Nieuws

10 november 2010

Hollands Glorie in gesprek met Jan Kersten



met



In deel 4 aandacht voor weer een debutant op een groot internationaal toernooi. Hij werd al eens eerder geïnterviewd door Zwemkroniek. Wat weten we nog over Jan Kersten? Hij is rugslagzwemmer en voldeed bij de NK Sprint met 24.54 precies aan de EK- limiet En wat zijn de ambities richting die EK in eigen land?

Paspoort
Naam: Jan Kersten
Woonplaats: Voorhout
Geboortedatum: 17 december 1986
Studie: Sport, Management en Ondernemen
Vereniging: De Columbiaan (Voorhout)
Trainer: Rick Beerendonk
Beste slag: Rugslag

Hoe gaat het? Hoe ziet je traject eruit richting het EK Eindhoven?
Momenteel gaat het goed, natuurlijk erg druk met trainen richting het EK Eindhoven. Inmiddels een aantal wedstrijden achter de rug. De afgelopen weken heb ik erg hard en specifiek getraind op een aantal aspecten. In Aachen heb ik dat kunnen oefenen tijdens een wedstrijd. Daarna heb ik nog een blok hard getraind en gelet op allerlei verbeterpunten. Nu is het lekker rusten (taperen) richting het EK Eindhoven.

Wat was je reactie op 22 juli, toen je hoorde dat je in de selectie zat?
Dit is de eerste keer dat ik geselecteerd ben voor een ‘groot’ eindtoernooi. Natuurlijk is dit super gaaf. Veel vrienden zeiden: ‘jammer dat het in Eindhoven is.’ Ik vind dit echter juist heel gaaf! Een toernooi in eigen land, waarbij dus veel Nederlands publiek aanwezig zal zijn.

Stelling: Het EK Korte Baan in Eindhoven wordt HET hoogtepunt uit mijn zwemcarrière.
Het EK Korte Baan wordt absoluut een hoogtepunt. Hopelijk komen er nog meer hoogtepunten. Echter de zwemsport is iets waarin veel aspecten van invloed zijn op hoogte- en dieptepunten. Hierdoor probeer ik zoveel te genieten van alle mooie momenten. Mijn ambitie is om de race te zwemmen die op dat moment mogelijk is. Natuurlijk in een persoonlijk record. Wat dat vervolgens waard is, zie ik dan wel weer.

Je traint nu bij De Columbiaan, in een 20-meterbad, te Voorhout. Hoe bevalt het daar? En nooit gedacht aan een overstap naar het NZA of NZE?
Bij De Columbiaan trainen we inderdaad in een 20-meterbad. Daarnaast zijn er ook voldoende trainingen in een 25- en 50-meterbad. De trainingen bevallen mij erg goed, waarbij veel aandacht aan techniek wordt besteed. Mede hierdoor voel ik mij hier op mijn plek. Echter, ik denk dat ik nog veel winst kan pakken op het trainen in een 50-meterbad. Deze afwegingen zal ik in de nabije toekomst moeten maken.


Op de twitter van Jan (@jankersten): “Quiche maken, lang geleden. Moeders recept!” Wat is je lievelingsmaaltje? En wat eet je de dag voor de wedstrijd?
Een echt favoriete maaltijd heb ik niet, een moeilijke eter ben ik niet. Ik hou veel van afwisselend eten, dan een pasta, dan weer een lekker stamppotje. De dag voor een belangrijke wedstrijd eet ik een koolhydraatrijke maaltijd.

Ook op Jan’s twitter: “Geen benen meer na een set van 2.5km met elke afzet minimaal 5 kicks of 15 meter owf! (onderwaterfase) In een 20meterbad...”
Heb je een hekel aan benen trainen? En wat is jou visie op goed trainen?

Een hekel aan benen trainen heb ik absoluut niet. Dit is mijns inziens één van de belangrijkste aspecten van trainen. Onder goed trainen versta ik doelbewust bezig zijn met wat je doet, juist wanneer een trainer daar even geen oog voor kan hebben. Structureel werken aan je verbeterpunten is noodzakelijk om progressie te boeken en (top) prestaties neer te zetten.


Jan Kersten krijgt bloemen van Miep Cats na zijn kampioenschapsrecord 50 rug bij NK Sprint in Drachten. FotoKees-Jan van Overbeeke

Wat doe je naast het zwemmen en hoe combineer je dat met topsport?
Naast het zwemmen studeer ik Sport, Management en Ondernemen in Amsterdam. Door goed te plannen en keuzes te maken probeer ik dit te combineren. Hiernaast probeer ik wekelijks een aantal uur te werken. Sponsoren zijn dus van harte welkom, zodat ik deze tijd ook in de sport kan steken.

Stelling: “Mijn doel is de Olympische Spelen van Londen 2012!”
Ik wil het beste uit mijzelf halen. Wanneer ik het gevoel heb dat ik er alles uit gehaald heb, ben ik tevreden. De OS zijn het hoogst haalbare, dus het ultieme doel.

Maak de volgende zin af: “Na mijn actieve zwemcarrière droom ik van een maatschappelijke loopbaan in.....”
De sport. Dit hoeft niet per definitie de zwemsport te zijn, ik ben een sportfanaat. Zwemtrainer zou ik erg leuk vinden, maar ik wil iets wat ik doe, ook echt goed doen. De zwemsport kost enorm veel tijd. Hoe ik dit in de toekomst zou kunnen combineren zie ik tegen die tijd wel.

Heb je nog iets dat je graag wilt vertellen aan zwemmend Nederland?
Er zijn nog kaarten voor het EK korte baan in Eindhoven, pak die kans en kom in oranje!

Jan, zeer hartelijk dank voor dit interview! Veel succes binnenkort op het EK korte baan in eigen land!

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport