background image
 
*

COVID-situatie noopt KNZB tot aanpassingen kwalificatie toernooien

Door: Redactie Zwemkroniek   |   08/11/2020
COVID-situatie noopt KNZB tot aanpassingen kwalificatie toernooien
André Cats

"De sluiting van zwembaden in Nederland per 4 november voor tenminste veertien dagen noopt de KNZB om de kwalificatieprocedures, zoals die zijn vastgesteld voor het seizoen 2020-2021, te herzien." Technisch directeur KNZB, André Cats heeft op de website van de KNZB het een ander op papier gezet. De ZK heeft de tekst grotendeels overgenomen.

 

Vanwege de verscherpte COVID-regelgeving vanuit kabinet en veiligheidsregio Rotterdam kan slechts een beperkt deelnemersveld toegelaten worden tot de Kwalificatie wedstrijd van Rotterdam (3 t/m 6 december 2020). De sporters die wel kunnen deelnemen zullen over algemeen Nederlandse en buitenlandse zwemmers zijn die zeer reële kans maken op OS-, PS- en EK-kwalificatie. Voor meer sporters is geen ruimte en toestemming.


Kwalificatietrajecten
We willen kwalificatietrajecten voor de spelen in Tokio in stand houden. Dit betekent dat Olympische zwemmers die onder de limiet gezwommen hebben en tot de twee tijdsnelste sporters behoren, zeker zijn van kwalificatie voor de Olympische Spelen. Open plekken komen beschikbaar op de Swim Cup Eindhoven en de EK Boedapest. Dus daarin verandert niets. Ook het vastgestelde kwalificatietraject voor de Paralympische Spelen verandert niet.

 

Voor de EK-kwalificatie gaan we de sporters die individueel gekwalificeerd (dus maximaal top-2) zijn voor de OS ook kwalificeren voor de EK. Dus de OS-gekwalificeerden zijn gegarandeerd zeker van EK-deelname. De overige twee individuele startplekken blijven beschikbaar tot en met de Swim Cup Eindhoven en worden dus niet toegewezen na de wedstrijd Rotterdam. De gezwommen tijden van zwemmers, onder de EK limiet en post-EJK limiet in Rotterdam tellen wel mee, maar kwalificatiebeslissingen vinden pas plaats na de Swim Cup.

 

Géén EYOF- en EJK-kwalificaties in ‘Rotterdam’
Er kunnen tijdens de Kwalificatiemeet Rotterdam geen kwalificaties behaald worden voor EJK en EYOF. Omdat waarschijnlijk een groot deel van de kanshebbers niet kan deelnemen in Rotterdam zou het oneerlijk zijn deze wedstrijd wel te laten tellen. Voor deze sporters geldt bij eventuele deelname in Rotterdam dat de gezwommen tijden ook niet meegenomen worden in het kwalificatietraject.

 

We gaan voor kwalificatie voor EYOF, EJK, post-EJK en EK het aantal kwalificatiewedstrijden sterk verruimen. Vanaf 1 januari 2021 tot en met de laatste gepubliceerde kwalificatiewedstrijd is het mogelijk om op iedere wedstrijd die voldoet aan de voorwaarden, zoals beschreven in het handboek, een limiet te behalen. Omdat het lastig te voorspellen is hoeveel wedstrijden doorgaan vinden we dit een verstandige maatregel. Er komt een eenvoudige procedure voor het verplicht van tevoren aanvragen van kwalificatiewedstrijden. Niet aangevraagde geslaagde pogingen worden niet geaccepteerd.

 

Verruiming niet van toepassing inzake OS- en PS-limieten.
Let wel: deze verruiming van wedstrijden geldt niet voor het behalen van OS- en PS-limieten. Daarvoor geldt de vastgestelde procedure, goedgekeurd door NOC*NSF.

 

Open water

Ook de kwalificatieperiode voor het behalen van limieten en het tonen van vormbehoud wordt voor de EK open water zwemmers verlengd naar het voorjaar.


https://www.knzb.nl/actueel/nieuws/bericht/1000050764/covid_situatie_noopt_knzb_tot_aanpassingen_kwalificaties_toernooien/

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.