background image
 
*

WS Twente wint prijs voor sociaal ondernemerschap

23/07/2015
WS Twente wint prijs voor sociaal ondernemerschap

Tijdens het KNZB-congres op 20 juni ontving voorzitter Hans Westerhof van WS Twente uit handen van jurylid André van Schaverende prijs voor de Ondernemende Vereniging 2015. Het was een beloning voor een andere manier van denken, die de vereniging al veel heeft opgeleverd.

In de traditionele manier van denken was WS Twente erg intern gericht en vertoonde het vaak een bozig Calimero-gedrag (‘zij zijn groot en wij zijn klein’) richting stakeholders als gemeente en zwembadbeheerder. De vereniging besloot enkele jaren geleden het roer om te gooien en uit te gaan van sociaal ondernemen. Westerhof: "Voor ons betekent sociaal ondernemen 'verenigen'. En dat betekende dat we ook anders naar onze stakeholders gingen kijken. We gingen ze niet langer zien als vijanden, maar als onbekenden die we wilden leren beminnen. Waarbij verenigen staat voor gelijkheid zonder dat winst de basis is van winnen ten opzichte van de andere. Het betekende ook dat we in alle openheid zorgen en ideeën met elkaar gingen delen.”

Oplossing

Bij de verhuurder bleken er vooral zorgen te bestaan over de kosten voor badpersoneel, de bediening van het restaurant met name in het weekeind en de extra personeelskosten bij naschoolse opvang. De oplossing die WS Twente bedacht is geďnspireerd op het idee van de politievrijwilliger. WS Twente besloot een badmeester-vrijwilliger in te zetten naast het reguliere badpersoneel.

"We zijn in 2014 hiermee begonnen bij de naschoolse opvang, omdat we daar graag als vereniging een rol in wilden spelen. De badmeester-vrijwilligers die toen actief waren hadden nog niet de opleiding ‘Zwemmend redden voor zwembaden’ gedaan. Dat was ook niet erg, want ze stonden altijd samen met regulier personeel. De situatie werd anders toen we besloten om hen ook in te zetten bij baantjeszwemmen. Het betekende namelijk dat de badmeester-vrijwilliger alleen zou komen te staan, omdat ondertussen het regulier personeel toezicht hield op het vrij zwemmen. We hebben toen als vereniging besloten, dat de badmeester-vrijwilliger aan dezelfde normen voor veiligheid moest voldoen als regulier personeel en hebben hen de opleiding laten volgen. Een leuke bijkomstigheid daarbij is dat de gemeente Hengelo zo enthousiast was over het idee badmeester-vrijwilliger dat ze de opleiding hebben bekostigd van de eerste zes leden.” De vereniging koos er daarbij bewust voor dat de eerste zes minimaal zeventien jaar oud moesten zijn, dat ze op regionaal en landelijk niveau hadden gezwommen of gewaterpoloëd en dat ze ervaring hadden als jeugdtrainer, waardoor ze didactisch gevormd waren.

Respect

De combinatie van regulier badpersoneel en badmeester-vrijwilligers levert allerlei voordelen op. Allereerst financieel: er was minder personeel nodig. Een financieel voordeel dat de vereniging ten goede kwam als korting op de jaarlijkse huursom. Maar er was ook een sociaal voordeel: regulier badpersoneel en verenigingsvrijwilligers leerden elkaar beter kennen en respecteren.

Voor de bezoeker van het zwembad betekent de constructie een extra service. Er is namelijk naast de reguliere toezichthoudende badmeester een badmeester-vrijwilliger aanwezig die spontaan en gevraagd bezoekers beter en gezonder wil laten zwemmen. Westerhof: "De traditonele badmeester was vaak iemand waar je als bezoeker geen contact mee had, totdat er iets aan de hand was. De badmeester-vrijwilliger is juist iemand waarvoor contact maken belangrijk is. We verwachten ook dat bezoekers aan hen sneller een vraag durven te stellen over hun zwemtechniek of die van hun kinderen of kleinkinderen.”

Herkenbaar

De badmeester-vrijwilligers mogen in het verenigingsshirt hun werk doen. Westerhof: "Dat betekent dat ze herkenbaar zijn voor het publiek en dat het goed is voor het imago en de zichtbaarheid van de vereniging.” Westerhof ziet nog een voordeel: "Het opleiden tot badmeester-vrijwilliger geeft ons de mogelijkheid jonge mensen bij de vereniging op te leiden en te behouden.”

De omslag in denken heeft de vereniging geen windeieren gelegd. Het nieuwe elan en het samenwerken met stakeholders heeft ertoe geleid dat er jaarlijks van september tot mei een blaashal over het buitenbad in Hengelo wordt gelegd, zodat het buitenbad ook in de herfst, winter en lente gebruikt kan worden. Ook is het 50meter bad inmiddels overdekt. Sportief heeft de vereniging een forse stap gemaakt door van de D competitie naar de A competitie te gaan, terwijl WS Twente daarnaast met zo’n 125 leden inmiddels beschikt over een van de grootste Master-afdelingen in Nederland.

Juryrapport

De jury vond in haar rapport dat het idee van badmeester-vrijwilliger goed past in een tijd, waarin veel verenigingen in zwembaden te maken hebben met vergelijkbare problematiek en waarin samenwerken belangrijk is voor een vereniging om zo ook in de toekomst een goede plek in het zwembad te houden. Daarnaast sprak het de jury aan, dat het idee breed toepasbaar is voor andere verenigingen in het land.

WS Twente in het kort

WS Twente is opgericht in 1922. Het is een omnisportvereniging op het gebied van watersport. Met zwembaden in Borne (Laco ’t Wooldrik), Hengelo (Twentebad) en op de campus van de Universiteit Twente in Enschede biedt WS Twente onderdak aan waterliefhebbers in heel Twente. WS Twente organiseert een diversiteit aan activiteiten, van zwemles tot AquaMania en van zwemwedstrijden tot waterpolo. Voor elke leeftijd en voor elk niveau.Word lid

Word lid van Keerpunt!


Adverteren

Interesse om te adverteren in Keerpunt? Klik hier voor meer informatie.