Nieuws

20 mei 2010

Nationale paralympische zwemploeg op dreef

Veel limieten en records tijdens FZK 2010 in Drachten.

De nationale paralympische zwemploeg heeft tijdens de Friese Zomer Kampioenschappen in Drachten een karrenvracht aan records gezwommen. Na 5 sessies zwemmen stond de teller op 1 Europees record en 13 nationale records. Zes sporters zwommen in totaal 11 individuele limieten voor de IPC Wereld Kampioenschappen zwemmen die komende zomer in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven worden georganiseerd.

"Een geweldig weekeinde met bijzonder goede resultaten. We hebben niet speciaal naar deze wedstrijd toegewerkt en hebben lekker doorgetraind. Onze pijlen staan gericht op de ONK in Eindhoven en de IDM in Berlijn volgende maand. De ontspanning, de relaxte sfeer en de goede organisatie van de kring Friesland in combinatie met zwemvereniging DZ&PC Drachten hebben ervoor gezorgd dat de sporters optimaal konden presteren. Ik ben zeer blij met de resultaten en de organisatie. Ik zou wensen dat paralympische zwemmers altijd op deze wijze zouden kunnen meedoen aan zwemwedstrijden. Heel veel dank aan de kring Friesland en DZ&PC Drachten." Aldus de tevreden paralympisch bondscoach zwemmen Mark Faber.
Voorzitter van de kring zwemcommissie Thijs Sijtsma was ook zeer content met de deelname van de paralympische selectie in Drachten. Sijtsma; "De deelname van de paralympische zwemploeg geeft een extra dimensie aan het FZK 2010. De kring Friesland is de eerste (zwem)kring in Nederland die dit mogelijk maakt en daar mogen we best trots op zijn."

De 18 paralympische zwemmers zouden, een aantal weken geleden, oorspronkelijk zwemmen op de internationale wedstrijd in Sheffield, maar helaas werd deze wedstrijd geannuleerd door de actieve vulkaan in IJsland. De (zwem)kring Friesland besloot na een verzoek van de KNZB om de paralympische zwemmer toe te laten op het FZK 2010 en ze op deze wijze een extra kwalificatie mogelijkheid te bieden voor de IPC WK zwemmen.

De meest opvallende paralympische zwemster was Chantal Molenkamp (DAW Alkmaar). De 20 jarige zwemster uit Alkmaar wist elke start te verzilveren met een nieuw Nederlands record en is hiermee hard op weg naar de absolute wereldtop. Vooral de 100 meter vlinderslag (1.14,26) en de 200 meter wisselslag (2.46,86) waren van een bijzonder hoog niveau. Molenkamp; "ik ben sinds januari behoorlijk hard aan het trainen en merk dat ik de trainingsbelasting steeds beter aan kan. Een paar maanden geleden tijdens een wedstrijd in Esjberg verbeterde ik mijn persoonlijke records allemaal al en nu gaat het nog harder. Het stimuleert me enorm."

Naast de goede prestaties van Chantal Molenkamp was ook bijzonder goed nieuws voor Mirjam de Koning. De paralympisch kampioen van Beijing 2008 op de 50 meter vrije slag en de 100 meter vrije slag was na ruim anderhalf jaar blessureleed weer terug in het zwembad. Sinds januari heeft de zwemster uit Aalsmeer de training weer langzaam opgepakt en ligt ze op dagelijkse basis te trainen in het sportfondsenbad in Amersfoort. Met goede tijden op de 50 (37,84), de 100 (1.20,64) en de 400 (5.58,34) meter vrije slag beleefde de Koning een geslaagde come back en heeft ze de aansluiting met de wereldtop weer gevonden.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport