővásárhely (in 2016 nog het strijdtoneel van een EJK). Van daaruit reist het gezelschap op zaterdag 15 juli door naar Fukuoka waar het WK voor de wedstrijdzwemmers zondag 23 juli begint.

Van het HPC Amsterdam zijn dit jaar  ook enkele zwemmers een eigen richting ingeslagen. Kira Toussaint sloot zich nog niet zolang geleden aan bij een groep Canadese zwemmers, die onder leiding van Ben Titley traint in Spanje. Zij slaat de NK over en zwemt bij de Setti Colli “met als doel zo hard mogelijk zwemmen in Fukuoka”. Op de startlijst van Amersfoort ontbreekt ook Luc Kroon. Na het trainingskamp begin dit jaar verliet de Volendammer het HPC van Mark Faber. Hij was toe aan iets nieuws, wilde zich beraden over zijn zwemtoekomst en sloot zich tijdelijk aan bij Job van Duijnhoven van De Dolfijn. Nu heeft hij last van fysieke ongemakken, maar hij is niet gestopt met zwemmen. Kroon was in 2022 kampioen op de 200 meter vrije slag. Valerie van Roon, EK-brons op de 50 meter vrije slag, koos eveneens voor de weg naar De Dolfijn. 

Volg het NK zwemmen in Amersfoort live via:

Livetiming: https://livetiming.knzb.nl/NKlb2023/

Livestream: https://www.youtube.com/zwemsporttv

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport