Björn van Doesburg

Toen Björn van Doesburg 14 was sprak zijn toenmalige trainer Herman van den Berg de profetische woorden “Die jongen wordt een wereldtopper”. Björn voelde geen druk van die uitspraak, maar gebruikt het juist als motivatie om nog harder te trainen.

Björn van Doesburg begon op zijn achtste met wedstrijdzwemmen bij de Utrechtse Zwemvereniging Zwemlust-den Hommel. Op zijn twaalfde stapte hij over naar Zwemvereniging Aquarijn in Nieuwegein. In de zomer van 2019, toen hij merkte dat zijn trainer bij Aquarijn hem niet meer verder kon brengen, stapte hij over naar Zwemvereniging Aqua-Novio ‘94, waar hij nu met zijn eerste seizoen bezig is.

Herman van den Berg

Bij Zwemlust Den Hommel trainde Björn bij Herman van den Berg. Dat beviel zo goed, dat Björn besloot Van den Berg te volgen, toen deze in 2015 overstapte naar Aquarijn. Het was Van den Berg die als eerste het grote talent van Björn inzag: “Ik was 14 en had net het NJJK achter de rug. Op de eerste training na het NJJK moest ik een paar 50 vrij op 85% zwemmen. Dat deed ik echter in een zo hoog tempo, dat Van den Berg tegen mijn vader zei: kijk hoe makkelijk Björn na het NJJK nog zwemt, die jongen wordt een wereldtopper!” De woorden van Van den Berg werkten niet verlammend voor Björn, maar motiveerden hem juist om nog harder te trainen. “Ik was nog jong en had veel inhoud zodat ik snel kon herstellen.”

Van den Berg vond dat vooral de kracht van zijn slag een sterk punt van Björn was. Zwakke punten daarentegen waren zijn keerpunten en onderwaterfases. “In wedstrijden was het vaak zo dat andere zwemmers me inhaalden bij keerpunten en onderwaterfases, terwijl ik hen op mijn beurt inhaalde tijdens het zwemmen.”

Tim Furer

Bij Aqua-Novio ’94 is de 24-jarige Tim Furer zijn trainer. En dat werpt zijn vruchten af. “Ik merkte dat ik tot nu toe vooral op kracht zwom. Sinds ik bij Furer train, is mijn techniek enorm verbeterd. Daardoor gaat het hard zwemmen me veel gemakkelijker af. Bovendien zijn mijn starts, keerpunten en onderwaterfases veel beter geworden.”

Een ander punt, waarop Björn bij Furer veel vooruitgang heeft geboekt, is het mentale. “Ik sta nu veel sterker in mijn hoofd aan de start. In het verleden twijfelde ik te veel aan mezelf, terwijl ik toch vaak goed zwom. Als ik echter sterk in mijn hoofd was geweest, had ik nog harder kunnen zwemmen. Nu was ikzelf te vaak de grootste tegenstander van mezelf. Met name bij wedstrijden. In de training zwom ik dan hard en toch was ik bij wedstrijden zenuwachtig. Omdat je dan moet presteren. Ik heb dat bij Furer aangegeven en hij heeft dat goed opgepakt. Hij benadrukt steeds alles wat goed gaat in de training en ‘boort’ vervolgens in mijn hoofd dat ik de beste ben en dat niemand anders sterker is dan ik.”

Mentaal omslagpunt

Het NJJK korte baan dat van 5 tot en met 8 december in Eindhoven werd gehouden was in die zin een mentaal omslagpunt voor Björn. Tijdens dat kampioenschap zwom hij voor de eerste keer de 400 vrij, die hij tot zijn verbazing meteen winnend afsloot. “Dat deed ik op advies van Furer. Die zei: als je 1.48,28 zwemt op de 200 vrij, kun je op de 400 vrij makkelijk onder de 4 minuten. Dat kwam uit. Ik zwom 3.55,88 terwijl ik een PR had staan van 4.01.46 Ik vond dat opmerkelijk omdat ik eigenlijk een sprinter ben.” De 400 vrij was een van de zeven gouden medailles voor Van Doesburg. Vier daarvan behaalde hij als lid van de estafetteploeg, op de 4 x 50 wissel, 4 x 50 vrij, 4 x 100 wissel en de 4 x 200 vrij. Daarnaast waren er nog gouden medailles op 100 en 200 vrij en op de 400 vrij, zilver op de 50 vlinder en brons op de 4 x 100 vrij.

Björn verwacht op de 50, 100 en 200 vrij de grootste kans te hebben om de strijd met de wereldtop aan te gaan. Bovendien vindt hij de sprintafstanden het mooiste: “Het draait om explosiviteit en om elk detail. Je moet aan elk detail keihard werken om een goede tijd te zwemmen.”

Details

Björn let daarom ook goed op de details naast het zwemmen. “Ik eet goed, moet goed drinken. Bovendien neem ik ’s ochtends vier pillen (magnesium, vitamine C, ijzer en omega 3) om mijn lichaam nog meer energie te geven. ’s Avonds eet ik veel koolhydraten en eiwitten. En na de training een eiwittenshake. Ook doe ik na de trainingen geen gekke dingen, waardoor ik een blessure zou kunnen oplopen.”

Momenteel doet Björn tweemaal in de week aan krachttraining, eenmaal aan landtraining en werkt hij in het zwembad acht zwemtrainingen af. Dat doet hij allemaal bij Aqua-Novio ’94. “Ik had dit seizoen ook naar een Regionaal Trainings Centrum gekund, maar ik voelde me prettiger bij Aqua-Novio '94, de band die ik met iedereen heb heb ik nog nooit ergens anders gevoeld.”

Slijpen van ruwe diamant

Furer is volgens Björn in het zwembad een hele serieuze trainer, bij wie hij met elke vraag terecht kan. Buiten het zwembad is hij daarentegen een goede vriend. Björn benadrukt dat hij ook aan Van den Berg warme herinneringen bewaart: “Hij heeft me alles geleerd wat hij kon leren. Op het moment dat hij me niets meer kon leren, moest ik een volgende stap maken. Van den Berg heeft me als ruwe diamant afgeleverd in Nijmegen bij Furer. Die slijpt de diamant vervolgens mooi.”

In 2018 nam Björn deel aan de vervangende EYOF in Riga. Daar haalde hij goud op de 100 vrij en brons op de 50 vrij. Voor 2020 is zijn doel het EJK, dat van 8 tot en met 12 juli in het Schotse Aberdeen wordt gehouden. Björn hoopt zich in ieder geval voor de 50 en 100 vrij te kwalificeren.

Plezier

Om op lange termijn de profetische woorden van Van den Berg – “hij wordt een wereldtopper” – waar te kunnen maken, vindt Björn het van groot belang dat hij plezier houdt in het trainen. “Nu helpen de andere jongens bij Aqua-Novio ’94 me vaak door de zware trainingen heen. En dat is belangrijk voor me, want ik heb een leuke vibe nodig.” Tijdens een race heeft Björn geen oog voor zijn concurrenten. “Dat heeft helemaal geen zin. Ik ga dan nadenken en raak uit mijn concentratie.”

Ondanks zijn jonge leeftijd, heeft Björn al voor het tweede jaar de luxe van een eigen sponsor, MAIN Energie. “Dat is mooi want zwemmen kost best veel geld. Dankzij de sponsor kan ik bijvoorbeeld tijdens een NK een hotel nemen en hoef ik niet op en neer te reizen."

Deel dit artikel