Nieuws

23 oktober 2010

Zwemmer overlijdt tijdens open water wedstrijd

De Amerikaanse zwemmer Fran Crippen (26) is vandaag tijdens de wereldbekerwedstrijd open water in de Verenigde Arabische Emiraten overleden. De winnaar van het brons vorig jaar bij de WK op de 10 kilometer is tijdens de wedstrijd onwel geworden.

Na afloop ontdekte de organisatie dat hij niet over de finish was gekomen. In allerijl werden diepzeeduikers ingeschakeld, die Crippen buiten bewustzijn uit het water haalden. Hij werd nog wel naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Fujairah gebracht, maar daar moest worden vastgesteld dat hij was overleden. De Amerikaanse zwemmer was tijdens de derde van de vijf omlopen achterop geraakt. Toen hij niet finishte, wat werd opgemerkt door zijn ploeggenoot Alex Mayer, startten diverse zwemmers een zoekactie. Het duurde geruime tijd voor hij werd gevonden.

De Nederlandse zwemsters Linsy Heister en Maaike Waaier behoorden tot de deelnemers aan de race. Ze reageerden volgens de teammanager Aad van Groningen zeer aangeslagen op de dood van Crippen.

De omstandigheden in Dubai waren zwaar door de hoge temperaturen. De watertemperatuur was ruim boven de dertig graden. Na de race moesten meerdere zwemmers worden behandeld vanwege problemen met de warmte.

De bij de wedstrijden aanwezige technisch directeur van de Vlaamse Zwemliga, Lode Grossen, begeleidt het Nederlandse zwemduo ter plekke in deze moeilijke omstandigheden. Dat doet hij in samenspraak met hun persoonlijke trainer en coach Marcel.

In dezelfde regio staat binnenkort (27 oktober) nog een Grand Prix wedstrijd over 15 kilometer op het programma. Of dze door zal gaan is niet bekend.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport