Nieuws

19 mei 2023

WK-kandidaten op de goede weg bij Mare Nostrum

Marrit Steenbergen (hier op archiefbeeld) won in Barcelona drie maal zilver. Fotocredit: BSR Agency.

Met wederom enige finaleplaatsen en vier medailles kon TeamNL Zwemmen tevreden terugkijken op de eerste etappe van de Mare Nostrum reeks in Canet en Roussillon (Zuid-Oost Frankrijk, open lucht). Ook de tweede wedstrijd in Barcelona (half overdekt) stond garant voor bemoedigende resultaten.

Na de succesvolle eerste etappe van de Mare Nostrum Tour in het Franse Canet en Roussillon, presteerden de zwemmers van TeamNL ook uitstekend in het tweedaagse vervolg in Barcelona. Marrit Steenbergen zwom snelle tijden op de 50, 100 en 200 vrij. Op alle drie de afstanden eindigde de Nederlandse net achter Siobhan Haughey uit Hong Kong, op de 100 en 200 vrij winnares van Olympisch zilver in Tokio. Op de 50 vrij tikte Steenbergen aan in 24,86 seconden, op de 100 vrij in 53,45 en op de 200 vrij in een nieuw persoonlijk record van 1.56,10.

Veel progressie Janna van Kooten

Ook Maaike de Waard viel opnieuw in de prijzen. Op de 50 vrij werd ze derde in 25,88 seconden. Verder maakte ook de 18-jarige Janna van Kooten op de 400 vrij weer een grote stap. In de series zwom ze al een persoonlijk record in 4.13,50 om er in de finale nog twee seconden vanaf te halen: 4.11,37. Daarmee nadert Van Kooten de WK-limiet (4.10,57) op dit onderdeel. Op de halve afstand was de 1.59.35 ook al goed voor een PR. Voor de WK heeft Nederland nu een estafette 4 x 200 vrij met vier zwemsters, die de individuele afstand binnen de 2 minuten kunnen afleggen. Daardoor stijgen de kansen voor Olympische kwaificatie in Parijs 2024.

Coach Patrick Pearson was, net als in Canet, tevreden met de resultaten van zijn zwemmers. “We hebben op hoog niveau gepresteerd in een sterk deelnemersveld. In zeven van de acht gezwommen finales verbeterden onze sporters zich ten opzichte van de ochtend. Dat is een mooi gegeven. Bijzonder was vooral de 200 vrij van Marrit. Niet alleen qua eindtijd – een PR – maar ook de indeling van haar race was ijzersterk."

Goede vooruitzichten voor Fukuoka

“De Mare Nostrum Tour heeft aangetoond dat de meeste WK-zwemmers er goed voor staan op weg naar Fukuoka. We gaan nu weer een blok training in en werken via de NK in Amersfoort en de Sette Colli in Rome verder naar de WK toe”, aldus Pearson, die een deel van de TeamNL-ploeg in Canet en Roussillon en Barcelona begeleidde. Thom de Boer reist als enige van de Nederlandse zwemmers nog door naar Monaco waar de Mare Nostrum wordt afgesloten.

Een ander deel van TeamNL-zwemmers werkt momenteel onder leiding van bondscoach Mark Faber de laatste fase van een hoogtestage af in Flagstaff (Verenigde Staten). Die groep keert op 20 mei weer terug na ruim drie trainingsweken.

Klik hier voor een terugblik op de wedstrijden in Canet en Roussillon.

Voor meer info en uitslagen Mare Nostrum Tour: https://marenostrumswimtour.com/

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport