Nieuws

26 april 2023

Blue Marlins opnieuw kampioen

Recordteam PSV 4 x 100 meter vrije slag estafette gemengd.

De zwemmers van Blue Marlins zijn net als vorig jaar competitiekampioen van de Eredivisie van de KNZB. De ploeg uit de contreien van Den Haag-Rotterdam bleef PSV uit Eindhoven en ZPC Amersfoort voor in de spannende finale. Daarin werd uitstekend gepresteerd, waardoor de ‘play off’ wedstrijd een verdiend niveau kreeg. PSV en DZ&PC vestigden records.

Titelprolongatie 

Voor algemeen technisch directeur van Blue Marlins Lars Wouters was het een aangename verrassing, dat Blue Marlins zijn faam als lijstaanvoerder geheel waar maakte en ook in de finalewedstrijd met de top-zes van de ranglijst het beste totaal scoorde en de ongeslagen status handhaafde. ”We zijn erg trots op het huidige team”, vertelde hij aan KNZB-zegsman Marcel Tabbers. “Het is prachtig om te zien dat in zo’n laatste ronde de sporters toch net dat stukje extra kunnen geven. Lotte Hosper zwom met een gebroken kaak, maar stond er voor haar team. Nikom Westphal en Jonne Schaafsma hebben deze ronde niet de meeste punten binnengehaald met hun prestaties, maar waren de absolute aanjagers binnen de ploeg", aldus de coach. "Naast de zwemploeg, de trainers en begeleiders mag ik de kundigheid van het bestuur niet onvermeld laten. Dit is absoluut een teamprestatie in de volle breedte in een wedstrijd die spannend bleef tot het eind."

Bijzondere finaleronde voor PSV

PSV keek bij monde van coach Nick Jansen terug op een bijzondere finaleronde. ”Vorig seizoen waren we derde, dit seizoen tweede en volgend seizoen? Wie zal het zeggen. Voor PSV was deze ronde een goede opsteker richting volgend seizoen. Het feit dat we tot aan de laatste estafettes de finaleronde leken te winnen geeft ons perspectief en vertrouwen. En dat met een team waar enkele sterke zwemmers ontbraken. Je zag het team groeien door de wedstrijd heen, waar het Nederlands record (3:23.61) op de 4 x 100 vrijeslag mixed door Luuk van Rooij 49.56, Koen de Groot 49.65, Marrit Steenbergen 52.52 en Kim Busch 52.88 werd verbeterd. De gretigheid voor een potentieel landskampioenschap in de toekomst is alleen maar gestegen." Nick Jansen namens zijn collega’s van PSV tot slot op de KNZB-site: “We blijven bouwen aan een grotere breedte en diepte in ploeg en doen volgend jaar weer een gooi naar het landskampioenschap. Dan doen we mee om te winnen." Over de manier waarop hij de laatste ronde zwom was hij enthousiast. "Met
spannende estafettes was het een leuke strijd die heel gelijk op ging. Competitie is leuk wanneer het dicht bij elkaar ligt en er gevochten wordt voor elke seconde."

Waardering

Bij ZPC Amersfoort kon trainer Tom Rikhof alleen maar zijn waardering uiten over het presteren van zijn ploeg. Ook zijn volgelingen hebben de potentie om volgend seizoen in de slag te kunnen gaan als het om de titel gaat. Het tot nu toe enige kampioenschap voor Amersfoort was er 36 jaar geleden toen AZ&PC del greep.
De beste vijf afvaardigingen in de eredivisie kunnen gebruik maken van geweldige zwemaccommodaties. Kampioen Blue Marlins heeft als thuisbasis het Haagse Hofbad en PSV kan terecht in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. ZPC Amersfoort mag niet mopperen als het om zwembad Amerena gaat, terwijl het Sloterparkbad in Amsterdam ruimte geeft aan het OC en HPC in de hoofdstad en al heel lang de thuisclub is van De Dolfijn. De nummer vijf in de rangschikking, DZ&PC, boert ook goed in de Welle van Drachten, waar ook een OC gevestigd is. Geen wonder dat deze verenigingsselecties enig voordeel genieten.

Uitstekende indruk DZ&PC

Voor de selectie van Erik Nijholt was de vijfde plaats uitzonderlijk goed (misschien wel de hoogste ooit denkt competitie volger Jos van Kuijeren (al sinds het begin in de jaren zestig vorige eeuw). Naast deze prachtige eindpositie waren er ook veel mooie individuele en estafette prestaties. De junioren van DZ&PC (Frouke Ludwig 1.02.86 rugslag, Storm Boxem 1.05.66 schoolslag, Niek Issard 1.00.66 vlinderslag en Esmee Mulder borstcrawl 59.45) verbeterden direct in het eerste programma het Nederlandse Record op de 4 x 100 meter wisselslag junioren gemengde estafette. Met een tijd van 4.08.63 doken ze bijna 5 seconden onder het Nederlandse record, dat begin dit jaar werd gezwommen.

Eindstand top acht : 1. Blue Marlins 2. PSV 3. ZPC Amersfoort 4. De Dolfijn 5. DZ&PC 6. WVZ 7. VZC 8. Hellas/Glana.

Promotie en degradatie

Niet voor iedereen was het een plezierig weekend. De zwemmers van Hieronymus (Roosendaal), DAW (Alkmaar), Orca (Leeuwarden) en HZPC (Horst) moeten komend seizoen een stapje terug doen na de degradatie. Hun vervangers staan te trappelen van ongeduld: kampioen eerste Divisie HZ&PC Heerenveen, Deltasteur (Genemuiden/Kampen), achtvoudig landskampioen (eind vorige eeuw) DWK, Team Noord Holland

Uitslagen finalewedstrijd Den Haag: https://livetiming.blue-marlins.nl/

Bron: KNZB.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport