background image
 
*

Jeroen Baars (Team SpeedoNL) verbetert PR op 50 vrij (kb) met een halve seconde

22/11/2019
Jeroen Baars (Team SpeedoNL) verbetert PR op 50 vrij (kb) met een halve seconde
Snelle 50 vrij Jeroen Baars. Foto Facebook Rob Heyder?

In het oog springende resultaten bij Regiokampioenschappen zijn niet zo snel te vinden, maar toch is het interessant om de uitslagen te bekijken. In Den Haag was er afgelopen zaterdag 16 november zo’n moment, dat de moeite waard was. De 21.47 van Jeroen Baars op de 50m vrije slag. Helaas handgeklokt, maar toch….


Jeroen Baars blaast in zijn Speedo zwembroek en als lid van Team SpeedoNL al vele jaren zijn partijtje mee op Nederlands topniveau. Hij behaalde in 2012 zijn eerste NK-goud op de 50 vrij bij de NK in Heerenveen 2012. Toen was hij 19 jaar en zwom hij bij MNC Dordrecht. Sindsdien is de geboren Zuid-Hollander een bekend gezicht in zwemland net als zijn zeven jaar oudere broer Mark, die nog steeds enorm veel plezier beleeft aan zijn sport.

Nooit eerder zwom Baars de 50 meter vrije slag binnen de 22 seconden en pas vorige maand in Aken kwam hij er met 21.97 onder. Maar een pr met een halve seconde verbeteren is wel even iets om over na te praten.

Vanwaar deze onverwachte vooruitgang?
"In Aken was het een pr, maar het was geen goeie race. Dat ging in Den Haag afgelopen weekend wel beter, alleen was het jammer dat de aantikplaat het niet deed en de tijd niet elektronisch, maar handmatig werd opgenomen.” En van dat euvel hebben zwemmers in het Hofbad vaker last, dat was op beide dagen het geval. "In Dordrecht hebben we er minder hinder van”, merkt Jeroen fijntjes op. "Dat het gebeurde na mijn race gaf natuurlijk wel een dubbel gevoel, maar ook een handgeklokte 21.47 - het verschil is 0,2 seconde in het voordeel van de zwemmer - is een heel goede tijd. Eigenlijk was het gewoon pech. Nu maar een volgende keer!”


Terug naar de opvallende progressie. Het klinkt als een simpele verklaring. "Voor dit seizoen is het doel dan ook om alles wat ik de afgelopen jaren heb kunnen testen qua trainingsvormen en qua voorbereidingen op verschillende wedstrijden in dit jaar toe te passen. Alles moet dit jaar kloppen en daarom zal ik alleen de trainingen waar ik de meeste progressie mee kon maken doen en er zo alles uithalen wat erin zit. Het plan is gemaakt en als de uitvoering zo kan zijn als ik zou willen, dus dat ik blessure- en ziektevrij blijf, dan ben ik ervan overtuigd dat er mooie tijden uit gaan komen. Daarnaast is in 2019 het NK Lange Baan in Rotterdam en daar zal ik uiteraard graag een nationale titel willen pakken. Niks is mooier dan in je eigen thuisbad en stad een grote wedstrijd winnen.”Jeroen Baars met links sprinter Thomas Verhoeven en rechts alleskunner Ensger Kotterink na de 50 vrij (Foto Facebook, maker?)

"Door de jaren heen was elke keer de vraag waar het beter of sneller kon. Heel concreet ging het altijd om de tijden. En dat groeiproces maakt het zwemmen heel plezierig.”

Binnen de SG Rotterdam is een grote groep senioren, die uit alle windstreken komen en waarvan de meesten in Rotterdam studeren. Zo is dit jaar Melvin Prins (1995) er bij gekomen en snelle jongens uit Suriname zoals Reinier Rafaella en Perry Lindo.” De trainingen vinden dagelijks altijd in de avonduren plaats en duren nooit langer dan anderhalf uur, dat past bij de oudere zwemmers, vindt de  11-voudig NK-medaillewinnaar, die twee keer goud behaalde op de NK Sprint 2012.

Bij welke eerdere verenigingen heb je gezeten?

Spartaan Rotterdam, Poseidon'56 Ridderkerk en MNC Dordrecht


Trainers Dick Bronder en op de achtergrond Robin van Aggele
Vier jaar geleden keerde Dick Bronder na jaren werkzaam te zijn geweest bij de Zwemclub Borger in Drenthe terug naar de omgeving van Rotterdam. Zijn trainingsprogramma is gebaseerd op ‘race pace’ ofwel op maximale inspanning, zoals bijvoorbeeld toegepast door de jonge Amerikaanse zwemmer Michael Andrews. "Geen rustige meters dus en als dat niet lukt even aan de kant te hangen om bij te komen. Er wordt niet geperiodiseerd met langere afstanden bij het seizoensbegin en meters maken, maar gewoon veel korte sprints. En dat is te merken in de training, die veel sprinters aanspreekt.” Zeker ook omdat allerlei onderlinge toernooitjes dienen als trainingsvorm”      


Wat doe je nog naast het zwemmen?

"Ik werk inmiddels 3 jaar binnen de recruitment en ik heb afgelopen april een mooie stap kunnen maken naar het bemiddelen van senior management posities in het bedrijfsleven bij een specialistisch bureau. Hierdoor kom ik veel in contact met mensen op zware posities bij de grootste bedrijven in Nederland. Daarnaast ben ik afgestudeerd A&O psycholoog.”


Speedo. Absolute favoriet voor Jeroen Baars
"Speedo is er al bij vanaf het begin dat ik zwem en altijd paste de zwembroeken goed bij me. Ook de wedstrijden die ik zwom als kleintje werden gesponsord door Speedo. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Speedo Clubmeet die ik met Poseidon'56 als kleintje heb gewonnen. Ook grote zwemmers zijn in Speedo kleding groot geworden.
Ik kan me nog altijd de poster met Inge de Bruin herinneren toen zij in de Speedo Fastskin, met de haaienvinnen, zwom. Revolutionair!

Ik merk dat Speedo altijd met zwemmers heeft overlegd hoe de broeken nog beter kunnen worden en nog beter kunnen zitten. En daar profiteren alle zwemmers die in Speedo zwemmen van! Dat is nu ook te merken met de Speedo LZR X, deze broek is opnieuw wereldwijd een groot succes geworden!”


 

Eeuwige Ranglijst Top 11: 50 meter vrije slag (16 november 2019) 
21.05 Jesse Puts, Aquarijn (2016 ONK Hoofddorp)
21.16 Thom de Boer, de Dolfijn (2017 Speedo Fast Water Meet Amsterdam)
21.35 Nyls Korstanje, Aqua-Novio'94 (2017 EK Kopenhagen)
21.41 Johan Kenkhuis, Swimteam (2005 EK Triëst)
21.44 Kenzo Simons, de Dolfijn\21.65 Pieter van den Hoogenband, PSV/Philips (2001 EK Antwerpen)
21.47 Jeroen Baars, SG Rotterdam (2019 Regio kampioenschappen Den Haag)*
21.48 Mark Veens, PSV (2005 EK Triëst)
21.55 Kyle Stolk, PSV/NTC Eindhoven (2017 SWC Eindhoven)

21.58 Jasper van Mierlo, PSV (2012 Eindhoven Competitie)*
21.65 Pieter van den Hoogenband, PSV (2001 EK Antwerpen)
21.68 Robin van Aggele, AZ&PC (2009 Worldcup Berlijn)
* handgekloktReacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.