Nieuws

30 augustus 2010

IJsselmeerbikkels azen op record Kanaalzwemmen

Zes voormalige zwemkampioenen zijn afgereisd naar Dover om vanaf aankomende dinsdag 31 augustus (voorgenomen Nederlandse starttijd 03.00 uur) het Nederlands record Kanaalzwemmen voor teams te breken. Al sinds de eind jaren zestig is het nog geen ploeg gelukt de tijd van 9 en 29 minuten te evenaren of te verbeteren. Na veertig jaar dat record uit de boeken te verwijderen zal met deze ploeg krachtpatsers moeten lukken, zo is de heersende gedachte!

Het team, met de naam IJsselmeerbikkels wordt gevormd door zes voormalige zwemkampioen/ open water zwemmers. Initiatiefnemer is Richard Broer uit Voorburg. Hij heeft een team bij elkaar gezocht van veteranen die in het verleden allemaal het IJsselmeer zijn overgezwommen. Ploegleden zijn Marcel van de Togt (DES, Den Haag), Ron van der Harst (Zian, Den Haag), Ralf van de Poel (Leiderdorp), Hans Peter Hartog (DAW, Alkmaar), triatleet Roel de Hoop (DAW, Alkmaar) en Richard Broer (Plons, Den Haag).

De zwemdatum is afhankelijk van het tij en het weer op het Kanaal en wordt 3 dagen van te voren bekend gemaakt en op z'n vroegst is de oversteek komende dinsdag 31 augustus. Het is de verwachting dat de tocht ook gaat plaatsvinden op die dag.
Vertrek is vanuit Dover, aankomst is op Cap Gris Nez bij Calais. De race is een estafette en wordt gehouden conform officiële regels van de CS&PF. Los van de uitdaging met dit team het kanaal over te steken is er de ambitie om een Nederlands record te zwemmen. Dat is met een tijd van 9 uur en 29 minuten sinds de zestiger jaren in handen van de zwemmers van Haagsche Bluf waarvan Jan van Scheijndel deel uit maakte. Destijds was het ook een officieus wereldrecord.

Richard Broer (50) gaat al startzwemmer het water in. Tegen Jos Praat van de Haagsche Courant editie van het Algemeen Dagblad zei hij: “De uitgestippelde route heeft een lengte van ongeveer 33 kilometer. We hebben afgesproken dat ik als eerste te water ga en dus door de branding zwem. Volgens plan wordt er negen keer een uur gezwommen, waarmee we ruim onder de tijd uit 1969 willen uitkomen.”

De volgorde luidt Broer: Hartog (19), Van der Poel (21), Van der Harst (51), De Hoop (46) en Van der Togt (49). De 21-jarige Leidenaar Martijn Wüts verzorgt beelden voor RTV West en kan indien nodig ook een zwemuur voor zijn rekening nemen.

Meer informatie: IJsselmeerbikkels.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport