background image
 
*

Paspoort Simon Boer

10/09/2014
Paspoort Simon Boer

Simon Boer haalde op 8 augustus goud op de 100 school tijdens het EK Zwemmen voor gehandicapten in Eindhoven. Een fraaie prestatie, maar het absolute hoogtepunt moet voor Simon over twee jaar in september 2016 in Rio de Janeiro plaatsvinden: goud op dezelfde afstand bij de Paralympics.


Simon werd geboren met het FFU-syndroom, veroorzaakt door een kort bloedtekort bij zijn geboorte. Inmiddels zijn zijn beide onderbenen geamputeerd en loopt hij met twee protheses. Nadat hij op 7-jarige leeftijd bij een revalidatiecentrum zijn zwemdiploma’s had gehaald, startte hij op 10-jarige leeftijd zijn zwemcarrière bij ReVAS De Peperbus uit Zwolle, een multisportvereniging speciaal voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking of een chronische aandoening. De zwemtak bestond uit zo’n 20-30 mensen, zowel jeugd als volwassenen. Voor hen waren gespecialiseerde trainers beschikbaar. Simon trainde aanvankelijk één uur per week in het Hanzebad – "eigenlijk vooral recreatief” – en werkte bij De Peperbus voor het eerst samen met trainer Sander Nijhuis, een naam die sindsdien als een rode draad door zijn zwemcarrière zou lopen. Nadat hij op 12-jarige leeftijd zijn eerste wedstrijd had gezwommen, debuteerde Simon een jaar later, als 13-jarige in zijn ‘eigen’ Hanzebad op het NK. "Dat was destijds het laatste jaar met afzonderlijke kampioenschappen voor valide en mindervalide zwemmers. Vanaf het jaar erna is het een geïntegreerdNK geworden.” Simon kwam bij zijn eerste NK op vijf afstanden uit – 50, 100 en 400 vrij, 50 en 100 school – maar haalde nog geen medailles.


Overstap

Simon was inmiddels overgestapt naar de valide zwemvereniging WZ&PC ‘Noord-Veluwe’ uit Wezep. "Het initiatief kwam van Sander Nijhuis. Die zag mijn talent en stimuleerde me om meer te gaan trainen. Toen ik liet merken dat ik dat ook wilde, zijn we gaan zoeken naar een geschikte zwemvereniging in de buurt. Bij Noord-Veluwe werkte een hoofdtrainer, Jan Oosterbroek, die in een rolstoel zat en met wie ik direct een klik had. Hij vond het heel leuk dat ik naar een valide zwemvereniging wilde. Samen met Sander Nijhuis heb ik toen de overstap gemaakt.”

Na het eerste NK ging bij Simon de knop om. Daar waar hij voorheen maar een paar keer trainde en het nog vooral een vrijblijvend karakter had, besloot hij nu, mede geïnspireerd door Sander Nijhuis en Jan Oosterbroek, zich bewust met zwemmen te gaan bezighouden.

Het wierp al snel vruchten af. In het jaar erna, op zijn 14e, haalde bij bij het NK op de 400 vrij zijn eerste medaille, zilver. Dat was bij het eerste geïntegreerde NK. Een hele vooruitgang, aldus Simon. "Door de integratie van olympisch en paralympisch zwemmen is de hele aanpak veel professioneler geworden. Bij het NK, maar ook de rest van het jaar. Het NK is door deze aanpak ook supertof geworden om mee te maken.” Hij legt uit: "Tijdens het NK neem ik het nu ook op tegen valide zwemmers. Die zijn dan een aantal jaren jonger waardoor het een eerlijke wedstrijd wordt. Een mooi voorbeeld van deze aanpak vind ik zelf ook Marc Evers, een zwemmer met een verstandelijke beperking, die echter zo hard zwemt dat hij op de 200 school bij het NK gewoon de finale haalt met volwassen valide concurrenten.”

Vier jaar geleden, in 2010, debuteerde Simon op het WK, dat dat jaar in Eindhoven plaatsvond. "Dat laatste was in mijn voordeel. Want hoewel ik de limiet niet haalde, mocht ik van de KNZB als 15-jarig talent toch deelnemen om ervaring op te doen.” Het leverde hem twee negende plaatsen op in de estafettes vrij en wissel en een veertiende plaats op de 400 vrij.


Specialiseren op schoolslag

Het jaar daarna, in 2011, kreeg Simon vlak voor het EK van juli in Berlijn de Ziekte van Pfeiffer. De nasleep ervan zorgde er ook voor dat hij in het jaar van de Paralympics in Londen een groot deel van de voorbereiding miste. Toch was hij niet heel erg teleurgesteld: "Ik had de limieten waarschijnlijk niet gezwommen en was dus ook sportief er nog niet aan toe. Wel was ik teleurgesteld dat ik door de Ziekte van Pfeiffer een tijd niet heb kunnen zwemmen.”

Een jaar later was Simon sportief wel klaar. In 2013 haalde hij de limieten voor de 100 school, de 100 en de 400 vrij voor het WK van augustus in het Canadese Montreal. Het leverde hem een zilveren medaille op op de 100 school. Bovendien besloot hij op advies van bondscoach Mark Faber zich te specialiseren op de 100 school, omdat hij op dat onderdeel de meeste kansen heeft op succes. "Bij de schoolslag trek ik mijn knieën helemaal onder mijn lichaam, waardoor ik een grote schoolslag beweging kan maken. Bovendien heb ik sterke bovenarmen.”

Wanneer Simon volgend jaar juli tijdens het WK in het Schotse Glasgow opnieuw bij de beste twee eindigt op de 100 school, kwalificeert hij zich voor de Paralympics van 2016 in Rio. En komt zijn grote doel, goud op deze afstand, weer een stap dichterbij. "Dan kan ik de voetsporen treden van twee teamgenoten die me inspireren: Michael Schoenmaker en Marc Evers. Zij zijn beiden al paralympisch kampioen geworden en dat is ook mijn doel.”

Simon traint inmiddels niet meer bij Noord-Veluwe. "Na de Spelen van Londen ben ik lid geworden van de Paralympische Zwemselectie, die in Amersfoort traint. Daar heb ik nu negen maal per week zwemtraining en om de dag respectievelijk land- en krachttraining. Onder leiding van de bondscoach Mark Faber en van Sander Nijhuis, die nu ook als trainer voor de KNZB werkt.”


Focus

Om zich volledig te kunnen focussen op succes in Rio heeft Simon zijn studieplannen vooralsnog in de ijskast gezet. Met de volledige steun van zijn moeder, die hem aanvankelijk altijd naar wedstrijden en trainingen bracht en ook nu nog bij belangrijke wedstrijden aanwezig is. Daarnaast heeft Simon momenteel steun van een diëtist die een voedingsschema voor hem opstelt.

Zijn sterkste punt vindt Simon dat hij veel en hard kan trainen. "Daarin wil ik ver gaan. Ook omdat ik veel plezier eraan beleef en er daarom veel energie in wil stoppen.” Zijn temperament daarentegen is soms nog zijn valkuil: "Als het tegenzit en het gaat niet zoals ik wil, dan raak ik geïrriteerd en reageer ik overdreven. En dat gaat dan ten koste van mijn training. Ik moet leren om dan niet te forceren, maar om me te concentreren op mijn uiteindelijke doel: goud in Rio.”


Paspoort

Simon Boer

Leeftijd: 19 jaar

Opleiding: 5 HAVO

Woonplaats: ’t Harde

Favoriete afstand: 100 school

Persoonlijk record: 1.18.70

Rubriek: Keerpunt


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Word lid

Word lid van Keerpunt!


Adverteren

Interesse om te adverteren in Keerpunt? Klik hier voor meer informatie.