Nieuws

08 mei 2023

Sharon van Rouwendaal tweede bij wereldbeker in Egypte

Coach Thijs Hagelstein en Sharon van Rouwendaal.

Sharon van Rouwendaal is bij de eerste wereldbekerwedstrijd openwaterzwemmen van dit jaar als tweede geëindigd. In Egypte legde ze de 10 kilometer af in 2 uur, 4 minuten en 7,3 seconden. Zij moest 2,7 seconden toegeven op de Duitse winnares Leonie Beck. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha, regerend olympisch kampioene, maakte het podium compleet met een achterstand van 2,7 seconden op Van Rouwendaal.

De race over 10 kilometer in de Soma baai ergens in de Rode Zee was verdeeld over vijf ronden met afleggen. Vanaf het begin was de wedstrijd een afvalrace totdat acht zwemsters, waarbij Van Rouwendaal, in de laatste ronde het heft definitief in handen namen. Zes zwemsters gaven elkaar geen duimbreed toe. Het verschil tussen de leidende Johnson uit Australië en de nummer acht was daarbij hoogstens zeven seconden. De beslissing viel pas nadat Leonie Beck de leiding overnam, op korte afstand gevolgd door Van Rouwendaal. Na het ronden van de laatste boei, in de haven van de Egyptische badplaats, hield de Duitse stand in de slotfase.

Sprintpunten
Nieuw dit seizoen zijn de ‘sprintpunten’ die onderweg verdiend kunnen worden. Voor Van Rouwendaal was dat niet het hoofddoel, maar toch deed ze drie keer succesvol mee in die strijd. Daarom keek de Nederlandse met een goed gevoel terug. “In de race was ik beter dan verwacht. De eerste ronde lag ik vooraan. Dat was niet gepland, maar zonder moeite pakte ik wel de sprintpunten. Later lukte dat weer in de derde en vierde ronde.” In het verloop van de door golven en harde wind beheerste race concentreerde zij zich op het handhaven van de tweede positie.

Vierde Olympische deelname grote uitdaging
Het prolongeren van de wereldtitel is in Fukuoka belangrijk, maar uiteindelijk is het zich kwalificeren voor haar vierde Olympische Spelen na Londen 2012, Rio 2016 en Tokio 2021, een nog hoger doel. De 10 kilometer bij de allesbeslissende wereldkampioenschappen is niet zomaar een wedstrijd. Eindigen bij de eerste twaalf is immers minder gemakkelijk dan de buitenwereld denkt.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport