background image
 
*

Swimming World roept Britse Melanie Marshall uit tot Coach van het jaar 2019

Door: Jeroen van Lierop   |   Bron: Swimming World   |   14/01/2020
Swimming World roept Britse Melanie Marshall uit tot Coach van het jaar 2019
56.88 op 100m schoolslag @Insta Adam_Peaty

Swimming World roept Britse Melanie Marshall uit tot Coach van het jaar 2019

 

Een tijd van 56.88 op de 100m schoolslag spreekt absoluut tot de verbeelding. Zeker als deze er staat voor het wereldrecord op de 100 meter schoolslag en toebehoort aan Adam Peaty. Het is niet alleen een tijd waarbij de zwemmer centraal mag staan, het is een tijd die ook iets zegt over de betrokkenheid van coach Mel Marshall. Het is deze prestatie die haar in 2019 coach van het jaar maakt.


Melanie Marshall is al geruime tijd bij de zwemwereld betrokken. Als topzwemster maakte zij al naam in het Verenigd Koninkrijk. Haar internationale zwemcarrière begon op 13 jarige leeftijd in 1995 tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in Bath met vier gouden medailles.

Haar deelname aan twee Olympische Spelen waar ze actief was in vijf finales spreekt ook zeker tot de verbeelding. Verder heeft zij bij de Commonwealth Games van 2006 zes medailles bij elkaar gezwommen. Dit aantal was bijna de beste vrouwenprestatie van deze editie. In totaal heeft ze meer dan 20 medailles behaald tijdens grote internationale toernooien.


Na de Olympische Spelen van Beijing 2008 zette ze een punt achter haar zwemcarrière en legde zij zich toe op coaching. Ze is hoofdcoach bij het Britse zwemmen waar ze dus onder andere Adam Peaty onder haar hoede heeft.

Marshall zegt daar zelf over: "Toen ik het zwemmen in 2008 vaarwel heb gezegd, wilde ik op het hoogste niveau met de best mogelijke atleten werken en ik mag echt, eerlijk, iedere dag mijn droom leven. Ze zijn echt een privilege en ja ze hebben zo hun moment, begrijp me niet verkeerd, en het vaakst streven we samen naar het zelfde en dat is echt een speciale plek om te mogen werken”

Samen stegen ze tot grote hoogte, Adam Peaty en Mel Marshall. Privé foto via Swimming World


Haar twitternaam is massivemel (vrij vertaald: gigantische mel) en die naam mag ze met recht voeren. Ze is in 2019 jaar al voor de vierde keer tot Brits coach van het jaar uitgeroepen en de derde keer tot beste coach van de wereld.

Leren en verbeteren zijn kernbegrippen voor Marshall. Opdoen van nieuwe kennis en ervoor zorgen dat deze inzichten ten dienste komen te staan van sporters hoort er iedere dag opnieuw bij. Marshall zegt daar zelf over: "Het leven gaat over ervaringen en we groeien door die ervaringen en mijn taak als coach is om het helpen te groeien in een afgerond geheel. Als ik hem [Peaty] niet help in zijn leven en zijn groei als persoon dan doe ik mijn werk als coach niet goed. Het is mijn taak om resultaten te leveren en ook om de ontwikkeling van een persoon ter hand te nemen. Dat is heel belangrijk voor mij.”


Mel Marshall was dit jaar ook de coach van London Roar, het team dat tweede werd tijdens het eerste seizoen van de International Swimming League.


De rest van de short list met de overige kandidaten bestond uit:


Norimasa Hirai (JPN) de coach van Daiya Seto. De prestaties van Kosuke Kitajima en Kosuke Hagino staan op zijn lijst van vele grote prestaties gedurende de afgelopen jaren.

Stefano Morini (ITA) coach van Gregorio Paltrinieri. Hij kon de wereldtitel op 1500m vrije slag niet behouden maar kijk een jaar voordat hij zijn Olympische titel mag verdedigen naar het werk in uitvoering. Zeker gezien zijn gouden 800m prestatie. De Olympische titel op de 1500m die Paltrinieri als eerste Italiaan ooit wist te winnen en als eerste niet Sovjet Europeaan sinds Arne Borg in 1928.

Johan Wallberg (SWE) die Sarah Sjöström onder zijn hoede heeft. In 2019 stond Sjöström, met inbegrip van haar titel op de 50m vlinderslag, vijf keer individueel op het podium bij de wereldkampioenschappen in Gwangju.

James Gibson (GBR) leidde team Energy Standard naar de eerste plaats tijdens de International Swimming League. Hij was betrokken bij 13 individuele medailles tijdens de Wereldkampioenschappen van Gwangju.

Bernd Berkhahn (GER), coach van Florian Wellbrock (wereldkampioen 10 km open water zwemmen)

Byron MacDonald (CAN), coach van Kylie Masse (wereldkampioene 100m rugslag)

Dean Boxall (AUS) , coach van Ariarne Titmus (versloeg Katie Ledecky in Gwangju op de 400m vrije slag)

Christian Minotti (ITA) , coach van Simona Quadarella (wereldkampioene 1500m vrije slag)

Ben Titley (CAN) coach van Penny Oleksiak, Taylor Ruck, Kayla Sanchez, Rebecca Smith en Kierra Smith.

 

Hier de link naar het volledige artikel van Swimming World met nog veel meer achtergrond informatie over Mel Marshall.

 

https://www.swimmingworldmagazine.com/news/why-mel-marshall-tops-swimming-worlds-international-coach-of-the-year-chart/

Rubriek: Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.