background image
 
*

NK Masters groeit nog steeds

03/03/2015
NK Masters groeit nog steeds

Met 3.300 starts in drie dagen was het Open Nederlands Masterskampioenschap zwemmen op de korte baan weer een doorslaand succes. Het zwembad in Sportstad Heerenveen stond afgelopen 23, 24 en 25 januari bol van de persoonlijke, kampioenschaps- en Europese mastersrecords. Als kers op de taart werd ook een wereldmastersrecord scherper gesteld. Silke Oude Weernink, Karin Hidding, Anique Willeme en Marlies Reinders van De Dinkel zwommen 4.24,86 minuut op de 4x100 meter wisselslag 100+ vrouwen.


Harold Matla is coördinator van de taakgroep masterzwemmen van de KNZB. Naast zijn eigen succesvolle actieve inbreng – de zwemmer van PSV won individueel goud en zilver – was hij zeer tevreden over het verloop van het toernooi. "Het was weer gezellig druk. Je ziet dat van onderaf een goede doorstroom is en daarnaast steeds meer zij-instromers bij alle leeftijden. Die zwemmers hebben vaak kinderen op een club zitten en gaan zelf ook (weer) baantjes trekken. Op die manier komen er binnen de verenigingen grotere groepen masters. En dat zie je weer terug in de toename van het aantal estafettes."


Omgaan met de groei

Niet alleen bij het ONMK is een toename te zien. Ook op regionaal niveau is er een toename van zwemwedstrijden die speciaal voor masters worden georganiseerd. Een voorbeeld daarvan het is Zuyderzee Masters Circuit. Een reeks van (inmiddels) negen confrontaties die rond het IJsselmeer worden verzwommen tussen september en mei en waar aan het eind een klassement wordt opgemaakt.

"Wat nu 70+ is zal volgend jaar misschien wel 75+ zijn. Alles schuift door en de oudere categorieën raken ook steeds beter gevuld. Groei is mooi, maar we moeten er wel wat mee als organisatie. Grofweg kun je alleen maar deelname beperken of het toernooi langer laten duren."

De toename van het aantal deelnemers mag niet ten koste gaan van het enthousiasme van zwemmers, officials en vrijwilligers. En hoewel het een NK is en er bij grote aantallen wordt gelimiteerd op kwaliteit, willen we niet op voorhand zwemmers uitsluiten. "We moeten niet ten onder gaan aan ons eigen succes. Je zou in een spagaat kunnen komen als de groeiende mastersclubs maar met een deel van hun masters mee zouden kunnen doen. Er zijn verschillende opties denkbaar, en een aantal daarvan zijn gedurende het weekend al met diverse betrokkenen besproken, maar hoe we hiermee in de toekomst om moeten gaan is zeker een punt dat bij de evaluatie terug zal komen."


Toename ledenaantal bij clubs

Naast een toename van het ledental zijn er zeker nog andere voordelen aan het hebben van een mastersafdeling binnen de club. Masters zijn soms inzetbaar voor de verenigingscompetitie, waar het vooral gaat om de breedte van het team. "Of je ziet dat ze official worden of toetreden tot het trainerskader of bestuur. Als hulptrainer of –coach hebben ze zeker een toegevoegde waarde, want vaak hebben ze veel ervaring die ze binnen de jeugd kunnen overbrengen. En bovendien blijven ze vaak langer verbonden aan de club."


De toename aan deelnemers zette sinds 2007 in en heeft na de EMK in 2013 nog een extra zet gekregen. Wat gebleven is, is de relaxte sfeer en de flexibele houding van de organisatie. "We hebben de aanvang van de wedstrijd op de tweede dag een half uur verlaat. Door de ijzel en gladheid was al snel duidelijk dat niet alle officials en zwemmers er op tijd zouden zijn. En dan moet je niet strak willen vasthouden aan de planning. Dat zou letterlijk en figuurlijk een valse start zijn."

Suikerbrood en andere Friese lekkernijen

Iedere organisatie heeft traditioneel ‘iets bijzonders’. Zo ook in Heerenveen. Deelnemers die een Nederlands record verbeterden kregen een Fries. "Een Europees record was een nog groter pakket en het Wereldrecord werd beloond met onder meer Sonnema Berenburg. Heel leuk en natuurlijk typisch iets uit Friesland."

Over het komend ONMK op de korte baan doet Matla nog geen mededeling. "Er zijn meerdere kandidaten. Het is wel zo dat het beleid is dat we regelmatig naar een andere regio gaan. Dat heeft een positief effect op de regio waar de ONMK wordt gehouden, en zo worden ook de reistijden per jaar wat verdeeld. De ONMK wordt bewust in januari gehouden. In december zijn het drukke tijden en bovendien verandert voor een deel van de deelnemers per 1 januari de leeftijdsklasse, zodat ze weer nieuwe (persoonlijke) records kunnen zwemmen."


Hans Kroes en Ron Dekker

Er vielen Matla een aantal positieve zaken op. "Zo deed een vriendenploeg met oud topzwemmers Hans Kroes en Ron Dekker mee. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Ze waren even afgekickt na hun imposante internationale zwemcarričre en doken nu als lid van het estafetteteam van ZV Haerlem het water in. Ze waren enorm enthousiast en zijn zeker voornemens om bij de ONMK langebaan in mei in Eindhoven ook individueel van start te gaan." Een ander feit dat Matla uit wil lichten, is de al eerder genoemde toename van het aantal deelnemers en grotere teams. Matla tot slot: "En alles wordt altijd mogelijk gemaakt door een hoop mensen die er veel tijd insteken. Daar ben ik ook heel trots op."

Rubriek: Keerpunt, Masters


Word lid

Word lid van Keerpunt!


Adverteren

Interesse om te adverteren in Keerpunt? Klik hier voor meer informatie.