Nieuws

25 april 2023

Ranomi Kromowidjojo mentor elite-talenten

Ranomi Kromowidjojo. Fotocredit: Kees-Jan van Overbeeke.

Ranomi Kromowidjojo (32) keert terug in het zwembad. Niet als wedstrijdzwemmer maar als begeleider van jonge sporters op weg naar de top. De KNZB gaat met de drievoudig Olympisch kampioene een samenwerking aan om elite-talenten te helpen bij hun (toekomstige) topsportcarrière.

De WK kortebaan in december 2021 in Abu Dhabi, waar ze twee titels toevoegde aan haar totaal van twaalf en daar bij elkaar zes medailles won, was de laatste officiële wedstrijd voor Ranomi Kromowidjojo die zich sindsdien richtte op haar leven na de topsport.

Carrière compleet

“Mijn carrière als topsporter is helemaal af. Zwemmen zal mijn passie blijven, maar nu niet meer op professioneel niveau. Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport, en dat het een onderdeel is van een groter geheel. Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door je juiste gedachten te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren”, zei Kromowidjojo destijds bij haar afscheid. “Ik wil de wereld een beetje mooier maken, een bijdrage leveren aan een betere wereld.”

Unicef

Ze blijft zich sowieso inzetten voor Unicef, de kinderrechtenorganisatie waar ze al jaren met veel toewijding ambassadrice van is, en ook voor de belangen van internationale topzwemmers als lid van de Atletencommissie van World Aquatics (voorgeen FINA). Daarnaast heeft Kromowidjojo, nog altijd houdster van het wereldrecord op de 50 meter vrije slag korte baan, de ambitie om mensen te helpen en coachen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat laatste gaat ze nu ook doen met talentvolle zwemmers. “Ik kom nog regelmatig in het zwembad. Om te zwemmen, maar ook omdat ik het leuk vind om met jonge sporters te praten over hun leven, hun ambities en de obstakels waar ze tegenaan lopen. Tijdens die informele gesprekjes merkte ik dat ik hen als ‘ervaringsdeskundige’ goed kan helpen. Per slot van rekening heb ik ooit dezelfde route afgelegd.”

Rol als mentor

Toen men bij de KNZB merkte, dat de adviezen van Kromowidjojo door menig zwemmer als zeer nuttig werden ervaren, kwam het tot een gesprek over een rol als mentor van elite-talenten. Sjors Lommerts, manager topzwemmen bij de KNZB: “We zijn samen tot de conclusie gekomen dat het zonde is om de topsportlessen van Ranomi niet breder en structureler in te zetten. Ze zal op een aantal momenten per jaar op verschillende trainingslocaties met sporters in gesprek gaan en ook meereizen met enkele internationale toernooien waar onze talenten aan meedoen. We zijn er heel blij mee dat Ranomi haar kennis en ervaring wil inzetten voor de ontwikkeling van talentvolle zwemmers. Vooralsnog focust ze zich op begeleiding van wedstrijdzwemmers, maar ik sluit niet uit dat ze in de toekomst ook met talenten van andere sporttakken van de KNZB aan de slag gaat.”

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport