Nieuws

29 december 2010

Hollands Glorie in gesprek met Job Kienhuis





Job Kienhuis heeft een geweldige tweede helft van 2010 achter de rug. Hij pakte als eerste Nederlander ooit eremetaal (brons) op de 1500 meter vrije slag bij een internationaal titeltoernooi, de EK korte baan in Eindhoven. Daar werd hij ook nog eens vierde op de 400 meter vrije slag.

Paspoort

Naam: Job Kienhuis
Geboortedatum: 7 november 1989
Woonplaats: Eindhoven
Club: Eiffel Swimmers PSV Eindhoven (eerder De Dinkel Denekamp)
Trainer: Marcel Wouda (eerder Jeroen Rademaker)
Studie: Fontys Hogeschool Engineering

Job, hoe gaat het met je?
Het gaat op dit moment goed met me. De afgelopen tijd was erg hectisch, vooral de week na de EK. Ik ben tevreden over mijn prestaties en super blij met mijn historische medaille op de 1500m. De week na de EK was de motivatie een beetje weg. Ik had de WK-limiet gemist op 0,0027 seconde per baan, maar ik had nog goede hoop dat Jacco mij toch mee zou nemen. Helaas besloot hij anders. Hier was ik zeker in het begin erg teleurgesteld over. Het was erg moeilijk om me nog een keer te focussen op de NK, ik was er wel een beetje klaar mee. De NK ging uiteindelijk redelijk. Na de NK heb ik nog twee weken getraind en nu heb ik heerlijk vakantie.

Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar, 2010?
Ik kijk met gemengde gevoelens terug op 2010. Het begin van het jaar was nog goed, maar rond februari-maart werd ik ziek en kreeg ik last van mijn luchtwegen. Dit heeft mij het hele seizoen nog achtervolgd. De EK lange baan was niet goed, daar ben ik niet tevreden over, ik had veel harder willen zwemmen.
Dit seizoen is een compleet ander verhaal. Vanaf het begin had ik er echt weer zin in, ik was gezond en kon weer hard trainen. Dit leverde gelukkig ook mooie resultaten op in de wedstrijden. Zeker de World Cup in Berlijn was super mooi. Daar verraste ik mezelf met een mooie wereldbekerzege en een goede tijd! Dit gaf me weer veel vertrouwen. Ook de EK was een goed toernooi. Ik zwom daar mijn eerste twee finales op een internationaal toernooi en behaalde mooie resultaten, 4de op de 400m vrije slag en 3de op de 1500m vrije slag. De finale zwemmen op de EK was toch wel even wat anders dan een finale zwemmen op een World Cup wedstrijd. Het was jammer dat ik in de finale van de 1500m net niet genoeg over had om 2de te worden, maar met mijn 3de plek in mijn eerste finale van de 1500m op de EK ben ik ontzettend blij!

Het EK in eigen bad was natuurlijk speciaal voor je. Je pakte er niet alleen je eerste internationale medaille, maar ook waren al je vrienden uit Twente meegekomen met het spandoek: “Job, jij kan echt niet voetballen he!”
Is het EK tot nu toe ook je hoogtepunt?


De EK in eigen bad met je eigen fanclub uit Twente op de tribune is ontzettend gaaf, dat gaf me echt een kick. De EK is wel het hoogtepunt uit mijn carrière tot nu toe denk ik. Ik hoop natuurlijk dat er nog vele andere hoogtepunten bij gaan komen!
De race op de EK verliep best goed. Ik kon goed mijn eigen ding blijven doen, maar na 1 km werd het toch een beetje een strijd om het zilver. Ik bleef elke keer versnellen, maar ik kwam niet los. De laatste 100m moest ik het zilver laten gaan. Ik kon niet harder, dit is alles wat er in zat. Een goede race, een mooie plek, maar 0,0027 seconde per baan te langzaam voor Dubai. Dat steekt wel een beetje.
De prijsuitreiking was echt heel leuk, je hoorde het hele stadion juichen toen ik werd opgenoemd. Dat was echt heel erg leuk, zoiets maak je niet vaak mee. Mijn medaille ligt nog steeds in de woonkamer, zodat ik er elke dag naar kan kijken.

Je bent de eerste Nederlander met groot succes op het lange afstandzwemmen. Hoe komt het volgens jou dat lange afstandzwemmen in het zwembad niet zo populair is?
In Nederland hebben we veel sprinters, die nummers zullen altijd populairder blijven dan de lange afstanden, maar je ziet toch ook wel dat er meer lange afstand zwemmers komen. Ik heb wel het idee dat de laatste jaren ook het lange afstand zwemmer meer in trek is. Ik hoop dat ik veel mensen motiveer om lange afstanden te gaan zwemmen, want wij Nederlanders kunnen ook op de lange afstanden met de top mee!

Je pakte in 2008 de Europese Jeugdtitel open water zwemmen 5 kilometer, maar toch ging je daarna niet verder met het open water zwemmen. Waarom niet?
Het zwembad zwemmen heeft mij eigenlijk altijd meer getrokken dan het open water zwemmen. Ik denk dat er voor mij nog veel te halen valt in het zwembad. Het open water zwemen was erg leuk voor één jaartje, maar mijn zwemhart ligt toch echt in het zwembad.

Vijf jaar geleden zwom je 17.46.96 op de 1500 vrije slag (lang bad). Nu zit je op 15.08.77. Hoe verklaar je die enorme progressie?
Ik ben veel meer gaan trainen de laatste jaren, zeker toen ik in 2007 bij Marcel Wouda kwam in Eindhoven. Marcel en ik zijn ook erg veel bezig met mijn techniek. Ik zit nu in een goed programma en dat is erg belangrijk om goed te kunnen presten. In Eindhoven heb ik alles wat ik nodig heb en daar ben ik ontzettend blij mee. Dat is een voorwaarde voor succes denk ik.


Hoe ziet een reguliere trainingsdag voor jou eruit? En hoe is de samenwerking met Marcel Wouda?
Zes dagen in de week begin ik ‘s ochtends met een zwemtraining van twee uur en na mijn zwemtraining doe ik nog een landtraining van 30 á 45 minuten. Twee keer in de week doe ik ook een avondtraining van twee uur. We zijn dit seizoen gestart met het zwemmen van minder trainingen, omdat wij denken dat 8 keer zwemmen in de week voldoende is. Er zijn meer clubs in de wereld die dit ook doen. De rustige trainingen zijn er eigenlijk uitgehaald. Ik moet zeggen dat dit mij prima bevalt en de resultaten zijn ook goed. We gaan hier ook volgend jaar zeker mee door.
De samenwerking tussen mij en Marcel is eigenlijk erg goed. We voelen elkaar goed aan en we zijn het niet vaak oneens met elkaar.

Stelling: Ik maak kans op eremetaal op de 1500 meter vrije slag op de Olympische Spelen van Londen 2012.
Gewaagde stelling. Mijn doel is om in Londen in de finale te staan en ik vind het nog een beetje te ver weg om te zeggen dat ik daar op het podium zou kunnen komen te staan. We gaan eerst maar een zien hoe de WK volgend jaar gaat.

Je bent het voorbeeld van een laatbloeier. Op de NJK’s zwom je lange tijd naast de medailles. Wat is jou tip voor huidige “Job Kienhuisjes”? (de zwemmers die geen medaille halen op het NJK)
Blijf volhouden!!! Er zijn ook genoeg voorbeelden te bedenken van zwemmers die in hun junioren jaren erg goed zijn, maar vervolgens nooit op een EJK, EK of WK komen. Als je op de junioren Kampioenschappen dus geen medailles haalt, houdt dat niet in dat je nooit naar een EJK, EK of WK kunt.

Job, super bedankt voor dit interview! En succes met de “road to Londen 2012”!

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport