Nieuws

20 mei 2021 • Jos van Kuijeren

Finales van dag 4: zilver en zilver

orangepictures.nl

Ook vandaag weer medailles voor Nederland en finale plaatsen voor morgen. Zowel Arno Kamminga als Kira Toussaint maken hun favorietenrol meer dan waar. En samen met de andere TeamNL zwemmers kunnen ze nu al met een schuin ook naar Tokyo kijken. En ook vandaag is daar weer een zwemmer die aan de olumpische limiet voldoet bijgekomen, namelijk Maaike de Waard.

Olympisch ticket voor Maaike de Waard op 100 rug; samen met Toussaint naar finale

Zwemonderdelen, die niet populair waren in Nederland, hebben het vaak zwaar. Rugslag is zo’n specialiteit en zeker bij de mannen van een laag niveau. Twee dames denken daar anders over. Volhouders ook, dat heeft Kira Toussaint laten merken. Na veel omzwervingen o.a. in de USA is zij terug in Nederland op haar plaats bij Mark Faber en het HPC Amsterdam. Aanstaande zaterdag is zij jarig en dat in de week waarin zij de Europese titel greep op de 50m rugslag. Ook op de 100 meter kan zij haar moeder Jolanda de Rover (Olympisch kampioene 200m rugslag in 1984) blij maken met mogelijk een medaille. Kira plaatste zich in 58.73 als tweede voor de finale.
Heel blij was ook Maaike de Waard. Zij heeft een jaar achter de rug met veel net-niet tijden als het ging om de Tokyo-limiet. Nu was het raak in Boedapest. Met een medaille op zak op de 50 rug, zwom in de laatst mogelijke wedstrijd om haar doel te bereiken eindelijk het felbegeerde Olympische ticket met een tijd van 59.76. Morgen zwemt zij ook de finale en kan ze zelfs meedoen om de prijzen.

Korstanje naar finale 50m vlinderslag

Het was weer de gebruikelijke loterij bij het aantikken, maar Nyls Korstanje bereikte net als bij de EK van Glasgow 2018 de finale op de 50 meter vlinderslag. Het moest uit zijn tenen komen, maar in de eerste reeks tikte hij als tweede aan in 23.35. Uiteindelijk was het een zesde plaats waard. In de buurt van zijn NR (23.02) kwam hij niet omdat zijn laatste slagen kracht en overtuiging misten. In de tweede ‘semi’ was Thom de Boer uiteindelijk 7e en in totaal 14e(23.51).In de serie was EK-debutant Thomas Verhoeven 12e in 23.53. Voor Joeri Verlinden was het geen geluksdag, gezien de 37e plaats in 24.17.

Laatste meters brengen zilveren Kamminga op het podium 200 school

Gezien het verloop van de race leek het geen medaille te worden, want na 150 meter had Arno Kamminga een tussentijd van 1.35.12 en lag een seconde achter het leidende tweetal. Maar opnieuw was de laatste baan, of beter gezegd het onderdeel laatste meters, waarin het ging om de beslissing. Chupkov, bekend om zijn magistrale laatste 50 meter, was het aan zijn stand als wereldrecordhouder verplicht om te winnen en dat deed hij in 2.06.99. De snel vertrokken Persson uit Zweden had niet genoeg kracht en snelheid meer om de aanval van Kamminga af te slaan. De uitslag werd 1. Chupkov, RUS 2.06.99 2. Arno Kamminga, NED 2.07.35 en 3. Erik Persson, SWE 2.07.66. Knappe prestatie ook van Caspar Corbeau, die in zijn eerste EK-finale zevende werd in 2.09.73; hij hield de Brit Wilby (2.10.34) achter zich!

Arno Kamminga is de eerste Nederlander in de EK-geschiedenis, die een zilveren medaille wint op de 200m school. 

Fraaie zilveren medaille op de 4x100m wisselslag mixed voor Nederland

EK-zilver op de mixed wisselslag estafette in Boedapest met Kira Toussaint (59.59), Arno Kamminga, (58.37), Nyls Korstanje (51.45) en Femke Heemskerk (51.87). Sensationele race met NR 3.41.28 en 2e achter de Britten (3.38.82), maar voor Italië met Miressi (47.17) als laatste man.

Wat een heerlijke, maar onvoorspelbare wedstrijd met vier medaillefavorieten: Groot-Brittanne als wereldrecordhouder, Rusland, Italië en Nederland. Kira Toussaint was iets minder snel met 59.59, waarna Arno Kamminga 10 minuten na zijn zilveren race op de schoolslag weer aan de bak moest en dat geweldig deed met zijn 58.37. Toen waren alle ogen gericht op de jongste in de ploeg, Nyls Korestanje en hij kweet zich voortreffelijk van zijn vlindertaak en bracht de ploeg in medaillepositie. (51.45). De overname (0,12) van Femke Heemskerk was scherp  en toen zagen we Femke op haar best. Achtervolgd door de Italiaan Miressi gaf zij geen krimp en hield genoeg over om de Italiaan achter zich te houden (51.87). Nog nooit was zij zo snel in een estafette.

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport