background image
 
*

25 medailles voor Nederland tijdens IPC EK in Eindhoven

10/09/2014
25 medailles voor Nederland tijdens IPC EK in Eindhoven

Van 4 tot en met 12 augustus werd er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven gestreden om het eremetaal tijdens het IPC EK Zwemmen. 37 landen namen deel, en de Nederlandse delegatie liet zich van haar beste kant zien.

Met een sensationeel wereldrecord en het veroveren van de Europese titel op de 100m rugslag S14, bezorgde Marc Evers het thuispubliek in Eindhoven een spetterende start van het IPC EK Zwemmen in Eindhoven. Met een tijd van 1:00.44 haalde hij een halve seconde van het wereldrecord, wat hij op dat moment zelf al in handen had. Meer Nederlands succes kwam van Summer Mortimer, die de vrouwen 50 meter vrije slag in een Europees record wist te winnen. In een tijd van 28.12 wist zij de Russische Nina Ryabova (28.56) en de Franse voormalig Europees recordhouder Elodie Lorandi (28.64) van zich af te houden.

Sterre Veerman verbaasde zichzelf

Op de tweede dag heeft Nederland haar medailleoogst uitgebreid met drie zilveren en één bronzen medaille. In de ochtend wisten Lisa den Braber en Romy Pantsers het podium direct kleur te geven. Met respectievelijk een tweede en derde plaats op de vrouwen 400 meter vrije slag (S8) veroverden ze de eerste medailles voor Nederland. In de finale moesten de Nederlandse vrouwen alleen de Deense Amalie Vinther voorlaten.

De 14-jarige Sterre Veerman verbaasde zichzelf door op de 100 meter rugslag S13 het zilver te veroveren. Het EK in Eindhoven is het eerste grote internationale toernooi waar het jonge talent aan meedoet. Met een tijd van 1:13.84 hoefde zij alleen de houdster van het wereldrecord Anna Krivshina uit Rusland voor te laten. De Russische zwom een sterke tijd: 1:08.47.

Ook Lisette Teunissen wist met een tweede plaats op de 50 meter vrije slag S4 naar behoren te presteren. De Italiaanse Arjola Trimi was met 44.11 ruim twee seconden sneller dan de 28e jarige geboren Rotterdamse.

Bondscoach Mark Faber: "Ik vind het mooi om te zien dat de ‘jonkies’ zoals Sterrre het goed doen. Naast de vertrouwde gezichten belooft dat veel goeds voor de rest van het EK.”

Europese titel voor Chantalle Zijderveld

Op de derde dag hebben de Nederlandse zwemmers laten zien over buitengewoon veel talent te beschikken. Het was de 13-jarige Chantalle Zijderveld die met een Europees record op de 100 meter rugslag vriend en vijand, maar vooral zichzelf verbaasde met haar eerste Europese titel. Met een tijd van 1:17.39 was ze de Oekraïense Khrystyna Yurchenko 1.93 seconden te snel af en bleef ze ook Nina Ryabova -die als derde eindigde- voor. Marije Oosterhuis eindigde in dezelfde finale als zesde.

Zijderveld: "Het ging super. Ik heb mijn eigen race gezwommen, op niemand gelet en dan komt er zoiets moois uit. Ik ben er echt heel blij mee.” Op de vraag of ze een Europees record verwacht had antwoordde ze: "Ik ging er wel voor, maar ik had nooit gedacht dat ik deze tijd zou zwemmen.”

Lisette Teunissen pakte voor de derde dag op rij een zilveren medaille. Op de 200 meter vrije slag S4 moest ze haar rivale Arjola Trimi voor zich laten. Eerder deze week was de Italiaanse de Nederlandse al te snel af op de 50 en 100 meter vrije slag.

Marc Evers veroverde de Europese titel op de 100 meter schoolslag S14. Het was zijn tweede gouden medaille tijdens de wedstrijden in Eindhoven. Marc the Shark bleef in de finale de beide Britten Scott Quin en Aaron Moores respectievelijk 0.84 en 2.54 seconden voor.

In de daarop volgende wedstrijd was het de Nederlandse Magda Toeters die op dezelfde afstand Nederland het tweede zilver van de dag bezorgde. Toeters moest in de finale Michelle Alonso Morales uit Spanje voorlaten die het wereldrecord met ruim een seconde verbeterde. De Spaanse was al wereldrecordhoudster sinds London 2012 en hield naast Toeters ook de Britse Nicole Lough achter zich, die het podium completeerde. Het was de Nederlandse Marlou van der Kulk die het eremetaal uiteindelijk miste als vierde.

Op de vierde dag zijn opnieuw diverse Europese en Wereldrecords verbroken. Het was de eerste dag tijdens het EK Zwemmen in Eindhoven dat de Nederlandse equipe geen medailles in de wacht wist te slepen. Vijf Nederlanders zwommen een finale, maar bereikte het podium niet. De 16- jarige Tim van Duuren werd zesde op 100 meter schoolslag S8, Marije Oosterhuis en Sterre Veerman werden eveneens zesde op respectievelijk de 400 meter vrije slag S10 en 50 meter vrije slag S12. Manon Vermariën werd achtste op de 500 meter vrije slag S10. Op dezelfde afstand wist haar mannelijke collega Olivier van de Voort een vijfde plaats te bemachtigen.

Simon Boer maakt favorietenrol waar

Op de vijfde dag heeft de 19-jarige Simon Boer de Europese titel op de 200 meter schoolslag S7 veroverd. De jonge Boer woonachtig in ’t Harde versloeg in de finale respectievelijk de Oekraïner Bohdan Hrynenko en de Brit Sascha Kindred, die het podium completeerde.

Boer, die op weg naar Rio 2016 als boegbeeld dient voor de Nederlandse selectie, ging als Europees recordhouder van start en maakte zijn favorietenrol dan ook waar. Met name het tweede gedeelte van zijn race was indrukwekkend. Desondanks was Boer niet tevreden over zijn tijd: "Ik ben enorm blij met de Europese titel, maar ben al een paar dagen niet helemaal fit. Ik heb last van misselijkheid en moet veel overgeven. Daarom liep mijn race niet zoals ik had gehoopt. Desondanks heb ik de knop omgezet en alles gegeven. Uiteindelijk maakt de tijd dan niet uit. Je wordt Europees kampioen en dat voor de ogen van je familie, vrienden en het thuispubliek. Daar ben ik enorm trots op!”

Lisa den Braber was voor de Nederlandse vrouwen wederom succesvol. Zij pakte op de 100 meter schoolslag S7 haar tweede bronzen medaille op dit EK. In de finale moest zij de Oekraïense Oksana Khrul (zilver) en de Russische Ulyana Kuznetsova (goud) voor zich laten. Het was Kuznetsova die haar eigen Europees record aanscherpte tot een tijd van 1:29.54. Den Braber kwam 0.21 seconde tekort voor het zilver.

In de ochtend veroverde Michael Schoenmaker de eerste bronzen medaille van de dag voor Nederland. Op de 200 meter vrijeslag S4 was het de geboren Bredanaar die vlak achter Andrii Derevinskyi (eerste plaats) en Richard Oribe (tweede plaats) finishte in een tijd van 3:12.25. Schoenmaker was niet geheel tevreden: "Ik liet me een beetje opjagen door mijn concurrenten, waardoor ik niet de tijd zwom die ik graag wilde. Misschien had er daarom meer ingezeten. Ik ben desalniettemin blij met een bronzen medaille op het EK in eigen land.”

Goud voor Lisette Teunissen

Op de slotdag heeft ook Lisette Teunissen haar felbegeerde titel te pakken. Na vier zilveren medailles was het nu het Wilhelmus dat voor de Rotterdamse in het zwemstadion klonk. Het voelde voor Teunissen dan ook als een bevrijding om de 50 meter rugslag S4 winnend af te sluiten: "Ik ben super blij. Na vier keer zilver eindelijk goud op míjn afstand. Dat is waar ik voor kwam en ik heb gedaan wat ik moest doen. Fantastisch!” Teunissen versloeg in de finale haar Oekraïense rivales Maryna Verbova (zilver) en Mariia Lafina (brons). Met een tijd van 51.91 seconden was zij ruim sneller dan haar concurrentes.

Naast Teunissen wist goudhaantje Marc "the Shark” Evers zijn derde titel te pakken. Na de 100 meter rugslag en de 100 meter schoolslag, wist hij - in een wereldrecord - ook de 200 meter wisselslag S14 op zijn naam te schrijven. De Hillegommer gaf alles op zijn slotafstand van dit toernooi: "Ik ben kapot. Ik ging zo vreselijk stuk. Vooraf voelde ik me zo goed dat ik voelde dat ik een wereldrecord kon gaan zwemmen, maar ik moest er diep voor gaan. Ik dacht: als ik niet doorzet, red ik het niet. Ik ben zo blij dat het gelukt is. Geweldig!” Evers scherpte in de finale zijn eigen wereldrecord met vijf honderdsten aan tot 2:11.87.

Op de slotdag werd de medailleoogst voor de Nederlanders nog groter. Summer Mortimer wist in de finale van de 100 meter vrijeslag S10 een zilveren medaille aan haar palmares toe te voegen. In de finale moest ze haar concurrente Elodie Lorandi nipt voorlaten. De tijd van de Franse (1:01.05) was slechts dertien honderdsten sneller dan die van Mortimer.

Ook Marlou van der Kulk en Michael Schoenmaker wisten voor Nederland zilveren medailles binnen te slepen. Schoenmaker legde het op de 50 meter schoolslag S3 af tegen de Spanjaard Miguel Luque. De Brabander kwam met een tijd van 51.98 1.44 seconden te kort voor het goud.

De 20-jarige zwemster uit Huizen, Marlou van der Kulk, wist in de finale 200 meter wisselslag S14 beslag te leggen op de tweede plaats. Zij werd verslagen door de Spaanse Michelle Alonso Morales die een wereldrecord zwom.

Het EK is op zondag met een feestelijke sluitingsceremonie gesloten. Het Internationaal Paralympisch Comité complimenteerde de KNZB voor een voortreffelijke organisatie van het evenement. Op het EK werden in totaal 25 wereldrecords en 45 Europese records verbroken. Van de 37 landen veroverden 29 van hen eremetaal. Oekraïne eindigde als eerste in het medailleklassement met 94 medailles waarvan 37 gouden, 29 zilveren en 28 bronzen medailles. Nederland stelde met 9 gouden medailles, 11 zilveren en 5 bronzen een zesde plaats in dit klassement veilig. Een prachtig aantal van 25 medailles was hun deel.

Rubriek: Keerpunt


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Word lid

Word lid van Keerpunt!

Handboek marketing voor sportverenigingen

5 pijlers om jouw club effectief in de markt te zetten

Leden- en sponsorwerving kost vaak veel tijd van vrijwilligers en lang niet alle acties leveren het gewenste resultaat op. Met dit marketinghandboek helpt auteur Danny Rijnhout vrijwilligers anders naar leden- en sponsorwerving te kijken en biedt hij praktische tips die direct toepasbaar zijn. En niet onbelangrijk: het lezen van dit boek kost maar één vrije avond!


Adverteren

Interesse om te adverteren in Keerpunt? Klik hier voor meer informatie.